Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Kruiden en veldbloemen voor een klimaatbestendige openbare ruimte

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hans Vervaart, vrijdag 26 februari 2021
119 sec


Gemeentes en groenaannemers zijn het hele jaar door bezig om de openbare ruimte vorm te geven. Hier komen ook steeds meer vragen vanuit de gemeenschap aan de orde. De laatste jaren gaan deze vragen vaak over biodiversiteit, insecten, maaibeheer en klimaatbestendigheid van de vegetatie. Veldbloemen en kruiden passen perfect in dit plaatje. Ze vragen weinig onderhoud, bieden voedsel en bescherming voor insecten én zijn klimaatbestendig.

Steeds vaker wordt in de openbare ruimte gekozen voor de toepassing van meerjarige mengsels met kruiden en veldbloemen.
Steeds vaker wordt in de openbare ruimte gekozen voor de toepassing van meerjarige mengsels met kruiden en veldbloemen.

Veldbloemen verrijken tuin, stad en landschap. Ze dragen bij aan een aangename omgeving, ogen mooi, ruiken vaak lekker en hebben een natuurlijke uitstraling. Door de gespreide bloei tonen bloempercelen telkens weer anders. Zo heb je vanaf het voorjaar tot in de late herfst een keur aan bloemenpracht en diversiteit. En veldbloemen zijn prima te combineren met vaste beplanting, bollen en gazon.

Kies voor onderhoudsvriendelijk beheer

Nog een voordeel van veldbloemen is dat de vegetatie onderhoudsvriendelijk is. Met relatief weinig werk kun je een prachtige een- of meerjarige vegetatie aanleggen. Het maken van een mooi en onkruidvrij zaaibed is misschien het meeste en belangrijkste voorwerk, maar daarna heb je er weinig onderhoud meer aan. Je kunt tot wel 20 weken genieten van de verschillende bloeistadia en in het najaar of na de winter kun je volstaan met het ruimen van uitgebloeide vegetatie. Meerjarige mengsels kun je voor of na de winter terugmaaien tot boven de rozetten.


Goed voor biodiversiteit

Door het toepassen van veldbloemen- en kruidenmengsels versterk je de biodiversiteit. Ze bieden voedsel, broed- en schuilplaatsen aan bijen, vlinders, kikkers, vogels en klein wild. Bij specifieke doelstellingen kan er gekozen worden voor meerjarige mengsels met inheemse soorten.


Klimaatbestendige vegetatie

Daarnaast maken veldbloemen in de openbare ruimte percelen ook klimaatbestendiger vergeleken met verhardingen. Enerzijds doordat het hemelwater wordt opgenomen door de bodem en gebruikt door de bloemen, anderzijds door de robuustheid van de vegetatie (diepe beworteling). Tuinen en parken zullen er ook koeler door worden. En mocht het een tijdlang erg droog zijn: na kieming en vestiging kunnen veldbloemen goed tegen droogte. Ze zullen er alleen maar dieper door wortelen en uitbundiger gaan bloeien. In de warme zomer van 2020 hebben veldbloemen zich zeker bewezen; wanneer ze eenmaal gekiemd zijn, blijven ze hun kleur houden tot ver in het najaar.


In de openbare ruimte komt steeds meer plaats voor veldbloemen, bijvoorbeeld in wadi's (links). Ook als het gaat om onderhoud wordt nagedacht over de meerwaarde voor de biodiversiteit en insecten als je de vegetatie in de winter laat staan (rechts).
In de openbare ruimte komt steeds meer plaats voor veldbloemen, bijvoorbeeld in wadi's (links). Ook als het gaat om onderhoud wordt nagedacht over de meerwaarde voor de biodiversiteit en insecten als je de vegetatie in de winter laat staan (rechts).

Nieuw: Staygreen Colour

De laatste jaren is er steeds meer vraag naar meerjarige mengsels van inheemse soorten. Daarom heeft Limagrain een aantal jaar geleden het Staygreen-pakket geïntroduceerd, met mengsels die jaarrond groen blijven. Dit jaar wordt daar een nieuw mengsel aan toegevoegd: Staygreen Colour, voor nét dat beetje extra kleur in het eerste jaar na zaaien. Je kunt dit mengsel op zichzelf zaaien (15 kg/ha) of gebruiken als toevoeging aan de andere Staygreen-mengsels (2-3 kg/ha).


Inzaai bloemendemo Rilland

Om klanten optimaal te kunnen adviseren bij de aanleg en het beheer van veldbloemen, zijn de specialisten van Limagrain elk jaar intensief betrokken bij vele projecten waarin veldbloemen toegepast worden. Naast vele praktijktoepassingen spelen demovelden hierin een belangrijke rol.


In september werd bij het hoofdkantoor in Rilland een veldbloemendemo met meer dan 60 mengsels ingezaaid. Doordat de bodemtemperaturen nog lang hoog waren, verliep de kieming voorspoedig en vestigden de planten zich goed. Inmiddels tekenen de plots van elk 25 m² zich mooi af tegen de grasbanen die van tevoren zijn gezaaid. Uiteraard bent u van harte welkom om deze demo te bezoeken (wanneer weer toegestaan in verband met de coronamaatregelen).

Half januari ligt het demoveld er mooi groen bij.
Half januari ligt het demoveld er mooi groen bij.

Maak kennis met limagrainshop.nl

De webshop van Limagrain is er zowel voor de beroepsgroepen in het groen (hoveniers, tuinarchitecten, landschapsinrichters, groenaannemers e.d.) als voor de particulier. Voor zakelijke klanten is het assortiment te bekijken en te bestellen op limagrainshop.nl/b2b. Voor nog meer gemak is betaling ook mogelijk met Afterpay.


Butterfly (links) en Staygreen 3 - bij/vlinder; te bestellen via limagrainshop.nl/b2b
Butterfly (links) en Staygreen 3 - bij/vlinder; te bestellen via limagrainshop.nl/b2b
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER