Parkeerplekken Bezuidenhout moeten wijken voor meer fietsplekken: 'Er is nu al een parkeerprobleem'

Bij het Stuyvesantplein moet een zogeheten hub komen voor deelfietsen, -bakfietsen en -scooters
© Natascha Frensch
DEN HAAG - Als het aan de gemeente ligt verdwijnen er in Bezuidenhout-Oost zo'n twaalf parkeerplekken om plaats te maken voor fietsen en zogenoemde mobiliteitshubs. Ook de Schenkkade moet fietsvriendelijker worden. Hier zou een vrijliggend fietspad gerealiseerd moeten worden, waardoor zo'n zestig parkeerplekken verdwijnen. De meeste buurtbewoners zien de plannen totaal niet zitten.
'Waardeloos plan. Maar het wordt er vast doorheen gedrukt', zegt een 49-jarige bewoner van de Schenkkade op de inloopavond in de Christus Triumfatorkerk. In een van de ruimtes liggen verschillende schetsontwerpen op tafel van de nieuwe indeling van Bezuidenhout-Oost en de Schenkkade.
De gemeente wil in de wijk meer ruimte maken voor deelscooters, deelfietsen en deelbakfietsen met mobiliteitshubs en wil meer zogeheten fietsnietjes in dit deel van de wijk: ijzeren fietsstallingen. De gemeente zegt namelijk klachten te ontvangen over zogeheten deeltweewielers, zoals bakfietsen, die delen van de straten blokkeren.

Overlast door foutgeparkeerde fietsen

Aangewezen plekken voor de hubs zijn onder andere vlakbij de Juliana van Stolberglaan en bij het Stuyvesantplein. Op onder meer De Sillestraat, de Cornelis van der Lijnstraat en de Van Heutzstraat moeten nieuwe fietsnietjes komen waardoor er meer plek is voor bewoners om hun fietsen te stallen.
Nu zou er veel overlast worden ervaren door fietsen die bijvoorbeeld fout geparkeerd staan. In totaal gaat het om zes nieuwe mobiliteitshubs en tien straten waar meer ruimte komt voor fietsen parkeren.
Schetsen van de plannen tijdens de inloopavond
© Natascha Frensch

Onprettige en onveilige situaties

Ook is er het plan om de fietsroute op de Schenkkade, tussen de Laan van NOI en de Juliana van Stolberglaan, aan te pakken. Op het smalle deel van de Schenkkade liggen nu fietsstroken op de autorijbaan, wat volgens de gemeente 'onprettige en onveilige situaties tussen het auto- en fietsverkeer kan opleveren'.
De fietsroute zou steeds populairder worden, doordat het aantal fietsers volgens de gemeente in de toekomst alleen maar zal toenemen. De gemeente wil daarom een vrijliggend fietspad.

Minder parkeerplekken

Omdat begin 2027 de riolering op de Schenkkade vervangen moet worden en de weg dan wordt opengebroken, wil de gemeente dat moment gelijk aangrijpen om de weg beter in te delen voor fietsers.
De plannen betekenen wel minder parkeerplekken voor bewoners, wat niet iedereen bevalt.

'Slaat nergens op'

'Het argument dat het nu onveilig is op de Schenkkade slaat nergens op. Er gebeurt nooit een ongeluk', aldus een bewoner die naar de inloopavond is gekomen om zijn mening te geven over de plannen. De gemeente inventariseert de verschillende meningen voordat de plannen een volgend stadium ingaan.
Maar of er echt rekening wordt gehouden met tegengeluiden, betwijfelt een aantal bewoners. 'Het zijn belachelijke argumenten', reageert een andere bewoner. 'Er is nu al een parkeerprobleem op de Schenkkade. Je kan 's avonds niet weg omdat je anders geen plekje meer hebt als je terugkomt. Je moet je auto dan bijna in een andere wijk kwijt.'

Meer fietstrommels

Ook het plan voor meer fietsnietjes valt bij sommige bewoners niet in goede aarde. 'Er worden al zo'n veertien fietsen op twee nietjes gestapeld. Nog even en ik kan mijn woning niet uit. Ik parkeer mijn auto ook niet bij zo'n fietsnietje, omdat ik al een aantal keer schade aan mijn auto heb gekregen door die fietsen', zegt een ander bewoner.
Zij pleit voor fietstrommels. 'Maar dat kost geld.' De meeste bewoners op de inloopavond willen dat de Schenkkade blijft zoals het nu is.

Alleen op auto's richten is achterhaald

Toch is niet iedereen het oneens met de plannen. Zoals twee buurtbewoners die ook naar de inloopavond zijn gekomen en de plannen voor Bezuidenhout-Oost bekijken. 'We zijn allebei duurzaam minded en voor meer aandacht voor fietsparkeren en deelmobiliteit', vertelt een van de mannen.
'Het is een stap in de goede richting dat er niet alleen naar auto's wordt gekeken. Het is zo achterhaald dat er alleen aandacht is voor autoparkeerplekken.'
In tien straten moet meer plek komen voor fietsen
© Natascha Frensch

'Gebruik bomen'

Een ander oppert dat er geen extra fietsnietjes moeten komen, maar dat er juist gebruik moet worden gemaakt van de ruimte rondom bomen. 'Daaromheen kan je een fietsenstalling maken en niet bijvoorbeeld een tuintje eromheen aanleggen. Een boom is al een bestaand iets en dan verlies je niet nog meer parkeerplekken.'

Reageren op de plannen voor fietsnietjes en mobiliteitshubs kan nog tot en met 27 april via de website van de gemeente. Ook kan hier worden gereageerd op de plannen voor de Schenkkade. Bewoners kunnen de hubs dit jaar nog verwachten, de nieuwe indeling van straten voor het parkeren van fietsen staat gepland voor volgend jaar.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!