Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Klimaatramp

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 25 september 2019
86 sec


Opwinding op sociale media: een aantal Engelse en Amerikaanse kranten gaat voortaan een ander woord gebruiken voor het woord klimaatverandering. Dat 'oude' woord zou te neutraal, te vrijblijvend of misschien wel te lief zijn. Klimaatverandering zou daarom klimaatramp moeten heten.


Idee is dat veel wetenschappers zeggen dat wanneer we op deze manier doorgaan met onder andere het opstoken van fossiele energie, we de aarde naar de filistijnen helpen. Misschien is dat zo. Ik ben geen expert op dat gebied en het hoort niet bij dit vakblad om daar stelling in te nemen. Wat ik wel weet is dat we in de steden die wij bouwen en onderhouden nog veel te weinig aandacht voor groen en klimaatadaptatie hebben. We bouwen toch nog steeds met de auto in het vizier; werkelijke integrale aandacht voor groen blijft beperkt. Dat is jammer, want een groene stad is voor iedereen goed. Die paar gram CO2 die een stad kan opvangen doet natuurlijk niet ter zake. Niemand heeft het ooit berekend - voor zover ik het weet - maar de jaarlijkse opslag van CO2 van een normale stad zal waarschijnlijk dubbel teniet worden gedaan door de energie die nodig is om dat groen te onderhouden.

Die paar gram CO2 die een stad kan opvangen doet natuurlijk niet ter zake

Dat is dus ook niet de reden dat een stad groen nodig heeft. Groen hebben we nodig omdat we in een groene omgeving gelukkiger zijn, beter functioneren, maar groen zorgt ook voor het dempen van enorme temperatuurschommelingen en het tijdelijk opslaan van piekbuien.

Hoe dan ook. We zullen meer aandacht moeten hebben voor natuur en groen in onze sector. Natuurinclusief ontwerpen heet dat. Daarom in deze uitgave een interview met Nina Ravenstein. Zij is landschapsarchitect en gespecialiseerd in natuurinclusief ontwerpen. In de komende edities van dit blad zullen we haar vaker zien. Ze zal een kleine serie artikelen schrijven over dit onderwerp.

Ook op de afgelopen beurs Groentechniek Holland was de klimaattransitie een belangrijk thema. Ik zat in de jury van het Gouden Klavertje en telde alleen al vijf minigravers die op accu's lopen. Persoonlijk vind ik dat een geweldige ontwikkeling. Er zijn argumenten te verzinnen dat dit allemaal weinig zoden aan de dijk zet. Bijvoorbeeld wanneer je in een kolengestookte elektriciteitscentrale energie opwekt die dat met veel rendementsverlies in een accu stopt. Je kunt dan beter gewoon met fossiele brandstoffen werken, wat uiteindelijk beter zou zijn voor het klimaat. Ik weet het niet, ook daar ben ik geen specialist in. Ik weet alleen dat het voor gebruikers en omwonenden veel prettiger en gezonder is om met accu's te werken.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER