Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Terug naar de groene basis

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 5 februari 2019
151 sec


NL Professionals maken duurzame vuist

Op woensdag 30 januari kwamen bij IPC Groene Ruimte in Arnhem zo'n 20 NL Professionals samen, hoveniers en groenspecialisten die zijn aangesloten bij NL Greenlabel. Thema van de bijeenkomst: Duurzaam inkopen. Een thema wat volgens NL Greenlabel van groot belang is, omdat gezonde beplanting de basis zou moeten zijn van iedere tuin. Samen bogen ze zich over de vraag hoe vraag en aanbod van duurzaam gekweekt plantmateriaal beter op elkaar kan aansluiten.


Deze bijeenkomst is de aftrap van een reeks bijeenkomsten in 2019 met het thema duurzaam inkopen. Steeds nodigt NL Greenlabel een andere groep partners uit hun netwerk uit om zo het thema van alle kanten te bespreken. De aftrapbijeenkomst is er een speciaal voor hoveniers. De bijeenkomst wordt geleid door Lodewijk Hoekstra en Mattijs van Dalen van NL Greenlabel.

Schuldvraag

Alle aanwezigen zijn het er over eens dat duurzaam inkopen makkelijker gezegd dan gedaan is. Het aanbod is beperkt en/of moeilijk vindbaar. Volgens Erik Hammenga, calculator bij Loohorst Landscaping zijn daarom juist zulke bijeenkomsten belangrijk voor de sector. 'Het gaat hier om een stukje kennisdelen én bewustwording.' Over de schuldvraag waarom het duurzame aanbod zo beperkt is wordt niet lang stilgestaan. Het is een klassiek kip-en-eiprobleem. Is de vraag laag omdat het aanbod er niet is, of is het aanbod beperkt omdat de vraag niet bestaat? Insteek van de bijeenkomst is te komen met praktische oplossingen en het heft in eigen handen te nemen.


Beplanting is de basis

Elwin de Vink, hoofd ontwerp & advies bij Donkergroen, brandt vrijwel direct los. Volgens hem is binnen het duurzaamheidsvraagstuk de meeste winst te halen in de beplanting. 'Ik ben al 25 jaar betrokken bij het hoveniersvak, maar kwam er persoonlijk pas een aantal jaren geleden achter hoeveel 'ellende' normale beplanting is. Door gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zorg je voor bodemuitputting en zwakkere beplanting. Wij gebruiken daarom zo veel mogelijk biologische beplanting.'


Ik ben al 25 jaar betrokken bij het hoveniersvak maar kwam er persoonlijk pas een aantal jaren geleden achter hoeveel 'ellende' normale beplanting is.

De Vink vervolgt zijn betoog voor biologische beplanting met: 'Het is ook nog eens zo dat beplanting een van de kleinste posten van de tuin is. Van Dikkenberg: 'Als beplanting zo'n 10 á 20% is van je totale budget, en dat is al hoog, dan ben je met biologische beplanting 10 á 15% duurder uit. Dit maakt op het eindbudget dus slechts 1 á 2% uit.'

Duurzame vuist

De consensus word hierna razendsnel gevonden; samen een vuist maken naar de buitenwereld door binnen drie jaar alleen nog biologisch en/of duurzaam gekweekte planten te gebruiken. 'Wanneer wij allen samen deze stap zetten durven de kwekers het wel aan om de omslag naar biologisch en duurzaam te maken.' Daarbij benadrukt de Vink dat we samen als hoveniers moeten stoppen met het beconcurreren op prijs. 'Hoveniers zijn degene die de bewuste keus kunnen maken én als je het verhaal goed overbrengt op je klanten dan accepteert iedereen zo'n lichte prijsstijging.'


Wat is biologisch en/of duurzaam

Een belangrijke vraag die voortvloeit uit dit statement is welke planten voldoen dan? Is biologisch gekweekte lavendel uit Zuid-Frankrijk dan beter? Of normaal gekweekte Nederlandse lavendel? Volgens Hoekstra moet daarover later een kader worden besproken, waarbij de methodiek van NL Greenlabel kan worden gebruikt als raamwerk. Maar zo zegt Hoekstra: 'De methodiek die we afspreken moet dienen als kader, het moet geen apart label worden om zo zijn doel voorbij te gaan schieten.' Ook wordt de optie om aan te gaan sluiten bij bestaande duurzaamheidslabels komt voorbij.


Pijnpunten

Verschillende hoveniers zien nog wel moeilijkheden met het vooraf doorgeven van een lijst met een beperkt aantal soorten beplanting. Tuinontwerpers zouden zich hierdoor beperkt kunnen voelen, hun artistieke vrijheid wordt ingeperkt. Maar volgens Van Dikkenberg is dit ongenoegen slechts van korte duur. 'Wij werken al een tijdje met zo'n lijst, uiteindelijk snappen de ontwerpers ook dat duurzame inheemse planten beter zijn. Dat zijn de planten die het ook echt overleven in de tuin.' Van Dalen tipt daarbij dat ook hier houding van belang is bij het overbrengen van zulke boodschappen. 'Breng het als een kans, niet als beperking; wij gaan verder met een nieuwe verbeterde duurzame sortimentslijst.'


'Breng het als een kans en niet als een beperking.'

Manifest

De bijeenkomst wordt afgesloten met het uitspreken van de doelstelling om binnen drie jaar als NL Professional alleen nog gebruik te maken van biologische/duurzame beplanting. Hoekstra: 'Laten we kijken of we samen kunnen komen tot het opstellen van een manifest.' Dit manifest moet een handvat worden voor alle 50 NL Professionals om duurzaam te gaan inkopen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER