Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Succesvolle onkruiddemo's met elektrificatie

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 2 oktober 2019
78 sec


Demo met de Xpower-Electric van Agxtend

Een relatief nieuwe ontwikkeling in de wereld van onkruidbestrijding is elektrificatie. Een techniek die in opmars is. Op de GTH werd de tweede plaats van de innovatieprijs Gouden Klavertje Vier gedeeld door twee producten die gebruik maken van deze techiek. Een van de winnaars was de Xpower-electric, ook wel Zasso genoemd. Nederlands importeur van de volveldsmachine is Voets . Recent voerden zij naar eigen zeggen twee succesvolle demo's uit.


De XPower-Electric, doodt met elektriciteit het onkruid door middel van 7000 Volt. De machine bestaat uit een generator welke zich bevindt aan de achterzijde van de trekker die via de aftakas 220 volt opwekt. Dit komt via kabels naar de voorzijde waar dit in transformatoren wordt omgezet in 7000 volt. De machine heeft twee rijen sleepvoeten met plus polen en een laatste rij met minpolen. Zo wordt het stroom via de pluspolen door de plant en de wortels naar de min pool gebracht. Binnen de plant vindt hierdoor cel schade plaats en de plant sterft direct af. Volgens Voets doet de behandeling van de plant nog het meest denken aan chemische bestrijding omdat er wordt bestreden tot in de wortel. De Zasso heeft een werkbreedte van 1 m of 3 m en het is mogelijk om een rijsnelheid van 3-5 km/uur aan te houden.

Op dinsdag 17 september heeft Voets twee demo's uitgevoerd. Een demonstratie was op een terrein van ProRail met Gebr. Bonenkamp. Een demonstratie was op een haard Japanse duizendknoop voor de firma AH Vrij uit Wateringen.

Prorail demo

Op de eerste demolocatie stonden zeer veel onkruiden door elkaar, direct na de demo was het resultaat al zichtbaar. De kleur van het onkruid was meteen veranderd en het blad hing slap.


Direct zag je dat de kleur veranderde en het blad slap ging hangen.
En dit is het resultaat

Japanse duizendknoop demo

Van de demonstratie bij de haard Japanse duizendknoop zijn onderstaande foto's. Eerste foto is voor de behandeling. De plant is al wat roodkleurig doordat hij kort is gesnoeid. De tweede foto is genomen direct nĂ¡ de behandeling. Op de derde foto is de situatie twee weken na de behandeling met elektricide zichtbaar. Volgens Teus van Ekeren werd dit veld tot op heden behandeld door het herhaaldelijk te maaien en te behandelen met heet water. 'Zonder resulaat.' De firma Voets wil toekomstige resultaten van de Zasso blijven delen met Vakblad Stad en Groen. Een update zal volgen na langere tijd.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
P v Mierlo
Monday 21 October 2019
Is er ook al iets bekend wat deze behandeling doet met het bodemleven.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER