Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Projectenparade: groen, groener, groenst

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 21 december 2020
120 sec


Een greep uit groene projecten in Nederland en België

Groen in de zorg in Westerpoort Franeker

Groen en geluk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, vinden ze bij Snoek Puur Groen. Steeds meer ziekenhuizen en zorgorganisaties maken dan ook slim gebruik van groen. Zo ook Westerpoort in Franeker, onderdeel van Zorggroep Noorderbreedte. Westerpoort is een plek voor mensen met dementie, waar zoveel mogelijk aansluiting gezocht wordt bij de belevingswereld zoals die vroeger was. Op deze manier is ook de tuin, aangelegd door Snoek Puur Groen, ingericht.


De tuin van Westerpoort in Franeker. Foto: Snoek Puur Groen
De tuin van Westerpoort in Franeker. Foto: Snoek Puur Groen

De essentie van het tuinontwerp is het prikkelen van de zintuigen. Kleur heeft effect op gedrag en emotie. Zo bevorderen blauwe of groen getinte tuinen rust en veiligheid, en worden lichte kleuren geassocieerd met openheid en tevredenheid. Ook vanuit de kamers is er zicht op het groen.

Verder is de tuin een plek om laagdrempelig te bewegen - ook goed voor de mentale en fysieke gezondheid. Mede door geen ophogingen of trapjes aan te leggen, is er, hoewel er aangespoord wordt tot bewegen, rekening gehouden met de verminderde mobiele toestand van de bewoners.


Heerlijk natuurinclusief: keramisch paar- en zomervleermuisverblijf

Vleermuizenkasten worden steeds vaker ingebouwd in bestaande woningen en nieuwbouw. Enerzijds om natuurinclusief te bouwen, maar ook omdat het vaak een verplichting is vanuit de Wet natuurbescherming. Het is dan belangrijk te kiezen voor een inbouwkast die enerzijds een goed draagvermogen heeft, net zo lang mee gaat als de bebouwing en uiteraard voldoet aan de eisen van de vleermuizen.


Koninklijke Tichelaar vervaardigt al een aantal jaren de populaire grote keramische vleermuiskast. Deze is ontworpen in samenwerking met De Zoogdiervereniging en ontwerper Dick van Hoff. Sinds kort is er naast de grote variant ook een kleinere versie beschikbaar, die geschikt is als paar- en zomerverblijfplaats. Deze is ontwikkeld in samenwerking met De Zoogdiervereniging en Faunus Nature Creations. Een goede keus als functionaliteit, sterkte en een uitzonderlijke lange levensduur van belang zijn. De kast is gemakkelijk in te bouwen in gevels door deze in te metselen en heeft de dikte van een gevelsteen. Zowel in bestaande woningen als in nieuwbouw kunnen de kasten worden ingebouwd.

Specificaties

Fabrikant: Koninklijke Tichelaar
Leverancier: Faunus Nature Creations, info@faunusnature.com

Grote Tichelaar
Afmeting: 47 cm x 43 cm x 10 cm
Prijs: € 495,95

Kleine Tichelaar
Afmeting: 36 cm x 21 cm x 10 cm
Prijs: € 59,95

Leren spelen over het klimaat in St. Paulus Kortrijk

Het speelplaatsproject in het Belgische St. Paulus Kortrijk was één van de 23 geselecteerde projecten voor de Proeftuin Ontharding van het Vlaamse Departement Omgeving. Middels deze campagne zet de Vlaamse Regering in op zowel klimaatadaptatie als -mitigatie. Zodat ontharding resulteert in het tegengaan van hitte-eiland effecten, meer ruimte voor water, betere luchtkwaliteit, grotere biodiversiteit, meer CO₂-opslag enzovoort. Uit ruim driehonderd inzendingen werd het project beloond met een subsidie van 250.000 euro.

Voor de her aanleg van haar speelplaats werkte Sint-Paulus aan een omvangrijk participatietraject: kinderen, leerkrachten, ouders, aannemers, speel- en landschapsontwerpers enz. Het project realiseerde een ruime ontharding, met veel aandacht voor het ecologisch ontwerp en het verhogen van de opvangcapaciteit en het hergebruik van hemelwater.

De tekst gaat verder onder de foto's.



De groene speel- en leeromgeving en het duurzaam omspringen met water, maar ook de kennis die wordt opgedaan en de her aanleg van de speelplaats zelf, worden op een pedagogische en leerrijke manier ingezet.

Goede Speelprojecten leverde alle Robinia-houten speeltoestellen en -aanleidingen. Als enige leverancier in de Benelux beschikt Goede Speelprojecten over de duurzaamheidspaspoorten van NLGreenlabel.

Aanneemsom: 250.000 euro
Opdrachtgever: VBS KBK Sint-Paulus
Contactpersoon: Cedric Ryckaert, cedric.ryckaert@kbkscholen.be
Architect: Studio Basta bvba
Contactpersoon: Kenny Windels, kenny@studiobasta.be
Aannemer: Growebo
Contactpersoon: Stephanie Tack, stephanie@growebo-tht.be

Heb jij ook een leuk project dat past in onze groene parade? Mail dan naar lieke@nwst.nl o.v.v. 'Projectenparade Stad + Groen' en vraag een invulformulier op.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER