Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wanted: uw straatmeubilair

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Johan Oost, vrijdag 8 januari 2021
171 sec


Het initiatief Nederland Circulair 2050 streeft ernaar dat de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair is. Dat betekent ook dat de kinderen die spelen op de speelplekken en -toestellen die we nu aanleggen, de toekomstige ambtenaren zijn die in 2050 onze materialen moeten hergebruiken. Het jaar 2050 is dus al begonnen!


Daarom wil OBB uw oude straatmeubilair creatief inzetten, pilots doen met gemeenten om van te leren en mee te inspireren, maar ook concreet gereedschap aanreiken om precies te kunnen zien in welke circulaire strategieën is geïnvesteerd in het betreffende speelruimteproject.

Uw (oude) straatmeubilair, mijn nieuwe speeltoestel!

Als OBB claimen we al jaren de hele openbare ruimte als speelruimte. Sinds 1998 proberen we producenten en ontwerpers van straatmeubilair te stimuleren om hun producten (mede) geschikt te maken voor spelen. Met de beweegroutes van Stichting Vrij Deventer veranderen we bijvoorbeeld bankjes in sporttoestellen voor chair-dips en push-ups. Lantaarnpalen blijken uitermate geschikt voor wall-sits en hoogreiken en dergelijke in beweegroutes. Nu laten we ons oog vallen op oud straatmeubilair in het kader van Circulaire speelruimte 2050. In onze diverse bijdragen in Stad + Groen kunt u veel meer lezen over de circulaire uitdaging, onder meer waarom de R-ladder behulpzaam is, maar niet voldoende.


Het is noodzaak om creatief aan de slag te gaan met uw oude straatmeubilair

Niet alleen speelelementen, maar juist combinaties van hergebruikt of bestaand straatmeubilair zijn geschikt om in te zetten voor beweegroutes, sportplekken, ontmoetingsplekken en speelroutes. Alle aspecten van bewegen, ontmoeten, spelen en sporten (BOSS) zijn te realiseren met behulp van dubbelgebruik of hergebruik.

Het is dus noodzaak om creatief aan de slag gaan met uw oude straatmeubilair, en dat is helemaal niet moeilijk. Een korte brainstorm levert al snel allerlei ideeën op. Ter inspiratie:

• Een boombeschermer wordt een hangbank voor een jongerenplek
• Een fietshek wordt een duikelrek
• Een anti-inrijdpaal wordt een bokspringpaal
• Lantaarnpalen worden een palenwoud
• Verkeersborden worden een verkeerspleintje
• Een varkensrug wordt een evenwichtsparkoers
• Een bloembak wordt een heksensoeppot
• Wegmarkering wordt een speelaanleiding
• Een hoge keerwand wordt beschutting voor een jongerenplek


Al deze zaken worden het speelplezier voor de toekomst!


Her- én dubbelgebruik

Tegelijkertijd kun je je afvragen waarom we zwerfkeien uit de andere kant van Europa halen, terwijl hier een blok beton uit de sloop van een gebouw kan worden gewonnen. Waarom voeren we bij het graven van een cunet de grond af, terwijl er een enorm gave speelheuvel van kan worden gemaakt op een centrale speelplek?


Het gaat niet alleen om het hergebruiken van oude materialen; het gaat ook om dubbelgebruik. Uw oude straatmeubilair wordt een nieuw speelelement, maar kan door slim ontwerp en dubbelgebruik tegelijkertijd een speel- of sportelement worden voor een beweeg-, ontmoet-, speel- en sportvriendelijke (BOSS) openbare ruimte.

Wij zullen ons daarom blijven inzetten met pilots, kennisdeling en tools om het oude, huidige én toekomstige ontwerp van straatmeubilair om te vormen tot het leefplezier voor de toekomst. Daarbij hopen we dat ook u als bestellers, ontwerpers en producenten zich zult inzetten om verder te gaan dan een stapje op de R-ladder - al dan niet met behulp van de Indicator circulaire speelruimte zoals hieronder beschreven.

Gezocht: nieuwe pilotgemeenten circulaire speelruimte

In 2020 zijn met de gemeenten Katwijk, Rucphen en Heerenveen de eerste drie pilots Circulaire aanpak speelruimteprojecten gedraaid. Dit leidde tot zeer creatieve ontwerpen, die nu volop in participatietrajecten zitten en goed worden ontvangen. Deze pilotgemeenten hebben ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de Indicator circulaire speelruimte van OBB, maar nog belangrijker: de projecten worden in 2021 gerealiseerd!


In 2021 hebben we opnieuw ruimte voor drie gemeenten die voor hun vervangingsbehoefte een circulaire aanpak willen uitproberen. Wenselijk is een overzichtelijke buurt met maximaal zes speelplekken die aan renovatie toe zijn. Er wordt met de drie gemeenten samengewerkt en gekeken hoe er met bestaande werkwijzen zo circulair mogelijk gewerkt kan worden - praktisch!
We beginnen met veldbezoeken, om de grondstoffen te inventariseren. Vervolgens gaan we van bestaande speeltoestellen, maar ook van vrijkomend straatmeubilair nieuwe speelaanleidingen en -toestellen ontwerpen!


Wilt u deelnemen aan een pilot in uw gemeente? Mail dan naar: Elske@obb-ingenieurs.nl

OBB roept gemeenten, leveranciers en ontwerpers op om in een indicatoradviesgesprek de 50 indicatoren langs hun project te leggen

Tweede webbijeenkomst Indicator circulaire speelruimte

OBB roept gemeenten, leveranciers en ontwerpers op om in een indicatoradviesgesprek de 50 indicatoren langs hun project te leggen. Een dergelijk gesprek duurt een uur; tijdens het gesprek leggen we de 50 indicatoren samen langs het project. Daarna ontvangt de deelnemer een verklaring met de 50 indicatoren en een officiële, door OBB genummerde stempel 'Indicator circulaire speelruimte' voor het betreffende project. Zo kan precies gezien worden in welke strategieën is geïnvesteerd in het betreffende project.

Voor de mensen die de aftrap op 10 december gemist hebben: Elske Oost van OBB-Ingenieursbureau legt in vijftien minuten uit wat de basisprincipes van circulaire speelruimte zijn en welke strategieën je daarbij kunt hanteren. Het vertrekpunt hierbij is Nederland Circulair in 2050. Dat is onze gezamenlijke missie!

Daarna laat Arjan Vreugdenhil in vogelvlucht de indicatoren binnen de strategieën zien. Van een aantal hiervan legt hij uit hoe ze kunnen worden toegepast of geïnterpreteerd in een project. Tot slot is er gelegenheid om vragen te stellen. De deelnemers aan deze webbijeenkomst krijgen een korting van € 75 op het eerste indicatoradviesgesprek over hun circulaire project.

Wanneer: 2 februari 2021, 15:30 - 16:30
Waar: via www.tinyurl.com/Circulaire-speelruimte2-2-2021

Deelname aan het webinar is gratis.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER