Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Natuurlijke en onderhoudsarme bermen

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sanne van den Hardenberg, Terrastab, dinsdag 23 maart 2021
144 sec


Al ruim 20 jaar is Terrastab specialist op het gebied van bodemstabilisatie. De afgelopen jaren heeft het bedrijf veel data verzameld over de verschillende grondsoorten die de Nederlandse bodem kent. Daarbij heeft het zijn eigen machines ontwikkeld om speciale bermstabilisaties te kunnen uitvoeren. De focus ligt hierbij vooral op duurzaamheid, vertelt algemeen directeur Anton Bunt. Het resultaat: onderhoudsarme en veilige bermen, die als de spreekwoordelijke kers op de taart ook nog op groene wijze zijn aangelegd.


Zo maakt Terrastab gebruik van de reeds op locatie aanwezige producten, die ter plaatse worden verwerkt. Ook de productontwikkeling heeft de afgelopen tien jaar niet stilgestaan. Zo ontwikkelde Terrastab in nauwe samenwerking met verschillende onderzoeksinstituten, waaronder de TU Delft, zijn eigen bindmiddelen, die de bestaande grondslagen op ecologische wijze draagkrachtig kunnen maken.

Ecostab: duurzaam bindmiddel

Bij ieder project start Terrastab met een vooronderzoek. Tijdens dit onderzoek worden er grondmonsters genomen op de betreffende locatie, die in het laboratorium veelvuldig en onder verschillende omstandigheden getest worden. Ook de verwachtingen van de opdrachtgever worden in kaart gebracht, evenals de verkeersintensiteit en functionaliteit van de betreffende locatie. In alle gevallen wordt maatwerk geleverd, aangezien de bodemsamenstelling en de wensen van de opdrachtgever per project verschillen. Aan de hand van de informatie die in het laboratorium is verkregen, wordt bepaald welk type bindmiddel in welke dosering aan de bestaande grondslag in situ toegevoegd moet worden om het gewenste resultaat te behalen. Het bindmiddel wordt dus altijd projectspecifiek aangemaakt.


Ecostab is een bindmiddel dat ontstaan is door het samenvoegen van jarenlange praktijkervaring en innovatieve ideeën. Het middel bevat niet de natuurlijke grondstof van cement, maar is juist samengesteld uit natuurlijke reststoffen. Dit alles maakt de footprint geheel CO₂-neutraal. Met de ontwikkeling van het nieuwe bindmiddel Ecostab zet Terrastab opnieuw een duurzame stap.

De tekst gaat verder onder de foto's.


Onderhoudsvrije en veilige berm

Na het bepalen van het type bindmiddel en de bijbehorende dosering kan Terrastab op locatie aan de slag. Allereerst wordt het asfalt recht afgezaagd voor een strakke aansluiting op het wegdek. Ook wordt er in de bestaande berm ruimte gecreëerd voor de grasbetontegels, die de berm een breedte van 40 of 60 cm kunnen geven. Vervolgens wordt de bestaande grondslag gefreesd en worden het bindmiddel en water eraan toegevoegd in de juiste dosering. Het mengsel wordt hierna verdicht. Dit alles wordt in één werkgang gerealiseerd met een door Terrastab zelf ontwikkelde machine. De volgende stap in het proces is het aanbrengen van de grasbetonblokken, die zo'n 2 cm in de stabilisatie getrild worden. Hiermee komen ze op gelijke hoogte als het wegdek te liggen, waar ze vervolgens kunnen uitharden. Door het intrillen en uitharden worden de blokken verankerd en zullen ze door de jaren heen niet van het asfalt wijken. Dit heeft als resultaat een veilige, onderhoudsvrije berm en geen afbrokkeling van het asfalt - een ideale combinatie.


Door geen materiaal af- of aan te voeren, is er minder hinder én minder CO₂-uitstoot

Groene voordelen

Naast het feit dat Terrastab onderhoudsarme en veilige bermen realiseert, heeft de werkwijze van dit bedrijf ook vele groene voordelen. Doordat gebruikgemaakt wordt van reeds op locatie aanwezige materialen die in situ worden verwerkt, is een AP04-onderzoek (schonegrondverklaring) niet nodig. Het bermmateriaal blijft immers op locatie en hoeft niet te worden afgevoerd. Doordat er geen materiaal afgevoerd en aangeleverd hoeft te worden, vermindert het aantal verkeersbewegingen, met als gevolg minder overlast en hinder én minder CO₂ -uitstoot. Niet-draagkrachtige, dus onbruikbare grond wordt door het toevoegen van bindmiddelen - die 100 procent recyclebaar zijn - weer draagkrachtig gemaakt. De grond kan hierdoor worden hergebruikt en hoeft niet te worden afgevoerd. Daarbij voert de door Terrastab zelf ontwikkelde machine vier werkgangen in één keer uit. Zo wordt er bespaard op de inzet en uitstoot van meerdere machines.

Tot slot is de verwachte levensduur van een door Terrastab gerealiseerde onderhoudsarme berm maar liefst 20 tot 30 jaar. Het is dan ook een product met vele groene voordelen en levert in de loop van de jaren een forse besparing op de onderhoudskosten op.


Breed toepasbaar

Niet alleen bermen kunnen door Terrastab voorzien worden van een stabilisatie; de bermfrees is ook inzetbaar voor het stabiliseren van lastig bereikbare wandel- en fietspaden naast bestaande wegen. Daarnaast heeft Terrastab een uitgebreid machinepark, dat op vele verschillende soorten terreinen ingezet kan worden. Andere toepassingen zijn grondverbetering en stabilisatie bij onder andere spoorwegen, dijklichamen, terreinen en wegen.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER