Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Boerplay realiseert eerste groen-blauwe schoolplein van Dordrecht

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 26 april 2021
124 sec


'Je kon er echt wel lekker rennen, maar dan had je 't wel gehad'

De kinderen van de Dr. H. Bavinckschool in Dordrecht zijn verblijd met een groen-blauw schoolplein. Deze basisschool koos als eerste school in Dordrecht voor een schoolplein waarin water en groen de show stelen. Het is niet alleen een fijne plek voor de kinderen, maar ook flora, fauna en water vinden hier hun weg.


Het voormalige schoolplein met enkele speeltoestellen bood niet voldoende uitdaging voor de kinderen. Waar voorheen veel tegels lagen, is nu plaatsgemaakt voor biodiverse beplanting, een insectenhotel en opvang van regenwater. Ook is er veel ruimte ontstaan voor avontuurlijk spelen voor kinderen van alle leeftijden. Het is een plein waar je kunt klimmen, balanceren, spelen met zand en water, waar je je kunt verstoppen en kunt chillen. Een schoolpleinproject behelst veel meer dan alleen het vervangen van speeltoestellen. Joke Snijders, leerkracht van de Bavinckschool, is hiervan overtuigd en droomde al jaren van een schoolplein met meer ruimte voor avontuurlijk spelen en de natuur en met meer schaduw.

Regenton

Nadat de wens van een nieuw plein was besproken met de kinderen en het team, kwam al snel naar voren dat iedereen behoefte had aan een natuurlijke omgeving op het schoolplein. Een andere wens was om het probleem van de wateroverlast op te lossen, want na hoosbuien bleef er in het verleden vaak water op het schoolplein staan. Bij de nieuwe inrichting werden veel betontegels verwijderd en stuitte men op een niet drainerende ondergrond. Door het uitgraven hiervan verwacht de projectgroep dat het regenwater voortaan beter zijn weg naar beneden kan vinden. Ook zijn er extra bomen bij geplaatst en is er voor de bestaande bomen ruimte gemaakt, zodat ze beter kunnen groeien en water opnemen. Als extra toevoeging is er een regenton geplaatst op het schoolplein. Het regenwater kan gebruikt worden om planten water te geven én er kan door de kinderen heerlijk gekliederd worden op het plein met zand en water. Ook kan er in de nieuwe moestuin en bloemen-en bijentuin gewerkt worden.


Een andere wens was om de wateroverlast op te lossen; na hoosbuien bleef er vaak water op het schoolplein staan

Wilgenpaden en watertegels

Voor dit schoolplein heeft Boerplay het natuurlijke en avontuurlijke speelontwerp gerealiseerd, met onder andere speeltoestellen uit het Adventure Play-assortiment, een wilgenpad, watertegels, pleinplakkers, struinpaadjes, beplanting en hardhouten materialen voor de vlonders, boombank en het buitenpodium. Om het groen-blauwe schoolplein nóg wat blauwer te maken, is er een watertappunt aangelegd, waardoor de kinderen worden gestimuleerd om meer water te drinken. Dit is dus een gezonde aanvulling op het Dordtse groen-blauwe schoolplein.


Openingslied

De school had plannen om de opening groots te vieren samen met de kinderen, leerkrachten, pedagogisch medewerkers, ouders, buurtbewoners, donateurs en samenwerkende partijen. Omdat dit met de huidige coronamaatregelen niet mogelijk is, is er door het schoolkoor een speciaal feestlied opgenomen en is er met de kinderen een wervelend openingsfilmpje gemaakt. Hierin zingen de kinderen: 'Vroeger was het plein met veel steen, je kon er echt wel lekker rennen, maar dan had je 't wel gehad! Nu is 't groen en groen en groen, hier hebben wij genoeg te doen!'



Groenblauwe buitenruimte

Steeds meer scholen zetten in op een groenblauwe buitenruimte, voor meer natuurbeleving, beweging in de buitenlucht, voldoende uitdaging voor ieder type kind en buitenlessen. Zo is in Vlaardingen, bij IKC 't Palet een openbare speelplek voor avontuurlijk en natuurlijk spelen aangelegd waar momenteel de laatste puntjes op de i worden gezet. Kinderen hebben hier zelf een minibos geplant en rondom de wadi die zorgt voor de afwatering, zijn avontuurlijke speeltoestellen geplaatst. Ook OBS De Uilenbrink in Veghel heeft vergevorderde plannen om een groenblauw schoolplein te realiseren. Ook hier werken onder andere Boerplay en Schoolpleinadvies samen voor de realisatie van deze plannen.


Schoolpleinadvies

Dit artikel is mede tot stand gekomen door Marianne Greenall van Schoolpleinadvies (www.schoolpleinadvies.nl).

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER