Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'We moeten jongeren "verleiden" om in het groen te werken'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 14 september 2018
92 sec


Met onderwijs begint alles. Het is een open deur van jewelste, maar helaas ook een open deur waarvan het belang in de groene sector maar amper wordt gerealiseerd. Het groene onderwijs zit in Nederland al jaren in de gevarenzone.


Dat heeft onder andere te maken met de krimpende agrarische sector. Toen ondergetekende in 1970 in een Brabants boerendorp naar de middelbare school ging, ging minimaal driekwart van de jongens in mijn basisschoolklas naar de landbouwschool. Die klasgenoten werden toen al overwegend geen boer, maar vonden wel vaak een plek in de groene sector. Die tijd ligt inmiddels ver achter ons en de groene sector plukt daar de zure vruchten van. Iedereen is voor beter onderwijs, maar dat is ongeveer even gratuit als een Miss Nederland die pleit voor wereldvrede. Het gaat er niet om of je voor meer en beter onderwijs bent. Belangrijk is wat je voor dat betere onderwijs in de praktijk doet.

Nogal wat grote bedrijven hebben onvoldoende gevoel bij wat er op de groene mbo- en vmbo-scholen gebeurt

Het groene onderwijs zit in de problemen. Veel van de onderwijsinstellingen zitten in krimpgebieden. Tot 2032 wordt een krimp verwacht in het aantal mbo-leerlingen van 30 procent. In 2017 gingen 25.000 vmbo- en 24.5000 mbo-leerlingen naar dertien agrarische scholen, waarvan twee vallend onder een ROC (bron: NRC, 31-08-2018). Om met dat laatste te beginnen. Het is een publiek geheim dat groen onderwijs en vooral groen onderwijs op mbo-niveau al jarenlang in het verdomhoekje zit. In een tijd dat groen als aandachtsveld relevanter is dan ooit, hebben mbo-onderwijsinstellingen moeite om het hoofd boven water te houden. Bezuinigingen van Rutte II zijn daar mede oorzaak van. Tussen 2016 en 2017 kregen deze scholen jaarlijks 25 miljoen euro minder. Ondanks die krimpende subsidies zou de afgelopen jaren een aantal scholen groeiende aantallen leerlingen hebben opgenomen.

Zeker in de huidige economie mag geen middel ongebruikt blijven om jonge mensen te 'verleiden' om in het groen te komen werken

Wat in dit plaatje nog mist is de connectie met het groene bedrijfsleven. Nogal wat grote bedrijven hebben onvoldoende gevoel bij wat er op de groene mbo- en vmbo-scholen gebeurt en zijn daarom een interne opleiding gestart. Voor het niveau van de opleidingen maakt dat misschien weinig uit, maar je mag het belang van de groene opleidingen niet onderschatten als het gaat om de instroom van nieuwe medewerkers tot de groene sector. Zeker in de huidige economie mag geen middel ongebruikt blijven om jonge mensen te 'verleiden' om in het groen te komen werken. Bij groenvoorzieners en hoveniers zijn op dit moment ontzettende veel banen te vergeven en het is belangrijk dat de aanwas van nieuwe studenten op niveau blijft, zodat deze mensen niet naar andere sectoren vertrekken.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
R. Kempers
Monday 17 September 2018
Beste Hein,

Wat volgens mij ook een oorzaak is van afnemende instroom is het werkpakket.
De bestekken die de groenaannemers aannemen of werkzaamheden in het gemeentelijke groen, bevatten vaak de bulk werkzaamheden. Als medewerker schoffel je dan gedurende het gehele seizoen of je verwijderd onkruid op de verharding of maaien van begin tot eind. Sommigen vinden dat prima maar dit zijn dus sommigen. Door de werkzaamheden afwisselend te maken wordt het voor de medewerkers in het groen afwisselend en uitdagender en geef medewerkers ook een stuk verantwoordelijkheid mee.
Ik denk dat door een breder werkgebied en deel verantwoordelijkheid, dat men het aantrekkelijker vindt en zodoende komt er volgens mij weer meer instroom.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER