Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Pilot uitstootvrij groenonderhoud met mierenzuur

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, maandag 8 maart 2021
85 sec


De Enk Groen & Golf stelde elektrisch materieel beschikbaar

Techbedrijf Dens heeft de afgelopen maand een succesvolle pilot gedraaid met Hydrozine-aggregaat. Tijdens de proef op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven heeft de aggregaat 2000 kWh aan energie opgewekt zonder de uitstoot van schadelijke emissies. De Enk Groen & Golf stelde haar elektrisch materieel voor de test beschikbaar.


Lees ook: Bouwen, bouwen en nog eens bouwen: goed voor Nederland en goed voor de natuur

In het kader van de energietransitie en emissieloos bouwen startten Dens en bouwonderneming Heijmans de proef met de nieuwe vorm van energieopwekking. Het gaat om een Hydrozine-aggregaat dat op de bouwplaats het traditionele dieselaggregaat moet vervangen. Dit aggregaat, de Dens X2, werkt zonder de uitstoot van schadelijke stoffen zoals fossiele-koolstofdioxide, stikstofoxides, zwaveloxides en fijnstof.

Mierenzuur

Hydrozine bestaat voornamelijk uit mierenzuur en wordt geproduceerd met koolstofdioxide, water en duurzame stroom. Dezelfde elementen komen vrij bij het gebruik van de brandstof, waardoor Hydrozine een CO₂- en klimaatneutraal alternatief voor conventionele dieselbrandstoffen is, aldus Dens. Het aggregaat kan een ruim 20kW aan vermogen opwekken. Dit biedt de mogelijkheid om de stroombehoefte van een kleine bouwplaats CO₂-neutraal te voorzien.


Pilot

Als voorbereiding voor het gebruik op de bouwplaats is een eerste proef gedaan op de plek waar de ontwikkeling ruim vijf jaar geleden is gestart, op de Technische Universiteit Eindhoven. De pilot kon plaatsvinden in het kader van het onderdeel Atlas Living Lab, dat de mogelijkheid biedt aan jonge bedrijven uit de regio Zuid om nieuwe duurzame technologieën te testen in een gecontroleerde praktijksituatie. Deze testen dienen als mogelijkheid om ervaring op te doen voor verder gebruik van de techniek in de maatschappij. Atlas, volgens de BREEAM-norm 's werelds duurzaamste, gerenoveerde onderwijsgebouw speelt hierbij een centrale rol.


Tijdens de testperiode is kennis opgedaan rondom de techniek van de X2, de logistiek en de opslag van Hydrozine in een gebruiksomgeving, in een veilige omgeving buiten de werkplaats van Dens. Ook laat de pilot zien hoe de X2 kan functioneren als ondersteuning op een bestaand energienetwerk.

De door Dens opgewekte stroom is gebruikt om de elektrische machines van De Enk op te laden en als aanvulling op het elektriciteitsnetwerk waar het Atlas gebouw gebruik van maakt. De Enk verzorgt de groenvoorzieningen rondom Atlas en de rest van de TU/e-campus. Als in de toekomst meer elektriciteit gevraagd wordt omwille van een evenement of door een groter aantal elektrische voertuigen kan het Dens aggregaat dan ook functioneren als ondersteuning van het elektriciteitsnetwerk. De succesvolle uitkomst heeft Dens naar eigen zeggen klaargestoomd voor de tweede fase van de samenwerking met Heijmans; het testen op de bouwplaats.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Harm Otten
Wednesday 10 March 2021
U schrijft: "Het aggregaat kan ruim 20kW aan energie per uur opwekken."
Energie wordt uitgedrukt in de eenheid (k)Wh, en vermogen in (k)W.
Dus ik denk dat u bedoelt:
"Het aggregaat kan ruim 20kW aan vermogen opwekken."
of
"Het aggregaat kan ruim 20kWh aan energie in een uur opwekken."

Daarnaast, is er ook iets bekend over het rendement van het maken en gebruiken van het mierenzuur?
Karlijn Klei
Thursday 11 March 2021
Beste Harm,

Dank voor uw bericht. U hebt gelijk, daar hebben we de grootheden door elkaar gehaald. Ik heb het aangepast.

Ik meen dat de omzetting van elektriciteit naar mierenzuur een rendement heeft van ongeveer 45% . Dat is vergelijkbaar met waterstofproductie uit elektrolyse. De nodige elektriciteit kan op een duurzame manier opgewekt worden. Het is ook mogelijk mierenzuur rechtstreeks te generen met elektriciteit, water en CO2. Het water wordt in dit proces gebruikt als bron voor de waterstof. Hiermee ontstaat een emissieloze cyclus.

Vriendelijke groet,
Karlijn Klei, redacteur Stad + Groen

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER