Condor Grass innoveert continu - ook manier van tuften |
|
|
|
 |
| 148 sec |
De Hasseltse kunstgrasleverancier Condor Grass is volop bezig met allerlei innovaties, die uiteindelijk moeten leiden tot uitbreiding van zijn kunstgrasopties op de Sportproductenlijst. Er worden nieuwe manieren van tuften uitgeprobeerd naast de traditionele tuftwijze. De commercieel manager sport van dit bedrijf, Joop van Krimpen, licht een tipje van de sluier voor de lezers van dit vakblad.
Van Krimpen vertelt graag over de ontwikkelingen bij zijn bedrijf, maar wel altijd met een strategische afweging. Aan het begin van dit jaar heeft hij het al ontzettend druk en verbaast hij zich soms over detailvragen van potentiële klanten. 'Ik zeg altijd: wij zoeken geen klanten, maar partners. Ik heb ooit een grote aanbesteding verloren om een paar honderd euro. Dat heeft mij geleerd om onze producten altijd scherp geprijsd aan te bieden.'
Afvalplastic
Het aanbod in kunstgras van Condor Grass gaat uiteraard mee in de technische vooruitgang. Zo worden garens ontwikkeld die deels bestaan uit de grondstof die gemaakt is van afvalplastic uit de Indische oceaan. Het Zwitserse bedrijf #tide ocean material is de leverancier van deze plastic granulen. Van Krimpen: 'Technisch gezien is het een moeilijk proces. Wij hebben inmiddels de goede verhouding gevonden om een sterke vezel te kunnen maken, die deels bestaat uit dit gerecyclede materiaal.' De vezel wordt geproduceerd bij TenCate en zal door Condor Grass in eerste instantie toegepast worden op padelbanen. Naar verwachting kunnen deze padelbanen vanaf maart gebouwd worden. 'Wij gaan het materiaal toepassen in kleine stapjes; we beginnen met padel. We moeten nog goed checken of het geschikt is voor massaproductie. Dan zullen ook andere sporten volgen, zoals voetbal en hockey', verduidelijkt Van Krimpen.
Dikke acht
Een andere belangrijke ontwikkeling bij Condor Grass is een nieuw systeem voor voetbal. Het lijkt op non-infill, maar bevat een klein beetje stabilisatiezand. 'Wij zijn volop bezig met het ontwikkelen van een nieuw sand-based veld dat erg lijkt op natuurgras. Er zit wel een beetje zand in, maar dat zie je eigenlijk niet. We noemen de manier van tuften voor deze mat non-directional, omdat we werken met onregelmatige steken. Het betekent dat je op dit veld geen vleugen ziet.' Deze innovatie vergt een forse investering, omdat tuftmachines omgebouwd moesten worden en veel software aangepast moest en nog moet worden. 'Dit duurt nog wel een paar maanden', zegt Van Krimpen. Er is al wel een proeflocatie, die in overleg met de commercieel manager sport bezocht kan worden. Van Krimpen is laaiend enthousiast over dit nieuwe kunstgrasveld. 'Ik wil soortgelijke bestaande velden natuurlijk niet tekortdoen, maar dit veld verdient echt een dikke acht. Het ziet er fantastisch uit en het wordt een prima aanvulling voor de markt.' Er wordt nog volop getest hoe voorkomen kan worden dat de mat 'werkt' bij zware belasting en hoe de juiste schokabsorptie behaald kan worden.
Dry hockey
In een eerder artikel in dit vakblad gaf Van Krimpen al eens uitleg over het nieuwe type kunstgras voor hockey dat zowel geschikt is voor watervelden als voor dry hockey. Het draagt de naam Hockey Ultra DW, waarbij de 'D' verwijst naar dry en de 'W' naar wet. Het eerste proefveldje met deze toplaag ligt in Groenekan, bij MMHC Voordaan. In het buitenland kan Condor Grass dit type hockeyveld al verkopen voor dry hockey, maar in Nederland moet eerst een innovatietraject opgestart worden. Op basis daarvan kunnen de juiste normen worden ontdekt, die weer kunnen leiden tot toelating op de Sportproductenlijst. 'Wij hebben in januari een verzoek ingediend. Ik verwacht dit jaar vijf velden aan te leggen en volgend jaar nog eens vijf.' De FIH heeft besloten om tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles toch niet te kiezen voor dry hockey. Dat is geen goed nieuws voor de snelle ontwikkeling van dit type velden door de markt. Van Krimpen: 'Ons Hockey Ultra DW moet in Nederland weliswaar nog goedgekeurd worden voor dry hockey, maar voldoet al voor watersystemen. Het is in mijn ogen dus altijd verstandig om hiervoor te kiezen, om alvast te anticiperen op dry hockey.' Mocht dry hockey ooit de norm worden, dan mag er geen beregeningsinstallatie naast zo'n veld staan. 'Dat is het enige nadeel', zegt Van Krimpen, die volgens eigen zeggen graag 'logisch' naar de zaken blijft kijken.
 | Joop van Krimpen |
|
|
Vakbeurs
Op de komende Vakbeurs Sportaccommodaties bemant Condor Grass samen met partner Nootenboom Sport een stand. Van Krimpen heeft er zin in: 'Al onze klanten komen daar. Het is altijd fijn om iedereen te ontmoeten en lekker te netwerken.'
LOGIN
met je e-mailadres om te reageren.
|
|
|
|
 |
|
Gerrit de (pensioen) Koe
dinsdag 4 maart 2025 |
|
Beste Joop,
Ga je “Non directioneel” tuften? (of) zoals Saltex het doet? Ben benieuwd…. Bij het stukje de dikke 8 benoem je dit onregelmatig tuften ook, al vele jaren bekend maar nieuw voor Nederland? Alle nieuwe Non-fill velden zien er nieuw fantastisch uit natuurlijk. Iets stabilisatiezand is altijd welkom voor de beheerder. Een sandbased non- fill veld wat lijkt op natuurgras?... laat de grassport-cultuurtechnische collega’s het maar niet horen.
Detailvragen niet oké? Ik was nogal van het uitvragen op technische details, niks mis mee toch? Wanneer je bijv. vraagt om minimaal x poolinzet gewicht per m2 of minimale vezellengte (tussen x en y cm), dikte van diamondschape etc. Je zet alle aanbieders toch wat “gelijk aan de streep”. Afvalplastic uit zee voor kunstgrasvezels? Mag ik vraagtekens hebben? Hoeveel % gebruiken jullie? 5 of 65%? Scheelt nogal in de claim deels uit … De sterkte van een nieuwe kunstgrasvezel zal het niet ten goede komen lijkt mij. Gebroken polymeerketens en gemixt (C4) afvalplastic blijft hoe je het ook bewerkt een inferieur product. Mogelijk met een juiste bewerking wel geschikt voor padel waar de vezel 95?% in het zand begraven ligt. Voor voetbal waar er een grotere vrije poolhoogte benodigd is, is het m.i. onmogelijk (bewijs mij het ongelijk s.v.p.) Voor hockey waar je een goede HDPE i.p.v. een LLDPE polymeer benodigd hebt helemaal een no go lijkt mij. Mogelijk heeft het afvalplastic een pyrolyse behandeling ondergaan dan vervalt bovenstaande opmerkingen natuurlijk ????.
Veel suc6 met de nieuwe uitdagingen!
Gerrit
|
|
|
Tip de redactie
|