Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Kennismaking met nieuwe Agria 9600-112 bij importeur Gebr. Bonenkamp in Tiel

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, donderdag 27 mei 2021
288 sec


Agria kan taluds tot 55 graden maaien

De Agria 9600 kreeg van de Duitse fabrikant een forse update en de iets smallere Agria 9500 volgt in dit voetspoor. Beide machines zijn uitermate geschikt voor het maaien van steile hellingen en moeilijk bereikbare gebieden, zoals grote parken met zonnepanelen. Ook de bediening en controle van deze op afstand bestuurbare rupsmaaiers werden geavanceerder.

De Agria 9600 werkt nu met een Kawasaki-motor met directe brandstofinspuiting.
De Agria 9600 werkt nu met een Kawasaki-motor met directe brandstofinspuiting.

Gebr. Bonenkamp Techniek en Handel vertegenwoordigt het Duitse merk Agria in Nederland. Als redactie spraken we accountmanager Anne Hekman. Vanwege Koningsdag stond de nieuwste Agria 9600 demomachine in de werkplaats. 'Met 653 kg is het een lichtgewicht ontwerp met een laag zwaartepunt. Dat komt mede doordat het maaidek tussen de rupsbanden zit', vertelt hij. 'Deze vernieuwde Agria 9600-112 kun je rustig taluds op sturen met hellingen tot 55 graden, ofwel 143 procent. Zeker als je hem laat uitvoeren met rupsen die zijn voorzien van een trekkerbandprofiel.' Van de Agria 9600 zijn twee versies beschikbaar: met een werkbreedte van 112 en 80 cm. Afhankelijk van de ingestelde maaihoogte is de machine 72 tot 85,5 cm hoog. Doordat dit vrij laag is, kun je er gemakkelijk mee manoeuvreren onder zonnepanelen. Daarbij blijft de machine tot een afstand van 300 m reageren op de afstandsbediening.

Afhankelijk van de ingestelde maaihoogte is de machine 72 tot 85,5 cm hoog

Onder zonnepanelen

Om deze machine nog specifieker in te zetten voor maaien onder zonnepanelen, kan Agria hem voorzien van een zogenoemde denker. Dit is een arm met een elektrisch aangedreven kop van een bosmaaier, die je aan de zijkant van deze laag gestelde maaier bevestigt. Dit geheel weegt 54 kg. Hekman: 'Met zo'n denker vergroot je niet alleen de maaibreedte met circa 41 cm; zodra de zijmaaikop hiervan een obstakel tegenkomt, zoals een paal, klapt hij automatisch om. Je raakt de palen van de constructie dan niet en het maaidraad slijt ook niet onnodig. Dit is bovendien een ideaal systeem om langs bomen en schuttingen te maaien.'


'Het is ook een ideaal systeem om langs bomen en schuttingen te maaien'

De lichte afstandsbediening kent vele nieuwe functionaliteiten.
De lichte afstandsbediening kent vele nieuwe functionaliteiten.
De demomachine die Hekman toont, ziet er op het eerste gezicht nog eenvoudiger uit dan zijn voorganger. De motor van deze hybride machine staat voorop en hij heeft trapeziumgestelde rupsbanden, terwijl er twee verwisselbare stalen jerrycans op de machine staan. Je hebt zicht op de twee elektromotoren die de rupsen onafhankelijk van elkaar aandrijven. Hekman wijst op de veranderingen aan de nieuwe machine: 'De 48 volts elektromotoren voor de aandrijving werken nu zonder koolborstels. Dit betekent dat ze onderhoudsvrij zijn. Dat geldt zowel voor de generator als voor de twee aandrijfmotoren. Overigens worden de maaimessen rechtstreeks aangedreven door de verbrandingsmotor. Bij de iets smallere Agria 9500 (80 cm) werkt dit net zo. Het aanzicht van de machine is totaal anders. De machine is lager en compacter gebouwd dan zijn voorganger. Het frame is nog verder verstevigd en de beschermende doppen van de wielnaven zijn niet meer van kunststof, maar van staal. De nieuwe geavanceerde elektronisch gestuurde tweecilinder-Kawasaki-motor met een vermogen van 25,5 pk heeft elektronische brandstofinspuiting.' Er blijkt in deze motor een bijzonderheid te schuilen: de elektronische regelingen zorgen ervoor dat je de machine niet kunt overbelasten, bijvoorbeeld in een te zwaar gewas. Hekman: 'De motor zet dan automatisch een tandje bij door het lucht-brandstofmengsel - tijdelijk - aan te passen.' Opvallend zijn de twee aan weerskanten geplaatste uitneembare jerrycans voor de benzine: een handig systeem om de machine van nieuwe brandstof te voorzien. Ze zijn gemaakt van staal, zoals Agria dat gewend is. Hekman: 'Stalen jerrycans zijn misschien een kilo zwaarder dan goede kunststof exemplaren, maar zijn degelijker en veiliger. De aansluitingen op de vulopeningen hebben een professionelere uitstraling gekregen. Bij de twee tanks op deze machine is sprake van communicerende vaten. Het peil van beide brandstoftanks daalt dus even snel.'

'De superlichte Autec met 2,8"-kleurenscherm-afstandsbediening is vernieuwd'

 Anne Hekman bij de koolborstelloze elektromotoren die de rubberen rupsbanden aandrijven
Anne Hekman bij de koolborstelloze elektromotoren die de rubberen rupsbanden aandrijven
Ook de console van de superlichte Autec met 2,8"-kleurenscherm-afstandsbediening is vernieuwd. Vanzelfsprekend tref je daaronder meer aan: de besturingsjoystick, de voor- en achteruitschakelaar en de instelling van de maaihoogte.

Cruisecontrol

Naast de mogelijkheid om nu vier in plaats van drie maaisnelheden te kiezen, zit er zelfs een cruisecontrol op de afstandsbediening. Die zorgt dat de machine in een zwaar gewas automatisch langzamer gaat rijden en versnelt bij een lage vermogensvraag. Al scrollend langs de opties laat de enthousiaste Hekman zien hoe de display informatie geeft over de resterende hoeveelheid brandstof en/of de resterende werktijd, over de toestand van de accu en over de verbrandingsmotor. De mogelijkheden van dit stukje elektronica blijken haast onbegrensd en onuitputtelijk zijn. Verder scrollend kom je langs gegevens als de hellingshoek, de werkelijke maaisnelheid, de maaihoogte en de bedrijfstemperaturen van de verbrandingsmotor en de twee elektromotoren. De machine telt meerdere sensoren, die data verzamelen. Ze hebben als functie eventueel optredende storingen in een vroeg stadium te signaleren. Zowel de dealer als het servicecentrum van de producent kan niet alleen via gps de verblijfspositie uitlezen, maar ook andere gegevens, en de gebruiker offline adviezen geven, mocht er een foutcode op de display verschijnen.


Zwevend maaidek

Verder zijn er nog twee belangrijke aanpassingen aan deze maaier. Het maaidek tussen de rupsbanden reageert bij verticale bewegingen allereerst feller op de gegeven signalen. De maaihoogte kun je namelijk tijdens het maaien aanpassen. Hekman licht toe: 'Zo'n zwevend maaidek geeft ook op taluds een prachtig maaibeeld. Bij het bereiken van de rand van de top is de kans aanwezig dat het maaidek de zode scalpeert. Daar moet de gebruiker zeer alert op zijn. Daarom kun je bij de nieuwe versie het maaidek veel sneller heffen met een elektrisch aangedreven cilinder.' Ook de rupsbanden zijn aangepast. De gebruiker kan nu tegen een meerprijs een tractorbandprofiel laten monteren. Hiermee is het mogelijk zeer steile taluds met een hellingshoek tot 143 procent te maaien zonder te kantelen of af te glijden. 'Dat geldt natuurlijk voor een normale bodem', zo vult Hekman aan.


'Je kunt een hellingshoek tot 143 procent maaien zonder te kantelen of af te glijden'

Een Kawasaki 2-cilinder 726 cc 4-taktmotor, de FS730 V EFI, drijft de hybride machine aan. De brandstof in de twee jerrycans wordt gelijkmatig verbruikt.
Een Kawasaki 2-cilinder 726 cc 4-taktmotor, de FS730 V EFI, drijft de hybride machine aan. De brandstof in de twee jerrycans wordt gelijkmatig verbruikt.
'Voor de beeldvorming: dit is 143 cm stijging op een traject van 1 m. Werken met deze machine is zo plezierig omdat je bij het bereiken van het eindpunt niet hoeft te keren. Vanuit de vooruit kun je direct in de achteruit schakelen. Dit heeft het grote voordeel dat de rubberen rupsen niet wringen op de zode tijdens het keren.'

Ergonomie

De voorganger van de Agria 9600 werd ongeveer tweeënhalf jaar geleden geïntroduceerd en zette toentertijd nieuwe normen op het gebied van flexibiliteit. Dankzij het compacte ontwerp kun je de maaier gebruiken in situaties die moeilijk toegankelijk zijn voor conventionele machines. Voor het transport zijn relatief kleine transportvoertuigen voldoende, zonder extra aanhangwagen. Hekman: 'In het algemeen bieden op afstand bestuurbare maaiers veel toepassingsmogelijkheden. Ik vind het echter nog belangrijker dat een bedrijf dat besluit tot aanschaf de bestuurder in bescherming neemt. De medewerker hoeft dankzij de afstandsbediening bij de diverse modellen niet in de directe omgeving van de machine te staan als deze op een helling aan het werk is. Hij kan zich veilig en ver van elke gevaarlijke situatie opstellen. Bovendien is hij beschermd tegen directe emissies zoals uitlaatgassen, lawaai en trillingen. Uiteraard heeft dit een positief effect op zijn gezondheid. Daarnaast maakt het geconcentreerd, rustig en veilig werken mogelijk.'


Agria en Gebr. Bonenkamp

Agria is een toonaangevende Duitse fabrikant die professioneel gereedschap produceert voor grondbewerking, groenvoorziening en bestrating. Het gaat zowel om handbediende als op afstand bestuurbare machines. De fabriek, Agria-Werke GmbH, staat in Möckmühl, iets ten noorden van Heillbron. Een internationaal distributienetwerk zorgt al meer dan 70 jaar voor de internationale bekendheid en de uitstekende reputatie van de producten. Het bedrijf startte ooit met de bouw van kleine eenassige wagens, produceerde vingerbalkmaaiers en bracht zelfs een kleine compacttractor op de markt. Gebruiker en apparaat dragen in de visie van Agria samen bij aan een leefbare omgeving voor mens, dier en plant. Agria heeft een sterke merknaam met een programma eigen ontwikkelde kwaliteitsmachines. Gebr. Bonenkamp importeert deze machines in Nederland. De onderneming heeft meer dan 65 medewerkers, verdeeld over drie vestigingen in Tiel en IJsselstein, en verricht in haar werkplaatsen zelf het groot onderhoud van een aantal merken, waaronder Agria.

De nieuwe Agria 9600

Agria-112 demo
Op afstand bestuurbaar
Motor: Kawasaki 2-cil. 4-takt, 726 cc
Motortype: FS730 V EFI
Brandstof: Euro loodvrij E10
Motorvermogen: 25,5 pk bij 3.600 tpm
Aandrijving: trapezium rupsonderstel
Rijsnelheden: 0-10 km/u in vier bereiken
Max. hellingshoek: circa 55 graden, 143 procent
Maaimessen: 2 dubbel uitgevoerde mulching-cirkelmaaimessen
Werkbreedte: 112 cm of 80 cm
Maaibreedtevergroting denker: 41 cm
Maaihoogte: 50 - 200 mm
Gewicht: 653 kg

De nieuwe Agria 9500 werkt met een Kawasaki FS600, weegt 350 kg en heeft een werkbreedte van 80 cm. Deze machine is bruikbaar op hellingen tot 50 graden oftewel 120 procent.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gebr. Bonenkamp via tel. 030-6880999
of kijken op www.gebrbonenkamp.nl.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER