Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Biologische bladluisbestrijding in openbaar groen met lieveheersbeestjes

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 17 mei 2021
99 sec


Bladluizen zijn ook in het openbaar groen een probleem en een grote bron van ergernis. Ze veroorzaken schade aan bomen en planten, maar ook andere vormen van schade of overlast. Denk bijvoorbeeld aan de plakkerige honingdauw op geparkeerde auto's, straat- en horecameubilair en bestrating. Of aan de roetdauwschimmel, die zich op de honingdauw vastzet. In de openbare ruimte is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen niet gewenst, maar spuiten met alleen koud water is zeker niet afdoende.


Sinds 2003 blijkt het inzetten van inheemse tweestippelige lieveheersbeestjes (Adalia bipunctata) een beproefde natuurlijke methode om de overlast onder controle te houden. Een grote leverancier van Adalia is Vos Capelle uit Sprang-Capelle. VOSCA Adalia wordt speciaal voor het bedrijf in Nederland gekweekt. Dit lieveheersbeestje is de oplossing tegen weke bladluizen in straatbomen, waaronder lindeluis, grote esdoornluis, gele rozenluis, groene perzikluis en vele andere.

'Wij leveren al jaren met veel succes lieveheersbeestjes voor de bestrijding van bladluis in de openbare ruimte', aldus Evelien Contant, adviseur openbaar groen bij Vos Capelle. 'De larven worden geleverd in 100 procent biologisch afbreekbare papieren zakjes. Deze hebben een gegarandeerde inhoud van 100 of 250 larven, met boekweitdoppen en houtschaafsel als vulmateriaal. Voorheen vulden we de zakjes met gepofte tarwe, maar vanwege vogelvraat bleek dit geen succes.'

'De 100 procent biologisch afbreekbare papieren zakjes hebben een gegarandeerde inhoud van 100 of 250 larven'

Contant vervolgt: 'Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden en de ontwikkeling van de bladluispopulatie worden de larven preventief ingezet in mei en juni. Het heeft de voorkeur de toepassing een keer te herhalen, circa twee weken na de eerste toepassing. De kweek en levering van de larven vergt een goede planning. In overleg met onze klanten bepalen we de aantallen en de leverweek. Uniek is dat we de lieveheersbeestjes gekoeld in tempex dozen op de afgesproken datum vóór 12.00 uur bij de klant aanleveren. De zakjes kunnen dan in de namiddag direct opgehangen worden. Door het gekoelde transport kunnen we de kwaliteit waarborgen. De kwaliteit van de larven wordt overigens bij iedere levering ook persoonlijk door mij gecontroleerd. De planning is altijd een hele puzzel, want we hebben te maken met een levende kweek. In 2020 hebben we landelijk zo'n 550.000 larven uitgeleverd en de vraag blijft jaarlijks groeien. Lieveheersbeestjes zijn zeer actieve biologische bestrijders. Een volwassen lieveheersbeestje kan wel 4.000 luizen eten!'

Lieveheersbeestjes zijn zeer actieve biologische bestrijders. Een volwassen lieveheersbeestje kan wel 4.000 luizen eten

Voordelen

Naast de bewezen effectiviteit heeft deze manier van bestrijden nog enkele grote voordelen:
  • Je werkt met een 100 procent natuurlijk product dat is geproduceerd in Nederland.
  • De bestrijding levert geen overlast op. In druk bezochte stadscentra zijn grote spuittoestellen en emissie van spuitvloeistof ongewenst.
  • Je kunt praktisch en snel werken: een zakje is snel opgehangen, de larven doen verder al het werk.

  • Voor meer informatie over deze manier van bestrijden, de beschikbaarheid en prijzen kunt u contact opnemen met Evelien Contant: econtant@voscapelle.nl of 06-38398409. Bestellingen kunnen ook geplaatst worden via de webshop of de bestelapp van Vos Capelle of via www.vosca-adalia.nl.

    Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

    REACTIES
    Er zijn nog geen reacties.

    download artikel

    Tip de redactie

    Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
    AGENDA
    Foire de Libramont
    zondag 28 juli 2024
    t/m woensdag 31 juli 2024
    PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
    woensdag 21 augustus 2024
    t/m donderdag 22 augustus 2024
    Groentechniek Holland 2024
    woensdag 11 september 2024
    t/m zaterdag 14 september 2024
    Future Green City 2024 in Utrecht
    maandag 23 september 2024
    t/m donderdag 26 september 2024
    Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
    woensdag 25 september 2024
    t/m donderdag 26 september 2024

    ONDERDELEN
    Archief
    Dossiers
    GIP
    OVER ONS
    Over ons
    Duurzaamheid & NWST
    Contact
    Het team
    ADVERTEREN EN ABONNEREN
    Fysiek abonnement
    Digitaal abonnement
    Abonneren nieuwsbrief
    Adverteren
    Verschijningsdata
    MEER
    Redactionele spelregels
    Algemene voorwaarden
    Disclaimer
    Privacy
    Cookies
    ONDERDELEN
    OVER ONS
    ADVERTEREN EN ABONNEREN
    MEER