Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bio-boos

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 3 mei 2019
87 sec


Als ik in mijn paspoort kijk, zie ik daar ergens staan dat ik de zestig gepasseerd ben. Dat plus het feit dat ik van oer-Hollandse, of eigenlijk Brabantse herkomst ben, maakt al snel dat het beeld van een boze oude witte man zich opdringt.


Het zij zo. Ik voel me gelukkig niet oud, verre van boos en troost me met de gedachte dat dit prikkelpraatje helemaal achter in het vakblad Stad + Groen wordt afgedrukt en dat de kans sowieso klein is dat dit wordt gelezen. Vandaag wil ik het met u hebben over aanbesteden. Elders in dit vakblad heb ik een opinieartikel geschreven over biologisch inkopen. De aanleiding bestond uit een aantal berichten in de pers en opmerkingen van partijen in de markt dat opdrachtgevers weliswaar vragen om biologisch, maar uiteindelijk gewoon voor de laagste prijs gaan en voor gangbaar kiezen. Het effect daarvan is dat de markt voor biologisch plantmateriaal al de nek wordt omgedraaid nog voordat deze de kans heeft gehad uit de knop te komen.

Er is op dit moment geen serieuze markt voor biologisch plantmateriaal

Het bijzondere is natuurlijk dat iedereen met een beetje verstand van de groene sector exact weet wat hier aan de hand is. Er is op dit moment geen serieuze markt voor biologisch plantmateriaal, niet aan de vraagzijde en niet aan de aanbodzijde. Een kweker meldt mij dat hij weliswaar op beperkte schaal biologisch kweekt, maar dat dit product uiteindelijk altijd gangbaar wordt afgezet. Als de drie grootste gemeentes van Nederland vervolgens via persberichten melden dat ze voortaan biologisch willen aanplanten, is dat mooi voor de bühne en leuk voor de wethouder die eenmalig met de pers erbij een biologische boom in de grond mag proppen. Als de gemeente op hetzelfde moment meldt dat ze zich niet aan haar eigen beleid hoeft te houden, weet je al snel waar het eindigt. Juist ja, nergens.

In de infrasector is het volgens een interview in deze uitgave van Stad + Groen nog veel erger gesteld. Harm Beerda stelt in dat interview dat innovatie gericht op duurzaamheid in zijn visie leidt tot keiharde uitsluiting.

Innovatie gericht op duurzaamheid leidt tot keiharde uitsluiting

Natuurlijk komt het met bovenstaande vast en zeker wel een keer goed. Het keurmerk Milieukeur bestaat nu ongeveer tien jaar. Als ik boomkwekers mag geloven, zijn bestekschrijvers pas nu, tien jaar na dato, zo ver dat ze dit structureel verwerken in hun bestekken. Dat kost dus gewoon heel veel tijd. Het is daarbij ronduit onverstandig om als opdrachtgever ver voor de troepen uit te lopen. Dat leidt ofwel tot roeptoeteren, of tot een oproep waar toch niemand iets mee kan of wil doen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER