Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Beleef het buiten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 30 december 2020
74 sec


Stad + Groen is een vakblad, een platform voor professionals in de buitenruimte. Samen ontwerpen, realiseren en onderhouden wij de ruimte en zorgen we voor technische faciliteiten om dat allemaal mogelijk te maken. Ons werk is belangrijk en is door corona nog veel belangrijker geworden.


De pandemie heeft laten zien dat de mens vooral een landdier is. De gemiddelde brave burger - waar ik zelf ook toebehoor - die in eerdere jaren 's ochtends met de auto aanschoof in de file en 's avonds weer braaf naar huis ging, gaat nu tussen de middag een blokje om en merkt hoe belangrijk een goed verzorgde openbare ruimte is. Een bijzondere contradictie: door zaken als de lockdown houden we wat meer afstand van onze medemens, maar zijn we veel sterker verbonden met onze gezamenlijke publieke ruimte.

Er is veel meer interesse bij burgers voor participatieprojecten dan voorheen.

Van landschapsarchitecten en beheerders hoor ik dat ook terug. Er is veel meer interesse bij burgers voor participatieprojecten dan voorheen. Het blijft natuurlijk nog steeds dat beheerders, architecten en groenvoorzieners soms helaas in een andere werkelijkheid verkeren dan al die goedwillende burgers. De werkelijkheid van beheerders en groenvoorzieners is totaal geprotocolleerd. De groene sector leeft bij de gratie van honderden regels en regeltjes. Regels die het zicht op het groen buiten wel eens vertroebelen. Niet verwonderlijk daarom dat een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) recent aankondigde dat vooral burgers met een hoge opleiding profiteren van dergelijke participatietrajecten. Die maken waarschijnlijk net wat makkelijker contact met de papieren werkelijkheid, die wij als groene sector rondom het beheer van de buitenruimte hebben gecreëerd. Hoe lossen we dat op? De makkelijkste manier is waarschijnlijk om uit je "Zoombubbel" weg te vluchten en gewoon naar buiten te gaan. Vraag de man of vrouw die de hond aan het uitlaten is of met zijn kind aan het spelen is wat hij of zij ervan denkt en wat zijn verwachtingen en ergernissen zijn.

Voor het geval ik u niet meer spreek voor 2021 begint: misschien is het een idee om dit laatste mee te nemen in onze voornemens voor het nieuwe jaar?

De groene sector leeft bij de gratie van honderden regels en regeltjes die het zicht op het groen buiten wel eens vertroebelen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER