Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Conver en Harkboot gaan exclusieve samenwerking aan

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Peter Jansen, zondag 1 november 2020
176 sec


Conver bv en Harkboot.nl bv gaan een exclusieve samenwerking aan op het gebied van het bestrijden van wortelende waterplanten. Deze veelal exotische plantensoorten zijn een bedreiging voor de natuur en laten zich moeilijk verwijderen. Harkboot en Conver gaan samen de strijd aan en zullen de harkmethode verder ontwikkelen en de gezamenlijke kennis inzetten om deze plaagsoorten te bestrijden. Invasieve plantensoorten kenmerken zich doordat ze moeilijk te verwijderen zijn, bestaande vegetatie overwoekeren en zo de diversiteit aan planten verminderen.


Het verwijderen van wortelende waterplanten is een probleem waarvoor al langer naar een oplossing werd gezocht. Al in 2014 werd Leon Sterk van Harkboot.nl gevraagd of hij wortelende waterplanten kon verwijderen met zijn ploegboot. In diezelfde periode werd Andre Baars geconfronteerd met dezelfde vraag. Baars gebruikte daar op dat moment een andere methode voor: de hydroventuri-methode (het losspoelen van waterplanten). Sinds 2016 was er regelmatig contact tussen beide heren over het verwijderen van wortelende waterplanten, waaruit uiteindelijk een samenwerkingsverband ontstond. Na een vergelijking van beide methodes bleek de harkmethode op veel fronten effectiever en efficiënter dan de hydroventuri-methode. Daarop hebben Leon Sterk en Andre Baars hun gezamenlijke kennis gebundeld om de harkmethode verder te ontwikkelen.


Leon Sterk (algemeen directeur Harkboot.nl): 'Het partnership met Conver geeft een duidelijk signaal naar de markt, dat vanwege de verbeterde waterkwaliteit nieuwe en andere werkwijzen nodig zijn om te kunnen blijven voldoen aan de Europese verplichtingen voor het bestrijden van onder meer exoten. Daarnaast werken wij met partners die net als wij gericht zijn op het verminderen van de CO₂-uitstoot. Onder andere door het gebruik van de fossielvrije brandstof HVO100 voor de Conver-harkboten hebben wij onze uitstoot al met 89 procent kunnen reduceren.'

Beheersbaar

Het is de kunst om de wortelende en veelal woekerende waterplant dusdanig te bestrijden dat de situatie beheersbaar is en blijft. De bestrijding dient te gebeuren met oog voor omgeving, flora en fauna. Behoud van de waterkwaliteit staat hierbij voorop. De harkmethode voldoet aan al deze eisen, niet door goede commerciële inzichten of mooi materieel, maar gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Hiermee wordt uiteindelijk het beste resultaat behaald.


Door het ontbreken van natuurlijke vijanden vermeerderen deze invasieve planten zich in sneltempo. Het voordeel van de door Harkboot ontwikkelde methode is dat de wortelende waterplant met wortel en al verwijderd wordt. Hierdoor wordt het woekeren van de planten beheersbaar gehouden op langere termijn. Maaien is vooral effectief voor de korte termijn. Verschillende soorten waterplanten tieren welig wanneer ze vaker gemaaid worden. Maaien heeft hierbij dus juist een negatief effect op de verspreiding.

De Harkboot is door Conver specifiek ontwikkeld en verbeterd om te worden toegepast voor het verwijderen van wortelende invasieve plantensoorten. Conver heeft een gemodificeerde maai(hark)boot ontwikkeld die aan de eisen van Harkboot.nl voldoet. Anders dan bij normale maaiwerkzaamheden, moet bij het verwijderen van invasieve plantensoorten de plant in zijn geheel verwijderd worden. Door het verwijderen van de wortels door middel van harken in plaats van maaien worden planten met wortel en al uit het water gehaald en zo vernietigd.

Samenwerking

Harkboot en Conver trekken samen op als het gaat om kennis en ontwikkeling. Het bestrijden van invasieve soorten is specialistisch werk. Harkboot-medewerkers krijgen een intensieve training. Alleen opgeleide medewerkers kunnen dit specialistische werk uitvoeren. Weten waar je mee bezig bent is essentieel bij dit soort specialistisch werk. Kennis van je vak, veilig omgaan met mensen en machines zijn zaken die onontbeerlijk zijn voor een succesvolle toepassing; daar is Harkboot.nl van overtuigd. Daarom heeft Harkbooot.nl zelf een opleiding ontwikkeld, in samenwerking met specialisten. In de opleiding komen het gebruik van machines en veilig werken, maar ook het herkennen van planten en kennis van flora en fauna aan bod.


Adrie van Hooff (businessunit-manager Conver): 'Conver is altijd op zoek naar ecologisch verantwoorde methoden om waterplanten te verwijderen. Met de komst van steeds meer woekerende waterplanten wordt dit steeds belangrijker. Het partnership met Harkboot.nl is een mooie toevoeging aan ons productgamma.'

Conver draagt hieraan bij door specialistische werktuigen te ontwikkelen, speciaal voor deze toepassing. Conver zal deze machines uiteindelijk ook nationaal en internationaal gaan distribueren. Met deze samenwerking wordt een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van nieuwe methoden voor het hedendaags onderhoud van watergangen.

Netwerken is belangrijk in deze branche. In Duitsland, België en Frankrijk is Harkboot.nl reeds actief. De problematiek is daar niet anders dan in Nederland. In combinatie met Conver zullen de landsgrenzen in de toekomst veelvuldiger overschreden worden en nieuwe markten geopend worden.

Uitstootvermindering

CO₂-reductie staat hoog in het vaandel bij Harkboot. Onder meer door het gebruik van de fossielvrije brandstof HVO100 voor de Conver-harkboten is de CO₂-uitstoot al behoorlijk verminderd. Daarnaast beperkt Harkboot de rijafstand naar klanten in heel Nederland doordat het steunpunt in het midden van het land gevestigd is. De afgelopen jaren is de CO₂-uitstoot al met 89 procent gereduceerd. De zoektocht naar brandstofbesparende en uitstootverminderende maatregelen is een onderdeel van het werk. Dit bewijst ook de Harkboot-methode, waardoor er minder vaak planten verwijderd hoeven te worden. Hierdoor wordt de uitstoot op lange termijn al beperkt. De zoektocht naar CO₂-reductie zal ook de komende jaren onverminderd doorgaan.



Michel de Vries (managing director Dutch Power Company): 'Duurzaam werken is één van de speerpunten van Dutch Power Company. Na de overname van de Fishprotector is de samenwerking tussen Conver en Harkboot.nl een volgende mooie stap in het maatschappelijk ondernemen met oog voor de natuur.'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER