Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Wortelopdruk onder sportvelden moet te allen tijde voorkomen worden'

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sean Helmus, King Rootbarrier, donderdag 6 augustus 2020
114 sec


Plantex Rootprotector voorkomt wortelopdruk bij velden AFC

Op de Zuidas in de gemeente Amsterdam worden bij de Amsterdam Football Club (AFC) op sportpark Goed Genoeg vijf nieuwe kunstgrasvelden aangelegd. Dit totaalproject wordt gerealiseerd door Sallandse United. Om wortelopdruk bij de sportvelden te voorkomen, gebruikt Sallandse Plantex Rootprotector van King Rootbarrier.


Drie jaar geleden werd op het parkeerdek het eerste veld aangelegd. Vorig jaar werd daar het hoofdveld aan toegevoegd en dit jaar kwamen er nog twee velden bij. Volgend jaar wordt het laatste kunstgrasveld gerealiseerd; dan is AFC er weer helemaal klaar voor.

Een begrip

Alleen al vanwege de huidige waarde van de grond in Amsterdam wordt dit één van de duurste sportparken van Europa. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam: 'Sportpark AFC is hier een begrip en een belangrijke plek om te kunnen sporten. Dat dit steeds belangrijker wordt in een stedelijke omgeving, begrijpt tegenwoordig iedereen. Daarom is er na twintig jaar voor gekozen om vijf kunstgrasvelden en een nieuw clubhuis op deze locatie te bouwen. Ook omringende scholen komen hier sporten.' Dit totaalproject wordt gerealiseerd door Sallandse United. Het gaat niet alleen om velden, maar ook om infrastructuur, groenaanleg en het beheer en onderhoud voor het komende jaar.


'Na twintig jaar is besloten vijf nieuwe kunstgrasvelden en een nieuw clubhuis te bouwen'

Wortelopdruk voorkomen

Het spanningsveld tussen bomen en wortelgroei in de stedelijke omgeving is groot. Dat geldt ook in Amsterdam. Hierbij wordt regelmatig gebruikgemaakt van een wortelwerende constructie. Ondanks de beperkte groeiruimte, groeien er in de gemeente Amsterdam ongeveer een miljoen bomen. De gemeente wil voor elke boom die wordt verwijderd een nieuwe terugplaatsen. Arjan Emaus van Sallandse United: 'De aanleg en realisatie van het project gaan in overleg met de gemeente en onze hovenier. Daarbij waren we op zoek naar een betrouwbaar wortelwerend product, dat zowel verticaal als horizontaal kon worden geïnstalleerd.'


Omdat het sportpark dicht bij het water ligt en men aan de waterkant bomen wilde plaatsen, was de gemeente op zoek naar een product dat wortelopdruk kon voorkomen. Er moest te allen tijde worden voorkomen dat de velden last zouden krijgen van wortelopdruk. Daarnaast moest het product waterdoorlatend zijn om eventuele erosie tegen te gaan. Bovendien moest het kwalitatief zo goed te zijn, dat het minimaal 25 jaar mee kan.

Verticaal én horizontaal

Om die redenen koos Sallandse United voor Plantex Rootprotector van King Rootbarrier. Dit is het enige waterdoorlatende wortelweringscherm met bewezen effectiviteit (8 mm/s) dat zowel verticaal als horizontaal kan worden geïnstalleerd. Bovendien laat het scherm lucht en voedingsstoffen door en zorgt het voor een verbeterde stabiliteit van de bodem. De dunne vezels, gemaakt van 100 procent polypropyleen en volledig recyclebaar, zijn zo sterk en glad dat wortels hierop geen grip krijgen en er daarom niet doorheen kunnen groeien.


Plantex Rootprotector is zeer belastbaar, sterk en flexibel, vrij van chemicaliën en snel en eenvoudig te plaatsen. Dankzij het gebruik van Plantex Rootprotector is het mogelijk volwassen bomen aan de waterkant te planten. Zo wordt ondanks de beperkte groeiruimte toch een evenwichtige groene leef- en sportomgeving gecreëerd.

'Met Plantex Rootprotector hebben we er vertrouwen in dat wortelopdruk wordt voorkomen'

Arjan Emaus: 'Voor aanvang bestuderen we de detailtekening. We kijken of er zaken zijn in het ontwerp waarbij we moeten letten op het beheersbaar maken van de omgeving, en of er wortelopdruk zou kunnen ontstaan. Met Plantex Rootprotector hebben we er vertrouwen in dat dit wordt voorkomen. Daarbij was het doek makkelijk te hanteren en ligt het nu mooi onder de verharding.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER