Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Het belang van natuurinclusief bouwen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Lodewijk Hoekstra, NL Greenlabel, zondag 15 december 2019
98 sec


De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor natuurinclusief bouwen. Terwijl wij als NL Greenlabel namens veel prominente partijen uit zowel de bouw- als de natuurwereld een brief opstelden waarin we het kabinet oproepen om natuurinclusief bouwen tot norm te verheffen, kwam de Vogelbescherming met een bijpassende tool. Zo hebben we momentum gecreëerd voor deze vorm van bouwen, waarbij natuur al op de tekentafel een onderdeel is van bouw- en ontwikkelplannen voor bijvoorbeeld nieuwbouwwijken, bedrijventerreinen en renovaties.


We schreven het volgende aan minister Schouten en minister Van Veldhoven: Wetenschappers herinneren ons via de media bijna dagelijks aan het feit dat een wereld zonder gezonde natuur zijn weerbaarheid verliest. Dag in dag uit worden we geconfronteerd met de gevolgen hiervan; denk bijvoorbeeld aan luchtvervuiling, weersextremen, plagen, erosie en andere existentiële bedreigingen. De kosten om deze effecten te bestrijden, lopen in de miljarden. Hoe langer wordt gewacht, hoe hoger de kosten en ingrijpender de maatregelen.'

Het goede nieuws is dat we deze ontwikkeling ook kunnen omdraaien. Investeren in natuur levert op de lange termijn juist jaar in jaar uit blijvende meerwaarde. Wanneer we niet alleen de economie, maar tevens de natuur als leidend uitgangspunt kiezen bij beleidsvorming, voorkomen we dat we achteraf weer tegen de grenzen van diezelfde natuur aan lopen. What's in it for nature? is een eenvoudig en hanteerbaar principe, dat bijvoorbeeld vorm krijgt in integrale gebiedsontwikkeling, kringlooplandbouw, houtbouw en natuurinclusief bouwen. Door hoogwaardige natuur voorop te stellen, ontstaat een kettingreactie van positieve effecten, waaronder het binden van stikstof en vastleggen van CO2, het bevorderen van de biodiversiteit en het verbeteren van de volksgezondheid. Dit hoeft geen extra kosten met zich mee te brengen; het is mogelijk om de functiescheiding in de ruimtelijke ordening kostenneutraal te overwinnen, waardoor een gebouw bijvoorbeeld tevens als faunavoorziening fungeert. Meervoudige waardecreatie dus, waarbij economische groei gepaard gaat met natuurinclusiviteit en zodoende toekomstbestendig is.

What's in it for nature? is een eenvoudig en hanteerbaar principe

Het Rijk heeft in 2014 het natuurbeleid overgedragen aan de provincies en is daarmee grotendeels de regie kwijtgeraakt. We ontvangen signalen dat provincies en gemeenten moeilijkheden hebben met het toepassen van beleid en richtlijnen in hun besluiten en daarnaast stoeien met de implementering van de Omgevingswet. Juist hierom dient het Rijk met een heldere richtlijn te komen als het gaat om natuurinclusief bouwen en hierbij ook zelf het goede voorbeeld te geven, zoals middels de recent gepresenteerde inkoopstrategie 'Inkopen met impact'. Daarbij is te denken aan aanbestedingstrajecten, materiaalnormen, faunavoorzieningen, de inrichting van de omgeving en het stimuleren van innovatie. Enkele suggesties die werden gedaan tijdens het diner pensant, zijn in de bijlage te vinden. Een gedeelte daarvan kan makkelijk worden uitgevoerd, zoals een onderzoek naar het Bouwbesluit en uitbreiding van het MIA/VAMIL-budget. Zo is natuurinclusief bouwen geen kwestie van vrijblijvendheid en vrijwilligheid van enkelen, maar wordt het gevat in heldere regels die zijn gebaseerd op bestaande inzichten. De bouwers, burgers en biodiversiteit in Nederland zullen u dankbaar zijn.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER