Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Graszoden met een verlengde houdbaarheid

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 7 september 2018
119 sec


Kuypers Graszoden koelt gras na oogst

Gras leggen is vaak een race tegen de klok. In opgerolde of opgevouwen toestand ontstaat bij warm weer snel broei binnen in een stapel graszoden. Het Brabantse bedrijf Kuypers Graszoden uit Biezenmortel heeft sinds enige tijd een oplossing voor dit probleem. Alle graszoden worden direct na de oogst vacuüm gekoeld tot een kerntemperatuur van 3 graden Celsius en vervolgens pas uitgeleverd. Middels deze techniek is Kuypers in staat om de conventionele houdbaarheid van graszoden voor de eindgebruiker met één of twee dagen te verlengen.


De meeste graszoden worden geoogst in de periode april tot september bij gemiddelde temperaturen rond de 20 graden. In deze periode leent de ondergrond zich het beste voor het leggen van gras. De ondergrond is dan vaak niet te nat, makkelijk bewerkbaar en heeft voldoende draagkracht. Helaas heeft dit ideale weertype voor het leggen van graszoden ook nadelen. De graszoden nemen tijdens de oogst de temperatuur van de omgeving aan. Eenmaal gestapeld of gevouwen op een pallet, loopt door de groeikracht van de graszode de temperatuur van het product snel op. Deze vorm van warmteontwikkeling wordt broei genoemd. Broei kan op een gegeven moment zo'n hitte veroorzaken dat het gras geel, bruin of zelfs zwart wordt.

Nooit meer broeischade

De verlengde houdbaarheid biedt de hovenier extra gemak tijdens het plannen van zijn werkzaamheden. Door het gebruik van gekoelde graszoden heeft de hovenier één tot twee dagen langer de tijd om een gazon aan te leggen. Het is niet meer per se noodzakelijk om de graszoden direct na levering uit te rollen. Salesmanager Jos Verbeek, het vaste aanspreekpunt voor hoveniers bij Kuypers Graszoden, is erg enthousiast over het koelsysteem. 'Graszoden die bijvoorbeeld op woensdag zijn besteld, worden op donderdag geleverd en zijn op vrijdag zonder verlies van kwaliteit nog steeds prima te leggen. E-mails of telefoontjes over broeischade ontvangen we nooit meer.' Naast het nieuwe koelsysteem wordt door Kuypers nog steeds gewerkt aan de verfijning van een oudere uitvinding. Het bedrijf is namelijk al jaren marktleider in de verkoop van big slabs. Big slabs zijn 100 of 50 cm brede gevouwen graszoden, die uitermate geschikt zijn voor een snelle en professionele aanleg van gras in tuinen, parken en golfbanen. Met eenvoudige hulpmiddelen is het mogelijk om in een recordtijd een grote oppervlakte met graszoden te beleggen zonder rugklachten. Een speciale kruiwagen en hark worden meegeleverd.


Instructies en advies

Speciaal voor groenprofessionals die nog geen ervaring hebben met het leggen van big slabs biedt Kuypers de mogelijkheid tot een demonstratie. Mede-eigenaar Jorg Kuypers komt graag persoonlijk in contact met degenen die het gras ook echt zelf gaan leggen. 'Om de hovenier het gemak van big slabs echt te laten ervaren, komen we graag naar de betreffende tuin toe. Met een vrachtwagen inclusief meeneemheftruck brengen we de big slabs en het bijbehorende legmateriaal mee. Vervolgens blijven we kort op locatie en geven we instructies en advies. Pas wanneer de hovenier het leggen onder de knie heeft, vertrekken we. Bij heel grote projecten kunnen we desgewenst ook de volledige aanleg van het gras op ons nemen.'


Nationale Demodag Hoveniers
Kuypers Graszoden is te bezoeken tijdens de Nationale Demodag Hoveniers. Het evenement heeft een doorlopend programma van 09:00 uur tot 17:00 uur. Deelname is gratis na inschrijving op www.demodaghoveniers.nl.

Nationale Demodag Hoveniers is een initiatief van graszaadbedrijf Limagrain Advanta en meststoffenleverancier DCM en wordt mede mogelijk gemaakt door Stierman de Leeuw, Stihl, Kuypers Graszoden, Vredo, Lankhaar, Etesia, Herco Machinery, Van den Borne, Josta, Fertilab, Rajo, Wolterinck, Biocontrole, Groenbeurs Haaren, Donar Groen, Simpul, Hedge to Go, Makita, Auga, TRI Zuid-Nederland, Waterkracht en Weed Control.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER