Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bestrijding eikenprocessierups door vleermuizen: do's-and-don'ts

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Faunus Nature Creations, donderdag 17 december 2020
100 sec


Ecologische bestrijding van eikenprocessierupsen is populair. Door het stimuleren van natuurlijke vijanden kan deze gevreesde plaag onder de duim worden gehouden. Het is daarbij zaak om de juiste maatregelen te nemen om de natuurlijke vijanden te stimuleren. Het inzetten van vleermuiskasten is tegenwoordig erg gewild, maar helaas gaan daarbij in de praktijk veel dingen mis. Om teleurstellingen te voorkomen en het succes van vleermuiskasten te vergroten, is het zaak de juiste kast te kiezen en deze op een goede plek te plaatsen.


In Nederland komen veel verschillende soorten vleermuizen voor. Allemaal hebben ze insecten op het menu staan en zijn daardoor uitstekende partners bij het bestrijden van hinderlijke insecten. Ook de motten van de eikenprocessierups worden gegeten door vleermuizen, maar niet door alle soorten. Een aantal algemene soorten, zoals de gewone dwergvleermuis, zijn te klein om de motten te kunnen vangen. De rosse vleermuis en de gewone grootoorvleermuis zijn in Nederland de twee belangrijkste soorten die ons kunnen helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. We moeten dan ook juist maatregelen voor deze soorten nemen.

Niet alle vleermuizen eten eikenprocessierupsen

Kies de juiste kast

Op veel plekken in Nederland worden op grote schaal vleermuiskasten geplaatst tegen eikenprocessierupsen. Een goed initiatief, maar helaas wordt daarbij vaak gekozen voor de verkeerde kasten. De rosse vleermuis en de gewone grootoorvleermuis geven de voorkeur aan 'bolle' kasten. Dit zijn vleermuiskasten die een ruime binnenruimte hebben. De kasten die vaak ten onrechte worden ingezet, zijn 'platte' kasten. Deze platte kasten hebben een nauwe binnenruimte en zijn interessant voor verschillende soorten vleermuizen, maar veel minder geschikt voor de soorten die eikenprocessierupsvlinders eten. Kies daarom voor een bolle kast in plaats van een platte kast als je vleermuizen wilt inzetten tegen eikenprocessierups.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.


Kies de juiste plaats

Het lijkt logisch om vleermuiskasten aan eiken te hangen, omdat de vleermuizen dan dicht bij de eikenprocessierupsen zijn. Helaas komt het regelmatig voor dat eikenprocessierupsen juist rondom deze kasten hun nesten maken. Het is daarom beter om eerst te kijken of de vleermuiskasten aan andere bomen gehangen kunnen worden of aan nabijgelegen gebouwen. Het plaatsen van vleermuiskasten aan palen is ook mogelijk.


Verder is het belangrijk de kasten minimaal 4,5 meter boven de grond te hangen. Zorg ervoor dat er een aantal meter rondom de kast geen takken of andere obstakels zijn, zodat vleermuizen de kast goed kunnen bereiken. Voorkom verder dat de kasten beschenen worden door kunstlicht, zoals straatverlichting.

Speciale nestkast tegen eikenprocessierups

Faunus Nature Creations heeft een aantal jaar geleden een speciale epr-kast ontwikkeld. Het is een kast waarin ruimte wordt geboden aan zowel vogels als vleermuizen die zich voeden met eikenprocessierups. Door deze combinatie kan met één kast meer succes behaald worden. De nestkast bestaat uit gescheiden compartimenten, waardoor de verschillende soorten elkaar niet in de weg zitten. Vergelijkbare combikasten worden al jaren succesvol gelijktijdig bewoond door verschillende zangvogels en vleermuizen. De kast is gemaakt van hydrothermisch verduurzaamd hout, waardoor deze een zeer lange levensduur heeft.


Interesse? Het bestellen van deze kast kan via www.faunusnatureshop.com.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER