Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Waarheid

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 19 juli 2019
86 sec


Groen heeft waarde. Dat is een waarheid als een koe. Iedereen in de groene sector weet dat en iedereen van buiten de groene sector weet dat ook. Toch verwachten wij als groene sector veel van een instrument als i-Tree. Met behulp van deze softwaremodule zijn we in staat om aan iedere boom, iedere struik en iedere vaste plant een prijskaartje te hangen met daarop de waarde van die plant voor de maatschappij en de openbare ruimte. Het heeft lang geduurd voordat deze tool beschikbaar was voor de Nederlandse markt. Ik kan me herinneren dat al in 2008 begerig werd gekeken naar de Amerikaanse markt, waar dit rekenmodel vandaan komt. Toch blijf ik sceptisch. Ik ben een enorme voorstander van i-Tree, maar het is natuurlijk niets anders dan een tooltje om waarde te bepalen. Daarna begint het echte circus pas. Kun je die waarde dan omzetten in meer geld voor de sector? Samengevat is de achtergrond van i-Tree dus puur commercieel. Daar is niets op tegen, maar het is een gegeven dat we met zijn allen meer budget willen om in te zetten voor de groene zaak.


We willen dat er meer geld naar de sector stroomt, zodat we meer en beter groen kunnen aanleggen

We willen dat er meer geld naar de sector stroomt, zodat we meer en beter groen kunnen aanleggen. Ik las pas geleden een interview met de president van de Algemene Rekenkamer. Een zeer geleerde meneer, die het Haagse huishoudboekje mag controleren. De strekking van dit verhaal was dat er in de politiek enorm wordt gegoocheld met beschikbare budgetten. Iedereen staat erbij en kijkt ernaar, maar toch worden budgetten die beschikbaar worden gesteld in veel gevallen helemaal niet ingezet. Of beter gezegd: budgetten worden met veel publicitair geweld wel aangekondigd of beschikbaar gesteld, maar blijken een paar jaar na dato nog gewoon op een Haagse bankrekening te staan. Dat gevaar dreigt natuurlijk ook op lokaal niveau. Toegegeven, er is inmiddels weer wat meer geld beschikbaar om groen in de openbare ruimte te onderhouden. Maar de realiteit is ook dat in heel veel jaren daarvoor alle vet zorgvuldig van alle botten is gesneden. Ik zie helaas niet in hoe i-Tree dat verschijnsel kan keren en ik sluit me wat dat betreft aan bij een column elders in dit blad: i-Tree is nog teveel een speeltje van marktpartijen die voor interessante consultancybudgetten Nederland klaarmaken voor i-Tree.

De realiteit is ook dat in de jaren daarvoor alle vet zorgvuldig van alle botten is gesneden

NB: Wilt u het interview met Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, nalezen? Google dan 'Het wordt pas sexy als het misgaat'.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER