Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

De groene transformatie van arbeiderswijk Rosmolen in Tilburg

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Siska Donkers, woensdag 17 juni 2020
137 sec


Hoe kan een stenige wijk zo'n transformatie ondergaan dat geen enkele straat meer hetzelfde aanvoelt? Dat is in Tilburg in de wijk Rosmolen gebeurd. Deze typische arbeiderswijk heeft de laatste jaren een ware metamorfose ondergaan. Vandaag de dag is het een prettige wijk waarin ontmoeting centraal staat en veel ruimte is voor groen. Ook Boomkwekerij Udenhout heeft daar haar steentje aan bijgedragen.


Meer ruimte

De typisch Tilburgse arbeiderswijk had een stenig karakter; er was weinig ruimte voor groen. Om weer 'lucht' in de wijk te brengen, is ervoor gekozen om bij de herstructurering minder huizen terug te bouwen. De oude woningen zijn gesloopt; die waren niet meer te renoveren. Van de 240 huizen die er stonden, zijn er 159 teruggebouwd. De architectonische stijl van de nieuwe bebouwing is geïnspireerd op de bouwstijl van de oude huizen. Het stedenbouwkundig plan, ontworpen door ontwerpbureau De Zwarte Hond, voorziet de nieuwe wijk van brede, groene woonstraten. Parkeren gebeurt voornamelijk binnen de bouwblokken; het eenrichtingsverkeer zorgt voor rust in de straat. Door deze keuzes is er meer ruimte voor groen ontstaan.


De architectuur van de woningen en de inrichting van de openbare ruimte kregen vorm in overleg met de toekomstige bewoners

Geen anonieme wijk

Vanaf het begin werden de bewoners bij het project betrokken. In een aantal workshops konden ze nadenken over hoe ze willen wonen en wat de functie van hun buurt zou moeten zijn. De architectuur van de woningen en de inrichting van de openbare ruimte kregen vorm in overleg met de toekomstige bewoners. Dit traject bracht de bewoners bij elkaar; daardoor is het geen anonieme nieuwbouwwijk geworden.


Rondje Rosmolen

Na deze start is het van belang dat de bewoners elkaar blijven ontmoeten en er samen een gezellige buurt van maken. Groen is hiervoor een waardevol instrument. De gemeente Tilburg gaf het bedrijf Copijn de uitdagende opdracht een innovatief beplantingsontwerp te bedenken. Dat betekende: eens wat anders dan het standaard trapveldje voor de deur. Belangrijk daarbij is het sociale aspect; ontmoeting staat centraal. Copijn bedacht voor iedere straat een eigen thema: proeven, reuk, tast en zicht. De zintuigen moeten volop geprikkeld worden. De speelse indeling van de plantvakken en het pad dat door de groene woonstraten slingert, nodigt de bewoners uit om naar buiten te gaan en even een rondje Rosmolen te maken. Kinderen hebben de ruimte om te spelen; er valt veel te ontdekken in hun wijk.


Dat betekende: eens wat anders dan het standaard trapveldje voor de deur

Divers assortiment

Bij een wandeling door Rosmolen valt al snel op dat iedere straat zijn eigen karakter heeft. De soortkeuze van de bomen is gebaseerd op het thema. Zo staan er in de straat met het thema proeven een aantal Elstar-appelbomen, in combinatie met kruiden zoals Allium, Mentha en Thymus. De straat met het thema zicht prikkelt de zintuigen door de kleuren van Nepeta en Salvia in contrast met het gele blad van Choisya. Overal in de wijk staat de prachtige Gleditsia triacanthos 'Sunburst', die met zijn fijne blad het zonlicht filtert. Het gele blad contrasteert mooi met de rode baksteen van de woningen. De sierkers Prunus 'Accolade' zorgt met zijn lichtroze bloemen voor de aankondiging van de lente. Paulownia tomentosa wordt een echte blikvanger. In de aangrenzende straten zijn Acer campestre 'Red Shine' en Amelanchier arborea 'Robin Hill' geplant. Het assortiment aan planten is zeer divers, niet alleen om de bewoners te stimuleren erop uit te gaan, maar ook ter verhoging van de biodiversiteit en het aantrekken van bijen en andere nectar-minnende insecten. Boomkwekerij Udenhout heeft de volledige beplanting geleverd voor dit project: vaste planten, heesters, solitairen en bomen. Brouwers Groenaannemers heeft de aanleg verzorgd. De oplevering was in 2018.


De wijk Rosmolen is veranderd in een unieke wijk met een voorbeeldfunctie

Unieke wijk

De wijk Rosmolen is veranderd in een unieke wijk met een voorbeeldfunctie. De bewoners waren vanaf het begin betrokken bij het project en de inrichting van de openbare ruimte biedt ruimte om elkaar te blijven ontmoeten. De brede groene woonstraten met de diverse beplanting, afgestemd op de verschillende thema's, zullen de komende jaren alleen nog maar mooier worden.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER