Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Boomluier genomineerd voor Gouden Gieter

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 9 april 2021
50 sec


Als je het hebt over alledaagse problemen in de groene sector door klimaatverandering, denk je vrijwel direct aan de hoge uitval bij jonge aanplant. De boomluier, officiële naam Tree Diaper, moet deze uitval tegengaan. Daarnaast gaat het product waterverspilling tegen en zorgt het voor minder vervoersbewegingen bij groenvoorzieners. De luier is sinds 2020 op de Nederlandse markt dankzij het bedrijf Greenguard.


De Tree Diaper is een nieuw product voor waterafgifte in openbare ruimte. Na het watergeven of een regenbui absorbeert de Tree Diaper het water. Het water wordt voor langere tijd vastgehouden en langzaam afgegeven aan de bodem. Het sponseffect voorkomt ook overbewatering bij jonge aanplant, wat kan ontstaan door overvloedig water geven of een flinke stortbui. Zo worden de jonge bomen, zolang het nodig is, voorzien van een stabiele en regelmatige watervoorziening. De Tree Diaper wordt om de stam geplaatst van de jonge boom, en kan door zijn vorm ook toegepast worden in combinatie met een gietrand. De luier fungeert eveneens als bodembedekker, waardoor onkruid minder kans krijgt om te groeien in de boomspiegel.

Zo worden de jonge bomen, zolang het nodig is, voorzien van een stabiele en regelmatige watervoorziening

De Tree Diaper kan worden aangepast aan het formaat van de gietrand.

Gouden Gieter

De vakbladen Stad+Groen en de Hovenier gaan voor de tweede maal op zoek naar vakmensen die creatieve, praktische oplossingen of producten hebben voor de alledaagse problemen die veroorzaakt worden door klimaatverandering. Heb jij zo'n idee of product? Geef je dan nú hier op. Onderaan het artikel staat een invulformulier.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Ben Loman
Monday 12 April 2021
Wij hebben een product terracottem dat beter werkt en ook nog eens een levensduur heeft van 10 -12 jaar .1 Kg materiaal kan 40-60 liter water vast houden die de boom in droge perioden kan benutten. Dus minder water geven en minder inboet met bijbehorend werk. Het product breekt nadien organisch af in de bodem.
Tinka Chabot
Monday 12 April 2021
En weer wordt er een hoop plastic in de grond gestopt en kan het bodemleven vlak bij de boom niets te eten vinden als het ook werkt om onkruid te onderdrukken. Een goede bodem, voldoende groeiruimte en kleinere boompjes planten zorgt dat de bomen het gaan doen. Als wij maar blijven denken dat alles maakbaar is en we dit soort oplossingen moeten verzinnen, klopt er iets niet in het hele verhaal. Géén gouden gieter voor deze overbodige uitvinding.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m donderdag 29 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER