Fieldmanager Rowin Jansen: 'FC Groningen is zoveel meer dan een voetbalclub en een werkplek' |
|
|
|
 |
| 275 sec |
De stroomkabels naar de belichtingsunits van SGL hangen boven het veld van de Euroborg. Ze leunen op speciale pinnen die in het veld gestoken zijn. 'De kabels zijn zwaar en worden warm. Je moet ze niet zomaar op de grond leggen, want dan kunnen ze de mat beschadigen', zegt fieldmanager Rowin Jansen van FC Groningen. Hij en zijn team benutten elke mogelijkheid die ze hebben om de kwaliteit van het stadionveld zo hoog mogelijk te krijgen. Deze hang naar perfectie heeft succes: het stadionveld staat bovenaan in de tussenstand van de veldencompetitie van VVCS.
 |
Zelf relativeert Jansen het succes enigszins door te wijzen op de gunstige omstandigheden vorig jaar. Daardoor kon FC Groningen de mat optimaal preparen voor de start van dit seizoen. 'Het veld was toen perfect. Daar kunnen we nog steeds een beetje op teren. Wij doen het heel goed, anderen misschien iets minder. Daarnaast moet je ook gewoon een beetje geluk hebben, bijvoorbeeld dat er tijdens een hoosbui niet op jouw veld gevoetbald wordt.' En zelfs dan zou het Groningse stadionveld er goed van af kunnen komen, want de waterdoorlatendheid is hoog, zegt Jansen op basis van gemeten data. 'Dit veld is qua looks weliswaar niet altijd optimaal, maar de kwaliteit is altijd goed', zegt hij zelfverzekerd. 'Het is heel vlak en de grip is altijd top, omdat het een hybrideveld is.'
Jansen en zijn team staan voor genoeg uitdagingen om het veld in de Euroborg in topconditie te houden. 'Dit stadion is gemaakt voor schimmels', weet hij uit ervaring. Hij doelt erop dat er in dit stadion geen wind is en veel schaduw, mede vanwege de twee aanpalende hoge flats - ideale groeiomstandigheden voor schimmels. In de bodem huist ook nog eens rhizoctonia, waardoor de omvalziekte - die bruine cirkels in het gras veroorzaakt - steeds kan opdoemen. 'We hebben het nu goed onder controle, maar het is altijd sluimerend aanwezig. We moeten er scherp op blijven.' Daarnaast 'wonen' er honderden roeken in het stadion. Als ze de kans krijgen, gaan ze graven in de mat en kan er zomaar een sproeikop bloot komen te liggen.
|
'In december en januari hadden we volgens de metingen zelfs nul zonuren op het stadionveld'
| |
|
De vele schaduw in het stadion probeert Jansen te compenseren met behulp van kunstmatige belichting via SGL-units. 'Afgelopen december en januari hadden we volgens de metingen zelfs nul zonuren op het stadionveld.' FC Groningen beschikt over vier kleine verrijdbare belichtingsinstallaties; de club zou graag zes grote willen hebben om het gras van voldoende licht te voorzien. 'Daar komt nog bij dat de stroomvoorziening in dit stadion niet voldoende is, waardoor wij maar vijftig procent van de belichtingscapaciteit tegelijk kunnen benutten.' FC Groningen beschikt ook niet over grote budgetten om bijvoorbeeld de veldverwarming onbeperkt te gebruiken en zo de grasgroei te stimuleren. 'Wij gebruiken de veldverwarming echt alleen om te kunnen voetballen. Het zou ook heel gek zijn om juist hier veel aardgas te gebruiken voor de veldverwarming.' Bemesten doet Jansen ook zo min mogelijk. 'Dat hebben we geleerd tijdens het jaartje in de Keuken Kampioen Divisie. Ik ontdekte toen dat je met minder bemesting gemakkelijk een goed resultaat kunt boeken.' Hij weet het veld goed te houden door het na elke wedstrijd goed te borstelen en schoon te houden en door vaker te bezanden gedurende het seizoen. Na elk seizoen wordt samen met De Enk de toplaag vervangen.
|
'We zijn en blijven een echte volksclub'
| |
|
Ondanks deze hindernissen en beperkingen lukt het Jansen en zijn team om de verplichte veldkeuringen van de KNVB goed te doorstaan. Ook wordt er veel waardering geoogst bij de voetballers, gezien de tussenstand in de veldencompetitie. Jansens talent voor het vak van fieldmanager werd al snel ontdekt nadat hij in dit beroep belandde. Tijdens de verkiezing van de Fieldmanager of the Year in 2022 werd Rowin Jansen bestempeld als high potential en die titel heeft hij de afgelopen jaren waargemaakt. Hij was al supporter in hart en nieren van FC Groningen, toen hij als Terra-student aan de opleiding Tuin, Park en Landschap een dagje meeliep met toenmalig fieldmanager Jan van de Velden. Dit beviel hem zo goed, dat hij wel stage wilde lopen bij FC Groningen. 'Bij mijn opleiding vonden ze dat helemaal niet passend, maar mede dankzij FC Groningen konden we ze overtuigen.' Jansen was in die tijd ook vrijwilliger bij het grasteam tijdens thuiswedstrijden. 'Ik wilde graag blijven na mijn stage, maar er was geen plaats. Totdat de tweede man plotseling wegging en ik direct een contract van 40 uur kreeg.' Toen Van de Velden korte tijd later eerder stopte met werken vanwege ziekte, stond Jansen er plots alleen voor. Hij blikt terug: 'Ik was toen blij met corona. De beperkingen die toen golden, zorgden voor iets minder druk.' Hij was even bang dat het saai zou zijn om elke dag op dezelfde werkplek te werken, maar weet inmiddels hoe divers het werk van een fieldmanager bij een bvo is. 'Ik krijg nu ook veel meer waardering dan als ik hovenier was geworden, wat ik aanvankelijk ambieerde.' De 28-jarige fieldmanager geniet van die waardering. Bij speciale gebeurtenissen, zoals een bruiloft of de vervulling van een laatste wens, beseft hij weer hoe bijzonder zijn werkplek is en wat de voetbalclub voor mensen betekent. 'FC Groningen is zoveel meer dan een voetbalclub en een werkplek. Zo ga ik binnenkort met collega's een weekend naar Milaan. Iedereen maakt hier wel extra uren uit liefde voor de club. We zijn en blijven een echte volksclub.'
|
'Als er iets fout gaat, heb je daar het hele seizoen last van. Dat wil ik voorkomen'
| |
|
Jansen is altijd met zijn club en het veld bezig. Zelfs op vakantie checkt hij de data van het veld op zijn telefoon en stuurt hij indien nodig bij. 'Als er iets fout gaat, heb je daar het hele seizoen last van. Dat wil ik voorkomen.' Ook tijdens wedstrijden is Jansen zuinig op zijn veld. Hij wijst bijvoorbeeld aan waar de warming-up kan plaatsvinden. Verder werkt hij aan een zogenoemde pitch protection map, zodat ook spelers van bezoekende clubs precies weten waar ze wel en niet mogen lopen tijdens de warming-up. 'In de Premier League is dit al heel gewoon. Hier moeten sommige clubs daar nog aan wennen. Ik weet waar de zwakke plekken zitten en wil die natuurlijk beschermen. Zo'n document kan daarbij helpen.' Jansen zal dan ook niet schromen om in te grijpen als een club na de rust toch even een warming-up wil doen bij de middenlijn, terwijl dat niet gewenst is. 'Dan haal ik gewoon de pionnen weg als ze niet luisteren', zegt hij vastberaden. 'Wij werken ons natuurlijk niet voor niks de hele week uit de naad.'
Trainingscomplex
Met 'wij' bedoelt hij ook zijn twee assistenten Erik Veen en Jeroen van der Ploeg, de vrijwilligers bij thuiswedstrijden en de mensen van de dagbesteding die af en toe achter een maaier lopen of onkruid uit de kunstgrasomranding van het stadionveld halen. Veen en Van der Ploeg werken voornamelijk op trainingscomplex Corpus den Hoorn. 'Zij zijn daar verantwoordelijk, maar ik ben natuurlijk wel eindverantwoordelijk.' Op het trainingscomplex onderhoudt het Groninger grasteam drie hybride trainingsvelden, een wedstrijdveld van natuurgras, waarvan ook een amateurclub gebruikmaakt, twee kunstgrasvelden en het materiaal op twee openbaar toegankelijke kunstgrasvelden.
TikTok
Jansen houdt van zijn vak en wil deze passie graag met anderen delen. Na zijn benoeming tot high potential werd hij een dag gevolgd door RTV Noord, zodat hij uitleg kon geven over de veelzijdigheid van het vak. Via filmpjes op TikTok legt hij jongeren uit hoe hij bijvoorbeeld kleurverschillen in het stadionveld maait of hoeveel meter gekalkte lijnen een veld telt. 'Ik krijg daar veel positieve reacties op. Er stond zelfs een keer een elfjarig jongetje voor de deur dat wilde meehelpen. Hij vond het geweldig achter de grasmaaier.' Zelfs via zijn oude opleiding komen mensen nu stage lopen. 'Heb ik toch mijn gelijk gehaald', zegt hij lachend. Ook voor de komende wedstrijden zal hij samen met zijn team alles uit de kast halen om de maximale vijf punten te scoren in de VVCS-veldencompetitie, zodat FC Groningen aan het eind van het seizoen de schaal in ontvangst kan nemen. 'Het liefst winnen wij natuurlijk twee schalen', zo luidt de hoop van deze fanatieke clubman.
SGL Stadium Grow Lighting | |
| |
LOGIN
met je e-mailadres om te reageren.
|
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|