Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Geen fotosynthese? Geen bestrijding!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, zaterdag 10 augustus 2019
118 sec


WeedMaster TC-Vision sproeit alleen waar het moet

'Wij pakken groot uit op deze GTH', vertelt Maarten Kleinnibbelink van Waterkracht. 'We hebben er zin in; we hebben veel nieuws te vertellen en te laten zien.' Waterkracht BV is op het gebied van onkruidbestrijding bekend om zijn WeedMaster-lijn, die het bedrijf zelf ontwikkelt, bouwt en verkoopt.

Maarten Kleinnibbelink bij de WeedMaster TC-Vision
Maarten Kleinnibbelink bij de WeedMaster TC-Vision

Onder de noviteiten van dit jaar is een heel slimme camera, een driepuntsoplossing en de eM. Inderdaad, het elektrische alternatief van het topmodel WeedMaster M.

De twee - letterlijk - grootste machines op de beursvloer van Waterkracht zijn de WeedMaster TC en de TC-Vision. De semiautomatische WeedMaster TC heeft een werkbreedte van 1,40 m, die is opgedeeld in vier delen. Vanuit de cabine worden sectoren van 35 cm breed ingeschakeld. 'De machine rijdt vervolgens over het te behandelen oppervlak heen en sproeit heet water van 99 graden over het onkruid', legt Maarten uit. 'Ook zijn er twee zijsproeiers die het hete water op de stoeprand spuiten. Daar heb je vaak plekken die anders onbehandeld blijven.'

41 smalle sproeiers voor precisiebestrijding

Trots is het bedrijf op de WeedMaster TC-Vision. Maarten: 'Dit is echt bijzonder. De Vision werkt met twee camera's. Deze kijken naar het lichtspectrum van het onkruid. De dichte bak rijdt over het te behandelen oppervlak. In de bak zit ledverlichting, waarmee we zien of er een plantje staat en zo ja, of het leeft. De ledverlichting wordt gecombineerd met een camerasysteem, dat in het lichtspectrum meet of er fotosynthese in de plant plaatsvindt. In een dood blad of een stervende plant vindt geen fotosynthese meer plaats. Dit betekent dat op die specifieke plek niet gesproeid wordt.' Zo'n selectieve werking is mogelijk dankzij de 41 smalle sproeiers die onder de bak zitten. De camera geeft een signaal af aan de sproeiers die moeten werken.


'Deze ontwikkelingen zijn er natuurlijk met het oog op het milieu. Je bespaart er energie en water mee', aldus Maarten. 'Beide machines zijn te zien op de beurs. En goed om te weten: onze machines zijn compatibel met alle merken werktuigdragers.'

Nieuw: de elektrisch aangedreven eM

De alom bekende multifunctionele WeedMaster M is een populaire machine onder groenvoorzieners. 'Het is tot nu toe ons meest verkochte model', zegt Maarten. 'Zeer eenvoudig te bedienen, met continu controle op de juiste temperatuur dankzij een temperatuurindicator in de lans. Wanneer de indicator rood oplicht, is de machine op bedrijfstemperatuur. Maar ... we presenteren nu een elektrisch aangedreven WeedMaster, de WeedMaster eM.'


De WeedMaster eM werkt op lithiumbatterijen, bekend om hun lange levensduur en dito werktijd. Ook maken de batterijen de machine lichter van gewicht en mogen de accu's per post verstuurd worden, wat met alle andere types batterijen niet het geval is.

Ook voor de WeedMaster eM geldt dat deze op elke drager kan. Tijdens GTH wordt de eM gepresenteerd op een elektrische werktuigdrager met vier zitplaatsen. Maarten: 'Een heel mooie elektrische combinatie, die zeker de moeite van het bekijken waard is. Het is een heel stille combinatie-oplossing voor onkruidbestrijding. Ideaal voor de binnenstad, dierentuinen, musea en begraafplaatsen!'

WeedMaster TC
WeedMaster TC

M op driepuntsframe

Waterkracht blijft ontwikkelen en vernieuwen en komt met een driepuntsframe voor de WeedMaster M. 'Het voordeel is dat je geen BE-rijbewijs, maar alleen een tractorrijbewijs nodig hebt om de WeedMaster te mogen gebruiken', vertelt Maarten.
Ook dit nieuw ontwikkelde driepuntsframe is te bekijken tijdens GroenTechniek Holland 2019.


Waterkracht BV houdt zich sinds 1996 bezig met onkruidbestrijding middels heet water. Samen met een consortium van andere bedrijven stond Waterkracht aan de wieg van de ontwikkelingen op dit gebied. In 2017 lanceerde het bedrijf het merk WeedMaster, waarvan de technieken al jaren eerder bekend én beproefd waren.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m donderdag 29 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER