Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Grote bomen planten boven op 17e-eeuwse weg in hartje Madrid

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 29 september 2020
89 sec


Midden in Madrid ligt het bekende El Retiro-park. Met ruim 125 hectare en meer dan 15.000 bomen is El Retiro het grootste park van de stad en met recht een groene oase. Bij de geplande renovatie van de Paseo de México, de hoofdingangsroute, wordt de sfeer van vroeger gecombineerd met de modernste technieken. Dat geldt ook voor de nieuw te planten bomen.


Om de drukke weg tussen de hoofdentree, de Puerta de Alcalá, en de vijver van de Galápagos te verbeteren werden in juli 2019 in opdracht van de gemeenteraad werkzaamheden gestart. Vanwege het intensieve gebruik van de promenade is er gekozen voor een technische vloer, waarmee verdichting van het terrein wordt voorkomen, en voor een continu drainerende bestrating. Hierdoor kan regenwater infiltreren en wordt voorkomen dat water afstroomt via het oppervlak.

Bij de werkzaamheden aan de Paseo de México zijn archeologische overblijfselen uit de 17e eeuw gevonden: de 17e-eeuwse weg, de Río Chico. De Río Chico was een grote en belangrijke aanvoerweg. Deze - voor die tijd - luxueuze straat werd aangelegd tussen 1634 en 1636 en doorkruiste het parkterrein naar het noorden.

Meerwaarde

Vanwege deze onverwachte ondergrondse omstandigheden kozen de landschapsarchitecten specifiek voor het Treeparker-boombunkersysteem. Eén reden daarvoor was dat het systeem geschikt is voor waterdoorlatende verharding, zodat bij regen water via de verharding alsnog bij de boomwortels terechtkomt. Maar de belangrijkste reden voor deze keus waren de flexibiliteit en aanpasbaarheid van het systeem bij onverwachte ondergrondse omstandigheden.



De hoogte van de doorwortelbare ruimte werd gedimensioneerd op 100 cm, maar deze hoogte was plaatselijk niet meer mogelijk. De stadsarcheologen besloten om de 17e-eeuwse weg te laten liggen zonder deze verder aan te tasten. In samenwerking met de gemeente Madrid, de betrokken landschapsontwerpers en Treebuilders werd besloten om het systeem in hoogte aan te passen.

'Dit is nu zo'n project waarbij de meerwaarde van ons Treeparker-systeem en van Treebuilders als bedrijf tot uiting komen. Het systeem is aanpasbaar in hoogte en zonder problemen in te bouwen tussen de twee wegen', aldus Werner Hendriks van Treebuilders. 'De tekeningen werden ter plaatse aangepast en de werkzaamheden konden direct weer opgepakt worden.'

In ere hersteld

Na ruim een half jaar oponthoud vanwege de archeologische vondsten en Covid-19 worden dit najaar de bomen geplant. De Paseo de México is dan weer in ere hersteld. Met ruim 40 m³ beschikbare grond per boom is de verwachting dat de Italiaanse populieren snel een volgroeid beeld laten zien, zoals dat circa 100 jaar geleden het geval was. Werner Hendriks: 'Ondanks de vertraging door de archeologische vondsten is dit project voor ons een perfecte pilot in Spanje.' De stad Madrid is voornemens om ook elders Treeparker te installeren.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER