Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Inclusief spelen in het dorpshart van Moerdijk

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 25 juni 2020
124 sec


Zoals Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken aangaf, blijkt de toegankelijkheid van speelplekken voor kinderen bedroevend slecht is. Het dorpshart in Moerdijk is echter níet zo'n plek. Hier is door verschillende partijen, waaronder Boerplay, een inclusief en multifunctioneel dorpshart gerealiseerd: een centrale ontmoetingsplaats voor iedereen, mét behoud van de oude kerk.


Het dorpshart van Moerdijk ligt bij de voormalige kerk. Het is een plek waar iedereen welkom is, jong en oud, waar je kunt spelen, fitnessen en gewoonweg elkaar ontmoeten. 'De saamhorigheid in het dorp is er altijd geweest, maar ik hoop dat mensen elkaar hier ook weer fysiek tegenkomen. Dat ze geen appje sturen, maar hier afspreken. En als ik zie hoe druk het hier vanmiddag is, dan denk ik dat het dorpsgevoel weer terug is', aldus Jan Eestermans, lid van de dorpstafel van Moerdijk, tijdens de opening.

Het doel

In het dorpshart zijn veel verschillende speel- en beweegtoestellen van Boerplay geplaatst, zodat ieder kind, óók met een beperking, kan genieten van het buitenspelen. 'Kinderen spelen altijd en overal. Wij willen een speelplek zo inrichten dat zoveel mogelijk kinderen er kunnen samenspelen. Want buitenspelen is samenspelen. En daar hoort een brede variatie aan speelelementen bij', zegt Nathalie Broeders, marketeer bij Boerplay. Daarnaast is er een voetbalveld en zijn er fitnesstoestellen geplaatst. Er is dus voor jong en oud wat te doen en dat zorgt voor meer ontmoetingen tussen de dorpsbewoners. In het speelontwerp is ook rekening gehouden met onder andere slechthorende en slechtziende kinderen door speciale toestellen te plaatsen, zoals twee houten borden met speelaanleidingen die een voelwand vormen, lachspiegels en een muziektoestel waar klanken uit komen als je erop tikt. 'Zo geven we optimaal invulling aan en ruimte voor inclusief spelen en speelplezier voor ieder kind. En we creëren voor ieder kind een veilige en leuke omgeving om zich spelenderwijs te ontwikkelen.'


Het hart

Wat de plek zo bijzonder maakt, is dat hij geplaatst is tegen én in de voormalige Stephanuskerk, centraal gelegen in het centrum van Moerdijk. Het betonskelet en andere bepalende delen van de kerk zijn behouden gebleven en vormden de inspiratiebron voor het inrichtingsontwerp voor deze bijzondere plek. De delen van de kerk die behouden zijn gebleven, vormen een prachtig decor voor een centrale ontmoetingsplaats, het centrale hart waar dorpsbewoners elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten kunnen worden ontplooid. Behalve als een centrale plek voor spelen, bewegen en elkaar ontmoeten, is het dorpshart ook bedoeld voor culturele evenementen en een schaatsbaan in de winter. De gemeente was van plan deze delen van de kerk tegen de vlakte te gooien, maar mede door dit project is dat niet gebeurd. Zo blijft de plek hét herkenningspunt van Moerdijk, volgens Nel van Meel van de werkgroep Gebied RK-kerk. Moerdijk heeft nu een prachtig nieuw dorpshart met verwijzingen naar het kloosterverleden, een centraal park waar plaats is voor sport, spel en ontmoeting.


Inclusief spelen

De speeltoestellen zijn vooral afkomstig uit het Adventure Play-assortiment. Daarnaast zijn er in het ontwerp speciaal ontworpen toestellen meegenomen, zoals een draaicarrousel, om kinderen met een beperking ook een fijne en veilige speelplek te bieden. 'Daar kan een rolstoel in vastgemaakt worden, zodat ook die kinderen lekker kunnen draaien. Bij een beperking moet je overigens niet altijd denken aan kinderen in een rolstoel; het is hier ook geschikt voor kinderen met ADHD, ADD of andere gedragsstoornissen. Als ze even een momentje alleen willen zijn tijdens de drukte van het spelen, kunnen ze zich afzonderen. Ook de vogelnestschommel is geschikt voor kinderen met een fysieke beperking', aldus Jan Eestermans van de dorpstafel van Moerdijk. De kleur van de fitnesstoestellen is afgestemd op de omgeving. Zo kunnen de vaders en moeders sporten en bewegen, terwijl de kinderen lekker aan het spelen zijn.
Geraadpleegde bronnen: BN De Stem


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER