Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groen, groener, groenst

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 28 juli 2020
225 sec


De oogst aan innoverende groenprojecten

Bloemenmanden in Amsterdam. Foto: Oase Lease
Bloemenmanden in Amsterdam. Foto: Oase Lease

ING-gebouw wordt woon-werk campus

Het voormalige ING-gebouw aan de Velperweg te Arnhem gaat een nieuw leven tegemoet als woon-werk campus High Park. Door het verwijderen van diverse bijgebouwen komt de brutalistische architectuur van Broek en Bakema naar voren. Woonkwaliteit staat hierbij centraal.


De gebouwen worden geplaatst in een nieuwe tuin. De tuin biedt een park voor zowel directe bewoners als die uit de achterliggende wijk. Het park refereert aan de wijze waarop de forse villa's vroeger aan de Velperweg werden gebouwd. Door het grote opgetilde volume van het Kruisgebouw is er ruimte voor groen. De tuin verbindt de achterliggende wijk met de Velperweg, een belangrijke route in de stad. Door de goede bezonning en bereikbaarheid is het nieuwe park niet alleen een prachtige plek voor de bewoners om van te genieten maar ook een gift aan de stad Arnhem.

Het monofunctionele kantoor maakt plaats voor een levendige mix met een gevarieerd programma. Het zwaartepunt ligt op wonen, aangevuld met werken, voorzieningen en horeca. Onder het Kruisgebouw ligt een multifunctioneel paviljoen, geschikt voor een kleine kantoorruimte of horeca. De begane grond van het Oostgebouw kan een divers programma aan commerciële functies in zich opnemen. In de kelder komt een supermarkt. Samen ontstaat een nieuwe woonomgeving midden in het groen.

Bloemenzee in de gemeente Leiden

Levendigheid is in Leiden nooit ver te zoeken. Natuurlijk ook mede door de universiteit die zorgt voor veel verschillende leeftijdsgroepen in de stad. Leiden koos voor nog een flinke dosis extra sfeer en beleving in de stad. Oase Lease plaatste met bloemen gevulde, hangende manden met waterreservoirs aan lantaarnpalen en brugrelingen. Zo worden bezoekers op bijna elke hoek van de straat op een bloemenzee getrakteerd en haalt de Leiden het maximale uit haar omgeving.


Oase Lease creëert een positieve, bloeiende en groene omgeving waarbij beleving, biodiversiteit gezondheid en duurzaamheid centraal staan. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de fleurige, hangende manden - zogenaamde hanging baskets - maar ook bloemzuilen en boombakken. Met het all-in-concept worden opdrachtgevers ontzorgd. Oase Lease neemt de totale uitvoering op zich: van een duurzame teelt tot het watergeven.

Het bedrijf streeft ernaar zo duurzaam en maatschappelijk verantwoord mogelijk te werk te gaan. Zo hecht Oase Lease veel waarde aan het recyclingproces. Jaarlijks komen de producten, zoals de manden en zuilen retour voor reparatie en hergebruik.

Euvelgunne: groen bedrijventerrein dat klimaat en natuur ten goede komt

Hoe maken we van een vrijwel helemaal verharde bedrijventerrein een klimaatadaptief gebied dat wateroverlast beter aankan, hittestress vermindert én er mooier uit gaat zien? Dat is waar de projectgroep Klimaatbestendig Euvelgunne (Gemeente Groningen, Waterschap Noorderzijlvest, Waterschap Hunze en Aa's, Vereniging Bedrijvenpark ZuidOost en Regio Groningen-Assen) zich over buigt. In samenwerking met Mijn Waterfabriek en ECS-Earth Care Solutions ontwerpt en realiseert Donker Groen verschillende innovatieve groen- en wateroplossingen die bedrijventerrein Euvelgunne in Groningen klimaatbestendig maken.


Ontharding Sint-Paulus dankzij klimaatspeelplaats

Het speelplaatsproject in Sint-Paulus Kortrijk was één van de 23 geselecteerde projecten voor de Proeftuin Ontharding van het Vlaamse departement Omgeving. Middels deze campagne zet de Vlaamse regering in op zowel klimaatadaptatie als -mitigatie. Ontharding gaat immers hitte-eiland effecten tegen, biedt meer ruimte voor water en zorgt onder meer voor betere luchtkwaliteit, grotere biodiversiteit en meer CO₂-opslag.


Voor de heraanleg van haar speelplaats werkte Sint-Paulus aan een omvangrijk participatietraject waar kinderen, leerkrachten, ouders, aannemers, speel- en landschapsontwerpers bij betrokken waren. Het project realiseerde een ruime ontharding met veel aandacht voor het ecologisch ontwerp en het verhogen van de opvangcapaciteit en het hergebruik van hemelwater. Goede Speelprojecten leverde alle Robinia-houten speeltoestellen en - aanleidingen.

Hangplanten voor een fleurig Amsterdam

Amsterdam is voor een groot deel versteend. Behalve een aantal bomen en parken is er sprake van betrekkelijk weinig openbaar groen en veel ruimte voor particuliere voortuintjes is er ook niet. Elke vierkante meter wordt benut als rijweg, fiets- of voetpad. Parkeerplaatsen voor auto's en fietsen zijn overvol. Jasmijn Chapman, gebiedsmakelaar van Amsterdam stadsdeel West: 'We kennen allemaal de positieve effecten van bomen, bloemen en planten in de stad. Een belangrijke reden voor ons om gedurende de zomer door Oase Lease fleurige hanging baskets en geraniumpiramides te laten plaatsen. Bewoners, ondernemers en bezoekers reageren zeer enthousiast. De uitbundige zomerbloei van geraniums en surfinia's draagt onmiskenbaar bij aan het welzijnsgevoel van mensen.'


Zitmeubilair in wandelpark zorgorganisatie

In het voorjaar van 2020 zijn verouderde parkbankjes in het park van zorgorganisatie Volckaert in Dongepark vervangen door nieuwe zitbanken van Boerurban. De bewoners en zorgmedewerkers hadden de wens om de oude houten bankjes te vervangen voor nieuwe, comfortabelere varianten. De nieuwe bankjes bieden zitgemak door een verhoogde zit en armleuningen, wat het plaatsnemen en weer opstaan vergemakkelijkt.


Vanwege het comfort, de duurzaamheid en de robuuste uitstraling ervan, is er gekozen voor deze seniorenbankjes van Boerurban. De bewoners zijn blij met de nieuwe aanwinst in de buitenruimte van de Volckaert en kunnen weer heerlijk genieten van een wandeling met mogelijkheid tot comfortabel uitrusten.

Natuurbeleving tegen eenzaamheid

In het hart van Zaanstad ligt woon-zorgcentrum Pennemes. Sinds 1677 verlenen zij zorg aan hulpbehoevenden in de Zaanstreek. Dat doet Pennemes middels het leveren van dagbesteding, verzorging, verpleging en thuiszorg.


Eenzaamheid is een groot probleem in de zorg. Volgens Pennemes is natuurbeleving een van de middelen om dit tegen te gaan. Door de groene activiteiten komen de bewoners in contact met elkaar en met mensen van buiten. De ouderen kunnen onder meer tuinieren op het dak van het verpleeghuis en vogel- en insectenkastjes maken.

De entree van het pand wordt volledig gerenoveerd en gemoderniseerd. Die werkzaamheden duren tot medio september 2020. Mobilane voorzag het gebouw al van een 50 m² groene gevel. Mobilane ontwikkelt en levert groensystemen zoals kant en klare hagen, groene daken, groene wanden en groene gevels.

Uitbreiding en vergroening begraafplaats Vredehof

In 2018 is de gemeente Bodegraven-Reeuwijk gestart met een uitbreiding van begraafplaats Vredehof. De werkzaamheden bestonden uit het ophogen van het bestaande maaiveld met ruim 20.000 m³ zand, aanleg van paden, opzet van de gravenstructuur en het grondwerk voor de bomen en het groen. Multi-tuin en Landschap uit Driebruggen heeft de verdere inrichting verzorgd.


In samenwerking met gemeenteadviseur, beheerders en landschapsarchitect Ada Wille zijn deze inrichtingswerkzaamheden gerealiseerd. Aangelegd zijn trappen, groenvoorzieningen, sierstraatwerk, servicepunten, de natuururnentuin met urnengraven en een asverzamelput.

De gemeente vindt het versterken van de biodiversiteit belangrijk en heeft dit als leidend motief genomen bij de inrichting van de begraafplaats. Op de uitbreiding van de begraafplaats zijn in plaats van strakke hagen tussen de grafrijen, losse hagen met sierheesters geplant. De buitenrand van de begraafplaats is ingeplant met heesters en bosplantsoen. Tussen deze heesters is een bloemrijkmengsel toegepast.

Verspreid over het terrein zijn 150 diverse bomen aangeplant. De 40 soorten zijn allen droogtebestendig en de groeiplaatsen zijn voorzien van onder meer speciaal samengestelde bomengrond met turf en klei, gietranden en beregeningsinstallaties.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m donderdag 29 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER