Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Een dag in het leven van een voorman

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 20 december 2019
237 sec


Afgelopen zomer hield Stad + Groen al een boeien-binden-quality-BBQ rondom de vraag waarom goed middenkaderpersoneel zo moeilijk vindbaar is in het groen, én hoe je dat vervolgens vasthoudt. Ter verdieping ben ik één dag lang voorman bij Sight Landscaping in Leusden. Kortom: een kijkje in de (bbq)keuken en het leven van een voorman.


Leusden

Voorman Henk Hendriksen neemt mij deze dag onder zijn vleugels. Daardoor is hij vandaag mijn aansturend uitvoerder. Er staan twee elektrische fietsen klaar waarmee we langs alle projecten van Sight in Leusden en omstreken kunnen fietsen. Eigenlijk is Leusden één groot project; de hele gemeente wordt al zo'n vier jaar integraal door het groene aannemersbedrijf bijgehouden. Verlenging van het contract vindt jaarlijks plaats op basis van een bewonersonderzoek. Een onafhankelijk bureau onderzoekt door middel van enquêtes of de bewoners even tevreden of nog tevredener zijn over de kwaliteit van hun buitenruimte. Is het antwoord op dat onderzoek ja, dan mag Sight zich nog een jaartje bekommeren om het groen in Leusden.


Bewonerstevredenheid

Een belangrijk uitgangspunt voor Sight is dan ook zorgen voor 'bewonerstevredenheid'. Dat is een taak die het bedrijf serieus neemt en die sommige zaken wellicht compliceert, maar volgens Hendriksen maakt dit het werk juist extra leuk. Hendriksen: 'Na een aantal jaren hier in Leusden te hebben rondgelopen als voorman, begin je mensen te leren kennen en herkennen mensen jou ook. Dat stukje persoonlijk werken vind ik erg leuk.'


Vincent op de onkruidbrander
Vincent op de onkruidbrander
Al fietsend komen we 'onze' eerste medewerker tegen, Vincent op de onkruidbrander. Vincent werkt hier pas kort, maar heeft het duidelijk naar zijn zin: 'De zelfstandigheid die ik krijg bij Sight waardeer ik.' Nadat Hendriksen nog wat aanwijzingen geeft voor het onkruidbranden, fietsen we vlug verder naar de hockeyclub.

'Ja, je werkt met mensen van diverse pluimage, maar dit houdt het werk juist ondernemend'

'Halve psycholoog'

Op de hockeyclub loopt een divers groepje medewerkers rond. Tijdens het BBQ-forum werd de diversiteit van de medewerkers die onder een voorman vallen al aangestipt. Over de vraag of dit positief of negatief was, verschilden de meningen. Zo vatte Wim Lassche, accountmanager bij Boogaart Almere, kort samen: 'Je moet meer psycholoog zijn dan hovenier.' Maar Hendriksen is het hier niet mee eens. 'Ja, je werkt met mensen van diverse pluimage, maar dit houdt het werk juist ondernemend.'


Henk Hendriksen
Henk Hendriksen
Hendriksen wil meteen een verkeerde quote van hem in het BBQ-artikel rechtzetten. 'Hierin lijkt het alsof ik de voorkeur geef aan teams die bestaan uit alleen mannen, maar dat is niet waar. Een divers team, zowel mannen als vrouwen én met verschillende achtergronden, dat maakt mijn baan tot een droombaan.'

Op de hockeyclub zijn mannen met diverse nationaliteiten, achtergronden en niveaus aan het werk. Zo spreek ik met Mark; hij is via de sociale werkplaats onder de vleugels van Hendriksen terechtgekomen. Mark heeft het inmiddels al zo'n vier jaar onwijs naar zijn zin als hovenier. Ook Hendriksen roemt de persoonlijke groei die hij heeft doorgemaakt.
Verder spreek ik met Kanhai, die al zo'n 25 jaar werkzaam is op de grasmaaier. Hij is inmiddels de onovertroffen grasmaaispecialist bij Sight en wordt hierin dan ook redelijk vrij gelaten. Verder geeft hij ook wat leiding aan de groep om hem heen. Interesse in een carrière als voorman heeft hij echter niet; daarvoor is het werk op de grasmaaier veel te leuk.


Zes hectare stadspark

Hendriksen en ik gaan verder naar een ander mooi project, net buiten de gemeente Leusden: het Elisabeth Groen Amersfoort-project. Dat is een langlopend traject met veel burgerparticipatie. Toevalligerwijs ontmoeten op de weg ernaartoe voorzitter Paul Struijk van de Elisabeth Groen Stichting. Hij is al zo'n zes jaar actief als voorzitter, om het voormalige ziekenhuisterrein om te bouwen tot een groen stadspark van maar liefst zes hectare. Struijk is hierin onvermoeibaar en neemt dus ook vandaag een kijkje bij 'zijn' park. In het park komen onder andere een 'nattebroekbos', een vlonderpad en een uitkijktoren met speel- en dierenweide, die worden gerealiseerd door Sight in samenwerking met de stichting. Kersvers ecologe Linda Brouwer is net werkzaam bij Sight Landscaping als trainee; zij beantwoordt de vele nieuwsgierige vragen van voorzitter Struijk over de aanwezige flora en fauna. Verder overleggen Struijk en Hendriksen actief over de jonge aanplant op het terrein en vragen zich af welke planten dorst hebben en welke niet. (De meeste blijken dorst te hebben.)


Ook hieruit blijkt een belangrijke eigenschap voor een voorman: communicatief sterk zijn en goed kunnen luisteren

Het is duidelijk dat Struijk een actieve voorzitter is en graag de vinger aan de pols houdt. Hendriksen reageert gelaten op alle op- en aanmerkingen van de voorzitter en geeft op kalme wijze antwoord. Ook hieruit blijkt een belangrijke eigenschap voor een voorman: communicatief sterk zijn en goed kunnen luisteren. Want goed contact met burgers maakt zulke burgerparticipatieprojecten tot een succes. Voor Hendriksen is het een van de favoriete onderdelen van zijn baan. 'Juist dat ik een integraal bestek als Leusden onder mij heb, maakt mijn baan afwisselend en interessant.'
Samen met ecologe Brouwer, voorzitter Struijk en voorman Hendriksen loop ik door het aanstaande stadspark. Een mooi gevarieerd sortiment pas aangeplante bomen staat er al, en er is een nieuw gerealiseerde stadsvijver, waar door Brouwer diverse zeldzame planten worden gespot. Brouwer is ook bedreven in grafische vormgeving; ze gaat in de toekomst een mooie kaart maken van alle zeldzame soorten die het nieuwe stadspark kent.


Henk Hendriksen en voorzitter Paul Struijk
Henk Hendriksen en voorzitter Paul Struijk
Hendriksen en ik stappen weer op de fiets en gaan terug naar de uitvalbasis van Sight in Leusden. We komen langs vele lange eikenlanen en het gesprek komt onvermijdelijk op de eikenprocessierupsproblematiek. Halverwege november maakte het college van B & W van de gemeente Leusden nog bekend dat er voor de bestrijding een aanvullend budget van 34.500 euro wordt aangesproken. Ook Hendriksen heeft nare verhalen rondom de bestrijding van EPR. 'Je hoort dat burgers foto's van hun baby vol met rode jeukbultjes opsturen naar beheerders met daarbij dreigementen.' Hendriksen zegt het rustig, maar ook deze actualiteit schetst goed hoe ingewikkeld de baan van een voorman is. Een karaktereigenschap die duidelijk welkom is in de werkbus van een voorman: keep it cool. Dat is iets wat Hendriksen onder de knie heeft; hij blijft altijd cool en in control. De rust die hij daarmee uitstraalt, werkt heel fijn. Het gaf mij zelfs genoeg zelfvertrouwen om even achter het stuur van de grasmaaier te gaan zitten. Gelukkig vielen hierbij geen slachtoffers.

Integraal innovatief contract in Leusden

In 2015 is Sight Landscaping is gestart met een innovatief contract in de gemeente Leusden. De basis van het contract is het stimuleren van burgerparticipatie en burgertevredenheid in de hele gemeente Leusden. Het is het eerste contract in Nederland dat op deze schaalgrootte en op deze manier is aanbesteed. Gedurende een periode van acht jaar is Sight Landscaping verantwoordelijk voor de uitvoering van alle voorkomende onderhoudsdisciplines van gevel tot gevel, zowel groen als op verharding. Het onderhoud wordt uitgevoerd op basis van beeld- en kwaliteitsniveaus. Vanuit deze onderhoudsbasis ligt de nadruk op de complete procesbeheersing, aansturing en communicatie rondom burgerparticipatie.
Behalve voor burgerparticipatie is Sight ook verantwoordelijk voor de aansturing van negen medewerkers van Amfors, die als 'nieuwe collega's' volledig meedraaien in het onderhoud. Het contract is aan Sight gegund op basis van kwaliteit middels een emvi-aanbesteding.

Willemijn van Iersel krijgt hier grasmaailes van Kanhai, de onovertroffen grasmaaispecialist bij Sight
Willemijn van Iersel krijgt hier grasmaailes van Kanhai, de onovertroffen grasmaaispecialist bij Sight
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Piet van der Eijk
Friday 20 December 2019
Persoonlijk vind ik dit een erg leuk artikel Een dag uit het leven van een voorman ik zou het wel graag willen plaatsen op de website www.historie-hovenier.nl onder de rubriek de hovenier als medewerker
Over de vorm en nog wat achtergrondinformatie hebben we dan nog overleg als u en de schrijver toestemming geven
Willemijn van Iersel - redacteur
Monday 6 January 2020
Beste Piet,

Kun je mij wellicht mailen op willemijn@nwst.nl hoe je dit graag zou willen vormgeven? Ik kan je niet bereiken op pvdeijk@kabelfoon.nl, deze mails komen terug. In principe gaan wij met bronvermelding akkoord, hartstikke leuk!


download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER