Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Elektrische werktuigdrager gepresenteerd

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Kelly Kuenen , dinsdag 18 december 2018
123 sec


Weed Control en FPS-Machines starten nieuw bedrijf met elektrisch materieel

Geen half werk bij Weed Control: op 6 december presenteerde het bedrijf voor een select gezelschap de nieuwe elektrische werktuigdrager Alltrec. Het eerste kindje van de gloednieuwe bv FPS-Electric was speciaal voor de gelegenheid naar theater De Leest in Waalwijk vervoerd.

Alltrec
Alltrec

De onthulling van de nieuwe machine in deze bijzondere setting werd voorafgegaan door een inspirerende presentatie door Jan-Henk Bouman en Wim van Rooijen van Fountainheads. Het duo praatte de aanwezigen bij over de techniek van de toekomst. Denk aan vernieuwend (elektrisch) transport, maar ook aan big data, augmented reality en blockchain. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de toekomst? Hoeveel vaart loopt het? En hoe bereid je je erop voor? Zelf niet afkomstig uit de groensector, wisten Bouman en Van Rooijen een mooie brug te slaan naar deze sector.
Zo passeerde de term change blindness de revue. Dit is een fenomeen waarbij de kijker een verandering die hem ogenschijnlijk wel moét opvallen, niet opmerkt. Je hoeft geen genie te zijn om te zien dat hiermee ook een bruggetje gemaakt kan worden naar andere sectoren. We zijn bezig met innoveren, maar kijken we wel de goede kant op? Dat stelden Bouman en Van Rooijen zichzelf en het publiek als vraag. Moeten we niet veel meer out of the box denken in plaats van bestaande producten te optimaliseren? En: bereid je voor, want de toekomst komt sneller dan je denkt.


Ontwikkeling

Een select gezelschap van ruim honderd man, met onder meer aannemers en medewerkers van gemeenten, zag hoe aansluitend op de presentatie de nieuwe elektrische werktuigdrager op het theaterpodium gepresenteerd werd. Weed Control had de presentatie slim gematcht met de lancering. Van Loon: 'In 2025 moeten we een emissievrije binnenstad hebben (Green Deal Zero Emission Stadslogistiek, red.). We hebben daarop ingespeeld met de eerste serie heteluchtonkruidbestrijders met minder energieverbruik. Toen we ons richtten op de vraag hoe we emmissieloos konden gaan werken, ontmoette ik Frank van de Staak. Hij heeft vanaf zijn tekentafel een nieuw voertuig ontworpen.'
Frank van de Staak van FPS-Machines is de grondlegger en ontwikkelaar van de Alltrec. De ontmoeting tussen Van Loon en Van de Staak resulteerde uiteindelijk in de oprichting van een aparte bv, FPS-Electric, en de geboorte van de Alltrec met de daarbij horende E-Variator. Het motorblok werd niet vervangen door een elektromotor. Het unieke aan deze machine is dat alle hydraulische aandrijvingen zijn gemaakt voor volledig elektrisch.


Bert van Loon en Frank van de Staak proosten op het resultaat

Techniek

De Alltrec is een volledig elektrisch werkende werktuigdrager. Gecombineerd met de hetelucht-E-Variator, een doorontwikkelde en elektrische variant van de Air Variator van Weed Control, ontstaat een volledige elektrische combinatie. De Alltrec is echter zo ontworpen dat hij gecombineerd kan worden met verschillende werktuigen, zoals een veegunit, borstel of maaidek. Juist daarom is de Alltrec met zijn capaciteiten en flexibele inzetmogelijkheden dé oplossing voor de emissievrije stadskern, aldus de ontwikkelaars. 'Op de hefinrichting na wordt er geen hydrauliek toegepast. De machine heeft geen CO2-uitstoot en kenmerkt zich door het weinige geluid dat hij produceert, de grote actieradius en de lage verbruiks- en onderhoudskosten. Ook is de werktuigdrager uiterst wendbaar met easy does it-gebruikersgemak.'
De volledige naam van de eerste Alltrec is Alltrec 4810T. Afhankelijk van de bandenbreedte is de werktuigdrager 110 tot 120 centimeter breed. Hij werkt met een LiFePO4-lithuimaccu, die geleverd kan worden in drie oplopende uitvoeringen. De werktijd met één volle accu is maximaal acht uur, uiteraard afhankelijk van de accu-uitvoering en werkzaamheden. Binnen twee uur is de accu weer opgeladen. De E-Variator en een maaidek zijn de eerste elektrische aanbouwwerktuigen. Het aanbod zal in de toekomst verder uitgebreid worden, zo meldde Van Loon tijdens de lancering.
De Alltrec wordt aan het grote publiek gepresenteerd op de Groene Sector Vakbeurs van 15-17 januari in Hardenberg. Weed Control is daar aanwezig in stand 642.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER