Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Alles over een groene en duurzame samenleving op Vakbeurs Openbare Ruimte

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 30 september 2019
204 sec


Op woensdag 2 en donderdag 3 oktober 2019 staat Jaarbeurs Utrecht weer volledig in het teken van de openbare ruimte. Vakbeurs Openbare Ruimte is het grootste evenement in Nederland voor ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van onze openbare leefomgeving. Op de beursvloer zijn meerdere belevingen en initiatieven te vinden. Hieronder lees je alles over drie uitgelichte beursbelevingen: De Groene Stad, de Groenspiratietour en de Klimaattuin.


Ruim 600 exposanten tonen deze twee dagen hun nieuwste producten en diensten aan de naar verwachting 6.500 beursbezoekers. De vakbeurs staat in het teken van netwerken, kennisdeling en beleving.

De Groene Stad

Hal 2 van de Utrechtse Jaarbeurs bestaat voor een groot gedeelte uit De Groene Stad; een samenwerking tussen NL Greenlabel, Stichting De Groene Stad en RVO/Duurzaam Door. Een duidelijk herkenbaar stukje beursvloer waar zij de sfeer van een stadspark nabootsen. De Groene Stad is ingericht met stands van partners van NL Greenlabel. Er is een groen aangekleed Kennisplein, een Collegezaal met inspirerende sprekers en een expositieruimte waar duurzaam gelabelde producten en materialen voor de buitenruimte te zien zijn. Je krijgt echt het gevoel dat je een groene wereld instapt zodra je in De Groene Stad belandt. Er zijn vele planten en andere duurzame producten te vinden. Kortom: een must see als je de beurs bezoekt.


Groenspiratietour

Sichting Groenkeur organiseert dit jaar weer de Groenspiratietour op de beurs. Deze tour neemt je mee langs diverse exposanten uit de groensector. In een pitch, die goed verstaanbaar is door een koptelefoon, praten zij over de voortgangen uit hun werkgebied. Zo ontdek je letterlijk stap voor stap de laatste groenontwikkelingen. De Groenspiratietour start bij de smoothiebar van Groenkeur, waar je meteen een gezonde smoothie mee kunt pakken voor onderweg.


Klimaattuin

Op zoek naar een ontmoetingsplek waar je met vakgenoten klimaatonderwerpen kunt aansnijden? Dan ben je op je plek in de Klimaattuin! Hier exposeren bedrijven die klimaat centraal hebben staan in hun missie en visie. Een herkenbaar stukje beurs waar interactie en het delen van kennis en ervaringen over klimaatthema's de boventoon voeren. In het midden van de Klimaattuin staat een grote houten tafel. Per beursdag vinden hier in de ochtend twee Klimaatgesprekken en in de middag twee Woongesprekken plaats. Tijdens de Klimaatgesprekken wordt het klimaatbestendig maken van de samenleving behandeld en kom je in contact met klimaatadviseurs. Gemeenten stellen strategische doelstellingen om klimaatneutraal te worden en van het aardgas af te gaan. In de Woongesprekken gaan gemeenten, het Energieloket en bewoners in co-creatie aan de slag met dit onderwerp. Want hoe kunnen we bewoners stimuleren om maatregelen te nemen?


Kennisdeling

Met zo'n 80 kwalitatieve lezingen en diverse lezingruimtes biedt de beurs een ruim inhoudelijk programma aan. Zo is er de lezingruimte 'het Symposium', waar je alles leert over de toepasbaarheid van de beste productinnovaties, de Advies & Beheerzaal, waar (zoals de naam al doet vermoeden) advies- en beheerbureaus de lezingen verzorgen en de Huiskamersessies, waar interactie het sleutelbegrip is.


Van groen en klimaat tot aan recreatie en smart data: verrijk op Vakbeurs Openbare Ruimte je kennis op alle aspecten van de openbare ruimte.

Nieuwe lezingruimte: de Huiskamersessies

De Huiskamersessies zijn een nieuw concept op de beursvloer. In de knusse ruimte zit de bezoeker op een poef of bank om de spreker heen. Er is geen presentatiescherm. Het kan zo maar zijn dat je een microfoon in handen krijgt om ergens op te reageren. De onderwerpen van de lezingen in deze ruimte zijn uiteenlopend, maar staan alle in het teken van het gesprek op gang brengen en zijn dus interactief. Leren vanuit een vertrouwde omgeving.

Uitgelichte lezingen


- Klimaatadaptatie: Het levende gebouw
Woensdag 2 oktoberFuture Green City Theater14.00 - 14.45 uur
Spreker: Kim van der Leest

We zijn druk bezig met het maken van klimaatbestendige, circulaire energieneutrale steden. Het is goed om daarbij niet uitsluitend te kijken naar technische oplossingen. Groen biedt integrale oplossingen. Niet alleen voor een beter klimaat, maar ook voor een prettige, gezonde en veilige omgeving. Voor meer sociale samenhang en meer biodiversiteit. Groen is hierbij de verbindende factor. Conceptontwikkelaar en samensteller Kim van der Leest legt uit waarom de VHG handleiding Het Levende Gebouw er is gekomen, voor wie het is bedoeld en wat gebruikers er mee kunnen. Hoe passen we groen integraal en haalbaar toe voor betere leefomgevingen?

- Gelukkige en gezonde buurtbewoners in steeds groenere natuur-inclusieve stad
Woensdag 2 oktoberCollegezaal NL Greenlabel14.30 - 15.00 uur
Spreker: Jelle de Jong

Tienduizenden jaren heeft de mens moeten overleven in de natuur. De afgelopen paar honderd jaar zijn we heer en meester geworden over de natuur. Met als gevolg het verdwijnen van een groot deel van de oorspronkelijke biodiversiteit. Inmiddels wonen de mensen voor het grootste deel in steden, verwijderd van de natuur. Nu is het tijd om het anders te doen en de natuur weer in de levens van mensen te brengen. Door wijken om te toveren in groene oases met ruimte voor plant, dier en gezonde en gelukkige buurtbewoners. Deze revolutie is al volop aan de gang. Sommige gemeenten en projectontwikkelaars nemen het voortouw door gebouwen 'groen' te ontwikkelen. Wat is er nodig voor de echte doorbraak?

- Van saai gazon naar ware bloemenoase met inheemse kruiden en bollen
Donderdag 3 oktoberSymposium11.00 - 11.45 uur
Spreker: Gert-Jan Koopman

Gemeentes willen steeds meer de biodiversiteit terugbrengen in hun gemeentes, dit doen zij door minder te maaien. Burgers ervaren dit regelmatig als onverzorgd. Samen met Heem en Natuurpro heeft JUB Holland een nieuw concept ontwikkeld dat zij tijdens de vakbeurs introduceren, genaamd: 'De Bonte Berm'. In dit concept passen zij bloembollen met kruiden toe, zodat er een sierwaarde van acht maanden aan de bermen wordt gegeven. Naast een aantal inheemse bolgewassen, kent onze flora een groep niet-inheemse soorten: de zogenaamde stinsen die goed toepasbaar zijn in combinatie met andere kruidachtige. We hebben binnen deze groep stinsen, maar ook binnen de zogenaamde groep verwilderingen bollen gezocht, naar goede toepasbare soorten die we kunnen combineren met onze inheemse flora. Met het toepassen van bollen verlengen we het bloeiseizoen. Naast een esthetisch voordeel profiteert ook de biodiversiteit ervan. Door het gebruik van een specifieke samenstelling zijn we zelfs in staat meer natuurlijke vijanden aan te trekken van de eikenprocessierups.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER