Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Plein Bordeaux: integrale aanpak werpt eerste vruchten af

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, maandag 5 november 2018
85 sec


Donderdag 8 november 2018 vindt al weer de vierde editie plaats van de Vakbeurs Klimaat in Expo Houten. De beurs kent dit jaar een nieuw initiatief: Plein Bordeaux, dat staat voor samenwerking op grond van een integrale aanpak. De eerste resultaten zijn hoopgevend.


'Willen wij de groenbranche op een hoger level zien te krijgen wat betreft imago en professionaliteit, dan moeten we af van de hokjesgeest, waarbij ieder zijn eigen toko bemant. Door samenwerking met de juiste partijen onderling creëer je een win-win situatie, omdat je elkaar versterkt en aanvult,' aldus Arborloog en exportmanager Bert van Gils van boomkwekerij M. van den Oever. Eén van de eerste concrete resultaten van samenwerkingen van de deelnemers aan Plein Bordeaux is onlangs behaald, meldt ecoloog Iris van der Arend van Maasarend.

Geschikt voor vleermuizen
'Arbor Consultancy werd door een gemeente gevraagd om een onderzoek te doen bij laanbomen, in verband met een renovatie van het riool. Helaas bleek dat de aanwezige linden niet behouden konden worden,' vertelt Van der Arend. 'Na een quickscan flora en fauna bleek de locatie geschikt te zijn voor vleermuizen. Wij van Maasarend werden benaderd om nader onderzoek te doen bij deze laanbomen. Hieruit kwam naar voren, dat de bomen inderdaad actief werden gebruikt door vleermuizen als foerageergebied,' vertelt ze.

Batsolution
Greenovations bood de uitkomst: de Batsolution, een mobiele bomenbak waarin de toekomstige bomen alvast worden geplant. 'Een duurzame oplossing waarbij werkzaamheden overdag doorgang kunnen vinden en de laanconstructie 's nachts behouden blijft voor de vleermuizen. En ook voor de bewoners een mooie oplossing, want ook zij behouden een groene straat tijdens de werkzaamheden.'

Mooie samenwerking
De bomen worden geleverd voor M. van den Oever en de aanplant vindt plaats door Zoontjens Boomprojecten. 'Zij richten de Batsolution in en planten, na afronding van de bouwwerkzaamheden de bomen uit de Batsolution op hun definitieve plek in de straat. Een mooie samenwerking van vijf bedrijven die deel uit maken van Plein Bordeaux,' aldus Van der Arend.

Acht bedrijven betrokken
De naam Plein Bordeaux is een verwijzing naar het huidige klimaat van de stad Bordeaux, waar - als we de experts moeten geloven - ons klimaat straks het meest op zal lijken. Samen met enkele partners met verschillende disciplines bundelt Zoontjens Boomprojecten de krachten om tot een integrale aanpak te komen. Plein Bordeaux is een initiatief van acht verschillende bedrijven: Agel Adviseurs, Arbor Consultancy, De Bomenmakelaar, Greenovations, Grijsen Park- en Straatdesign, Maasarend, M. van den Oever en Zoontjens Boomprojecten. Elke deelnemer is actief op het gebied van groen, grijs, water en ecologie.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER