Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Waterplantenproblematiek ecologisch verantwoord oplossen

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
woensdag 18 november 2020
125 sec


De waterplantenproblematiek neemt sinds 1997 toe. Waterplanten zoals fonteinkruid, waternevel en waterhyacint domineren sommige wateren en zorgen voor overlast voor watersport en vaartuigen. Ze veroorzaken zelfs onveilige situaties, want vooral vaartuigen lopen geregeld vast in grote velden aarvederkruid en fonteinkruid. Vaak proberen ze dan de scheepsschroef onder het vaartuig op onverantwoorde wijze van wier te ontdoen.


Als gevolg wordt de KNRM, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, steeds vaker ingezet om te assisteren bij boten die vastgelopen zijn, maar ook haar boten ervaren hinder van de waterplanten. Want net als bij pleziervaartuigen kan ook de schroef van reddingsboten vast komen te zitten in waterplanten. Dit levert gevaarlijke situaties op, die voorkomen kunnen worden door op tijd waterplanten te maaien en te verzamelen.

Waarom zijn waterplanten belangrijk?

Natuurlijk leveren waterplanten niet alleen problemen op. Ze zijn ontzettend belangrijk voor ons gehele ecosysteem. Waterplanten houden het water helder en nemen voedingsstoffen zoals stikstof en fosfaat op. Dat waterplanten de afgelopen jaren steeds sneller zijn gaan groeien, is een goed teken, want ze zorgen voor een biologisch evenwicht in het water en bieden schuil- en paaiplaatsen voor waterdieren en jonge vissen. Daarom is het van belang dat we waterplanten ecologisch verantwoord maaien, zodat we enerzijds gebruik kunnen maken van de wateren voor transport en recreatie, maar anderzijds het ecosysteem niet aantasten.


Waterplanten kunnen zorgen voor overlast voor watersport en vaartuigen

De maaiverzamelboot

Van der Flier Groep is zich bewust van de problemen die waterplanten veroorzaken, maar ook van het belang van waterplanten, want zoals eerder genoemd zijn deze van groot belang voor de waterkwaliteit, de biodiversiteit en het gehele ecosysteem. Om deze reden heeft het bedrijf een techniek ontwikkeld waarmee op ecologisch verantwoorde wijze waterplanten kunnen worden gemaaid en verzameld.


In tegenstelling tot een bodemhark, hydroventuri of maaimes knipt de maaiverzamelboot waterplanten af tot een veilige hoogte. Zo hebben waterdieren en jonge vissen een plek om te schuilen en te paaien, maar hebben watersporters geen hinder van de planten.

Bovendien kan met deze boot tegelijkertijd gemaaid en verzameld worden in slechts één werkgang. Hierdoor is het aantal bewegingen in het water minder en wordt de natuur zoveel mogelijk met rust gelaten. Daarnaast wordt dankzij het kleine aantal bewegingen het zuurstofgehalte in het water zo min mogelijk aangetast. Een ander groot voordeel van de maaiverzamelboot is dat deze sneller is dan bijvoorbeeld een maai-harkcombinatie, die twee werkgangen nodig heeft om te maaien en te verzamelen.

Het is belangrijk waterplanten ecologisch verantwoord maaien

Ecologisch werkprotocol

Dat de maaiverzamelboot een goede oplossing is voor het waterplantenprobleem, is de afgelopen jaren wel gebleken. De medewerkers van Van der Flier Groep hebben al voor veel waterschappen waterplanten gemaaid en hebben veel mooie plekken gezien. Toch besloot het bedrijf het afgelopen jaar de werkwijze verder te ontwikkelen en in samenwerking met Elmekz onderzoek te doen naar een ecologisch werkprotocol. In dit werkprotocol is onder andere aandacht voor de diverse broedseizoenen, voorinspecties op nesten, beschermde vissoorten, krabbenscheer, het minimaliseren van vissterfte en invasieve exoten. Met behulp van dit protocol wil Van der Flier de samenwerking met de opdrachtgevers blijven verbeteren, met als doel waterplanten op de ecologisch meest verantwoorde wijze te maaien en verzamelen.


Voorkomen van vis als bijvangst

Naast het ontwikkelen van een werkprotocol heeft Van der Flier ook gekeken hoe nog beter voorkomen kan worden dat er vissen worden gevangen tijdens het maaien en verzamelen. Volgend maaiseizoen wordt er een geweldige innovatie getest: de Fish Protector MK01. Deze zal worden gemonteerd op één van de maaiverzamelboten. De Fish Protector maakt gebruik van lichtflitsen en uit recent onderzoek is gebleken dat de vissterfte hierdoor fors afneemt. Dit is kortom een grote stap in het visvriendelijk uitmaaien van watergangen.


Ben jij benieuwd naar de maaiverzamelboot, het ecologisch werkprotocol en de werkwijze van Van der Flier Groep? Neem dan contact op. Je vragen worden met veel plezier beantwoord.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER