Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Snel en secuur belijnen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, donderdag 12 oktober 2023
151 sec


'Het belijnen legt een grote druk op het teruglopende aantal vrijwilligers'

Met de teruglopende aantallen vrijwilligers waar sportclubs een beroep op kunnen doen, is het belijnen van het sportveld een steeds grotere uitdaging. Zeker voor wie dit nog handmatig doet met het uitzetten van lijnen. Daarom belijnt Maciej Ambrozy van Dican Sport in de maand augustus zo'n veertien sportvelden per dag. 'Er is in belijnen een enorme tijdswinst te behalen.'

Belijniingsrobot van Swozi
Belijniingsrobot van Swozi

In minder dan een half uur je voetbalveld of hockeyveld strak en kloppend belijnen? Dat kan en er is slechts één persoon voor nodig. En een goede belijningsmachine. Milati Grass Machines, eigenaar van Dican Sport, haalde een jaar geleden het merk Swozi naar Nederland, belijningsmachines die worden aangestuurd op gps-gegevens of via laser verkregen gegevens. Swozi heeft drie belijningsmachines: Swozi Pico en Swozi Pro GPS die beide gps-gestuurd werken en Swozi Pro Push Laser die ¬- de naam zegt het al - lasergestuurd werkt. Deze laatste kan ook via gps aangestuurd worden. De Swozi Pro Cart is een autonoom rijdende belijningsrobot.

De Pico is de kleinste machine, gemaakt voor de amateurclub, hoewel professionele sportverenigingen er ook gebruik van maken. Pico is een machine die met de hand aangeduwd moet worden en is uitgerust met gps-gestuurde belijning. 'Dit is ons instapmodel,' vertelt Maciej Ambrozy, accountmanager bij Dican Sport. 'De robot is uitgerust met een tablet die werkt als een navigatiesysteem. De robot weet zelf waar die zich op het veld bevindt en start en stopt zelf op de juiste plekken met belijnen. De persoon die erachter loopt, hoeft alleen de machine aan te duwen en de navigatie te volgen.'


In minder dan een half uur je voetbalveld of hockeyveld strak en kloppend belijnen? Dat kan en er is slechts één persoon voor nodig.

Inhuur of aanschaf

'Ik merk in het werk dat er nog altijd mensen zijn die moeite hebben met het idee van een belijningsrobot,' aldus Ambrozy. 'Het is even een stap van een handkar met een touwtje naar een zelfrijdende robot. Gelukkig zien steeds meer mensen de voordelen en er zijn clubs die ons wekelijks, tweewekelijks en maandelijks inhuren om de lijnen voor hen uit te zetten.' De dienst en robot inhuren is een gemakkelijke oplossing, maar er is natuurlijk qua kosten een omslagpunt. Dat ligt volgens Ambrozy bij complexen die vier of meer velden hebben, afhankelijk van de gekozen oplossing. De handgeduwde Swozi Pico met gps scheelt meer dan de helft in prijs met de autonoom rijdende Swozi Pro Cart.

Een gps-gestuurde Swozi heeft niet standaard een basisstation. Die mogelijkheid is er wel, maar de gebruiker kan ook kiezen voor een RTK-abonnement. RTK communiceert met alle telefoonmasten in de omgeving en haalt daar z'n precieze locatie vandaan.


Een gps-gestuurde Swozi heeft niet standaard een basisstation. Die mogelijkheid is er wel, maar de gebruiker kan ook kiezen voor een RTK-abonnement.

Gps versus laser

Op velden die omringd zijn met veel en hoge bomen, is gps niet de meest ideale oplossing. 'Een gps-signaal gaat vanuit satellieten rechtstreeks omhoog, en bomen onderbreken dat signaal naar de robot, wat invloed heeft op de belijning,' legt Ambrozy uit. 'De Swozi Pro Cart Laser werkt anders. We zetten een prisma op de machine en de laser volgt de robot. In die wisselwerking wordt constant berekend waar de robot is en die krijgt van daaruit het signaal met wat hij moet doen. We hebben de robot met laser een half jaar lang getest bij zowel betaald voetbal (Feyenoord) als de amateurs en we hebben ook in binnenruimtes getest, waar helemaal geen gps mogelijk is. Met prima resultaten.'

De resultaten van gps en laser zijn niet te vergelijken. Laser heeft een foutmarge van slechts 0,1 millimeter. 'De laser maakt voortdurend contact met het prisma en is constant aan het rekenen. Daardoor werkt de belijningsmachine iets langzamer, maar het resultaat is veel nauwkeuriger. Een gps-gestuurde belijningsrobot heeft in twintig tot dertig minuten een voetbalveld van belijning voorzien. Voor de lasermethode moet je daar tien minuten bijtellen. In vergelijking met een handkar en een touwtje nog altijd een enorme tijdwinst.

Voor de belijning is het mogelijk een CAD-tekening te uploaden die de belijningsrobot vervolgens gebruikt om de lijnen uit te zetten. Wanneer deze er niet is, worden de vier cornerpotten en doelpalen gemarkeerd en berekent de Swozi vervolgens zelf waar de lijnen en cirkels moeten staan. 'Op een gerenoveerd veld zonder doelen en doelpotten meten we de vier hoeken uit, waarna de computer op de robot vervolgens zelf het benodigde veld uittekent. Wij hoeven echt niet zelf een zestienmetergebied of een cirkel uit te meten. Wie een whatsappje kan versturen, kan de Swozi ook bedienen.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER