Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Preken voor eigen parochie

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Lodewijk Hoekstra, vrijdag 12 juli 2019
101 sec


Het is weer zover: 'de waarde van groen' staat weer eens centraal, ook in deze editie. Groen is goed voor je, je wordt er gelukkig van, het drijft de vastgoedprijzen op en ga zo maar door. De afgelopen jaren was de groene sector als een stel dominees in de weer om de waarde van groen te promoten. En hoewel we nu gelukkig al veel groen zien in ontwerpen van gebouwen en gebieden, blijft de praktijk weerbarstig en komt er van de beloftes vaak niets terecht.


Concreet tools en concepten

Als we alleen met planten werken omdat we er zo gelukkig van worden of omdat het goed is voor lichaam en geest, is de kans groot dat dit thema links blijft liggen, omdat er in feite geen harde financiële prikkel is om er echt iets mee te doen. Zo blijft de buitenruimte en dus de kwaliteit van de leefomgeving uiteindelijk toch weer een kostenpost, met alle gevolgen van dien. Ik zou sterk willen pleiten voor een andere benadering, waarbij we als sector concrete tools en concepten ontwikkelen die zorgen voor een aantoonbare verbetering van bijvoorbeeld de gezondheid van de mens, het klimaat en de waarde van vastgoed.


VN

Zo werken veel gemeenten, ontwikkelaars, banken en pensioenfondsen met de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Dat is hun leidraad voor duurzame beslissingen, waarin alle bovengenoemde thema's aan bod komen. Als je er goed over nadenkt, zul je zien dat het bijna niet mogelijk is om een klimaatadaptieve wijk te bouwen zonder groen. Ook kun je geen weerbare steden krijgen (SDG 11) als je geen nature-based solutions integreert. Natuur dient zich overal aan als een logische bouwsteen van een leefbare stad.


Wat ik bedoel te zeggen, is dat we als groene sector de dialoog moeten aangaan met de rode en grijze sector, om die te helpen met thema's als natuurinclusief bouwen, circulariteit, klimaatadaptieve gebiedsontwikkeling en een gezonde leefomgeving. Planten en groen worden daarin automatisch meegenomen, omdat ze een essentiële en onvervangbare bijdrage leveren aan heel veel doelen. Een voorwaarde is wel dat je de ambities meetbaar en integraal maakt.

Niet meer oeverloos praten over de waarde van groen, maar inzetten op de grote thema's van deze tijd en met panklare en concrete oplossingen komen die integraal en meetbaar zijn.

Meetbaar en inzichtelijk

Door ze meetbaar te maken, zorg je ervoor dat getoonde ambities ook geborgd worden, van visie tot en met realisatie en beheer. En door in te zetten op integraliteit maak je op voorhand inzichtelijk hoe groen kan bijdragen aan de andere opgaven die hierboven zijn beschreven. Zo verdienen groenvoorzieners een plek vooraan in de planvorming. Zij hebben de benodigde kennis en expertise om te zorgen voor een gezonde leefomgeving met kwaliteit en een wereld waarin mens en natuur in balans zijn. Dit is ook mijn missie als groene pionier, die ik met kracht uitdraag, overal waar ik kom.


Kortom, we moeten niet meer oeverloos praten over de waarde van groen, maar inzetten op de grote thema's van deze tijd en met panklare en concrete oplossingen komen die integraal en meetbaar zijn.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER