Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Openbare ruimte, legbatterij van de stad

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Dick Oosthoek, dinsdag 24 september 2019
83 sec


Een aannemer verzuchtte onlangs dat de openbare ruimte de legbatterij van de stad is geworden. Hij staat hierin echter niet alleen, want ook groenbeheerders van de gemeenten spreken hun zorgen uit.


Het groen is een ondergeschoven kindje in de budgettering bij overheden. Het is daarop makkelijk geld besparen. Er is in die crisisjaren veel beknibbeld op het budget voor het onderhoud en de aanleg van groen. Om die schade te repareren is een inhaalslag nodig. Er is wel extra budget, maar daarmee loop je de schade nog niet in. Groenbeheerders klagen verder over hun eigen inkoopafdelingen. Alles is zo strak ingeregeld en gereguleerd, dat er geen ruimte is voor ontwikkeling en innovatie. Dat is jammer, want daardoor krijg je alleen standaardoplossingen tegen de laagste prijs. Ruimte voor innovatie is eruit geperst. Met een eenvormige, kaalgeslagen openbare ruimte als resultaat. Hoe creëer je extra leefruimte?

De scharrelkip

We beseffen langzaam dat groen positieve effecten heeft op mens en dier. Het verhoogt het welzijn, verhoogt de economische waarde, draagt bij aan klimaatadaptatie en verlaagt de kosten van de gezondheidszorg. Groen brengt veel waarde met zich mee. Dit is slecht te kwantificeren. Met i-Tree is een begin gemaakt met het in beeld brengen van de ecosysteemdiensten van bomen. Zo wordt ook duidelijk dat het kappen van een boom een hoge investering vraagt om vergelijkbare diensten terug te brengen. Door de waarde van bomen in beeld te brengen, is het beheerbudget opeens relatief laag te noemen. Hier ligt een kans.


Het vrije-uitloopei

Hoe realiseer je nog meer ruimte? Het werken met marktconsultaties en bouwteams zijn goede praktijkoplossingen gebleken. Op die manier ontstaat een gesprek over de mogelijkheden van problemen waar je als groenbeheerder tegenaan loopt. Om die ruimte te creëren, is moed en durf nodig. Ga het gesprek met elkaar aan. Ja, het is waar: ondernemers willen geld verdienen, maar ze willen ook mooie projecten maken waar de medewerkers en gebruikers trots op zijn. Dat is alleen mogelijk als je dit samen vormt kunt geven. De tools zijn er, nu bent u aan zet. Weten hoe het kan? Bezoek binnenkort de Vakbeurs Openbare Ruimte. Ervaar de nieuwe mogelijkheden en ga met de bedrijven vrijblijvend in gesprek. Wij van Groenkeur faciliteren u met de Groenspiratie Tour: in één uur wordt u bijgepraat over actuele zaken in het beheer van uw groene openbare ruimte. We inspireren u graag op 2 en 3 oktober en zoeken met u het gesprek om de openbare ruimte de ruimte te geven.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER