Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Grote metamorfose voor stationsomgeving Zwolle

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, woensdag 2 januari 2019
107 sec


Dankzij de kleuren van zwarte berk ervaren reizigers de seizoenen in omgeving busstation

In Zwolle ondergaat de omgeving van het station een grote metamorfose. Daarbij zijn aan de zuidzijde onlangs zeventien zwarte berken geplant, die de locatie een sfeervol groen aangezicht geven.

Foto: P. Denekamp
Foto: P. Denekamp

Voor het planten van de bomen leverde groenbedrijf Heicom bomenzand 300 Rag in opdracht van NTP Infra. Dit bomenzand, bestemd voor bomen met een groeiplaats onder de bestrating, is bestand tegen de verkeersbelasting en heeft de juiste waterdoorlaatbaarheid. Om de berken tot gezonde, volwassen bomen door te laten groeien, zijn ondergrondse aanpassingen met bomenzand uitgevoerd en is een beluchtingssysteem toegepast.

Compostanalyses

Het Rag-keurmerk geeft volgens Heicom zekerheid over de kwaliteit van het product, omdat het gehele proces van grondstof tot eindproduct bewaakt wordt. 'Dit betekent dat er bijvoorbeeld bij de winning van zand compostanalyses worden gedaan. Daarnaast worden er eisen gesteld aan de vermenging van grondstoffen en wordt het bomenzand op de juiste wijze opgeslagen en getransporteerd. Met ons bomenzand garanderen we opdrachtgevers een onkruidarm product, vrij van ziekten, dat voldoet aan de door RAG gestelde eisen.' Het bomenzand 300 voor Spoorzone Zwolle bevat volgens Heicom alleen grondstoffen uit de directe omgeving van Zwolle.


'De zwarte berk is een sierlijke, sterke, middelgrote boom met verspreid afhangende takken'

Zwarte berk

De keuze wat betreft bomen is gevallen op de zwarte berk. De zwarte berken (Betula nigra) hebben bij aanplant al een hoogte van 6 tot 8 meter en zijn tussen tien en twaalf jaar oud. Door bomen met een grote maat aan te planten, krijgt het groen op het busstation meteen al veel volume, aldus een woordvoerder van Heicom. 'De zwarte berk is een sierlijke, sterke, middelgrote boom met verspreid afhangende takken. De stam is op jonge leeftijd geelbruin en verkleurt later naar bruinrood tot bijna zwart. De bast is sterk afbladderend en krullend. Het blad is glanzend, diepgroen en verkleurt in de herfst naar geel.'


Lange groenbeleving

Wanneer de zwarte berk een leeftijd tussen de dertig en veertig jaar bereikt heeft, is hij volgroeid en 15 tot 20 meter hoog. 'De berk staat vroeg en lang in blad. Daarmee dragen de bomen bij aan een lange groenbeleving op het busstation en in het omliggende stationsgebied. Dankzij de kleuren kunnen de reizigers de seizoenen ervaren op het busstation', stelt Heicom. 'Door de keuze voor één soort boom ontstaat een rustig beeld. De zwarte berk is goed bestand tegen wind en ziektes. Door de hoge, transparante kroon zorgen de bomen voor gefilterd licht en blijft het busstation voor de chauffeurs in de bus overzichtelijk', meldt RTV Focus Zwolle.


'Door de aanplant van grote bomen krijgt het groen op het busstation meteen al veel volume'

Ondergrondse fietsenstalling

De busbaan, die de zuidzijde van het station verbindt met de noordzijde, is een bekend onderdeel van de stationsomgeving in Zwolle. Het nieuwe busstation en de busbrug worden op 17 februari 2019 in gebruik genomen.
Nadat de spoorzone aan de zuidkant is afgerond, zal aan de noordzijde worden begonnen met het veraangenamen van het stationsplein. 'Het stationsplein zal voorzien worden van een ondergrondse fietsenstalling ter grootte van een voetbalveld.' Heicom hoopt ook voor de noordzijde producten te mogen leveren, zoals daktuinsubstraat, bomengrond, bomenzand en beluchting.


• Locatie: Zwolle
• Medewerker: Hans van der Weerd
• Projectfase: in uitvoering
• Projectdatum: 22-11-2018
• Categorie: steden

'Dankzij de kleuren van de zwarte berk ervaren de reizigers de seizoenen op het busstation'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m donderdag 29 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER