Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Speeltuin de Doorbraak in Leiden genomineerd voor Circulair Spelen Award 2021

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 21 mei 2021
148 sec


Speeltuin de Doorbraak in Leiden was nodig toe aan een opknapbeurt. Veel toestellen en delen van de speelplek waren toe aan vervanging. Maar alles vervangen? Nee dat zeker niet. Bij de nieuwe inrichting is bewust gekeken naar hergebruik en circulariteit. Dit alles heeft geleid tot een parkachtige natuurspeeltuin voor iedereen. Het is dan ook niet gek dat deze nieuwe speelplek is genomineerd voor de Circulair Spelen Award 2021.

Speel
Speel

Omdat de speelplek deel uitmaakt van het Lakenpark en de route van het Leidse Singelpark werden de renovatieplannen meegenomen in de ontwikkeling van het totale nieuwbouwplan. In de zomer van 2019 is gestart met de plannen voor de nieuwe speeltuin. Samen met de kinderen en hun ouders zijn ideeën uitgewerkt en is een compleet speeltuinontwerp gemaakt. Ontwerpster Suzanne van Ginneken van Speelnatuur en speeltuininrichter Boerplay bogen zich over het ontwerp en de realisatie van het speelplan.

Ontwerp

In plaats van de redelijk klassieke inrichting die de speeltuin had, was er de duidelijke wens om iets te gaan realiseren wat uniek is in de binnenstad. Met meer groen, uitdagende speeltoestellen en een natuurlijke uitstraling. En het moet een plek zijn waar álle kinderen, met en zonder beperking, samen kunnen spelen. Een plek die recht doet aan inclusief spelen en waar iedereen zich welkom voelt. Deze wensen zijn meegenomen in het speelontwerp.


Uitstraling

De nieuwe, natuurlijke speeltuin heeft een duidelijke natuurlijke uitstraling, met veel duurzame inheemse planten, een nieuwe speelvijver, waterval, drie waterpompen met natuurlijke waterloop, een wilgentunnel, kruipbuizen, speelheuvels en nog veel meer andere spannende natuurlijke speelelementen. Aan alle details is gedacht, zoals een blotevoetenpad, maar ook een spannend pad voor wielers waar je bijvoorbeeld met een rolstoel of skelter overeen kunt. Bij de keuze aan materialen, paden en ondergronden, is ook rekening gehouden met de toegankelijkheid van de speeltuin.


De Doorbraak heeft een duidelijke natuurlijke uitstraling, met veel duurzame inheemse planten, een nieuwe speelvijver, waterval, drie waterpompen, wilgentunnel, kruipbuizen en nog veel meer

Circulair materiaalgebruik

Opnieuw inrichten van deze speeltuin betekende dus niet enkel plaatsen van nieuwe toestellen. We hebben juist door hergebruik van materialen veel leuke en uitdagende speelwaarde toe kunnen voegen. Een aantal voorbeelden: Een aantal oude speeltoestellen en al het straatmeubilair (bankjes) is opgeknapt, schoongemaakt en hergebruikt. Onderdelen van oude speeltoestellen zijn gebruikt voor extra fun: zo zijn glijbanen en een glijstang hergebruikt, worden wielen als platform gebruikt bij de glijbaan. Een rioolbuis doet dienst als kruiptunnel en een oude glijbaan is omgetoverd tot waterglijbaan. Hekwerk van een nabijgelegen speeltuin is hergebruikt. Betonnen poefjes worden een spannende vuurplek en tafeltjes om zandtaartjes te bakken. Voor de nieuwe speeltoestellen is gebruik gemaakt van FSC robinia hardhout en de ondergrond van de speelvijver is van leem in plaats van vijverfolie. In de vijver zwemt een reusachtige krokodil en kijkt een reuze kikker toe. Ook deze zijn opgeknapt en hergebruikt. Bij de nieuwe inrichting zijn alle bomen en de meeste struiken behouden gebleven.


Oude kademuur

Je hebt het zelf vast wel eens meegemaakt: dat je bij de bouw of sloop verrassende dingen tegenkomt. Zo ook hier in Leiden. Hoe geweldig is het, dat bij de werkzaamheden aan de wegen verderop in het centrum delen van een oude kademuur werden gevonden en dat juist die nu hier opnieuw een plek hebben gekregen als klautermuurtjes. Zo komt historie letterlijk weer tot leven!


De nieuwe speeltoestellen zijn van FSC robinia hardhout en de ondergrond van de speelvijver is van leem in plaats van vijverfolie

Aanleg en oplevering

In maart 2021 is gestart met de werkzaamheden van deze prachtige nieuwe speelplek. De wethouder van gemeente Leiden is intussen al een kijkje komen nemen, samen met de voorzitter van de speeltuinvereniging. Zij testten als eerste de waterpomp die naar de nieuwe speelvijver leidt. De laatste werkzaamheden zijn in mei afgerond. In juni staat gepland om de nieuwe speeltuin te openen. Jong en oud kunnen dan genieten van deze unieke plek in de binnenstad van Leiden.


Delen van de oude kademuur zijn hergebruikt in de speeltuin

Blotevoetenpad en wielerpad
Blotevoetenpad en wielerpad

Projectinfo

Naam opdrachtgever: Gemeente Leiden
Aannemer & realisatie: BOERplay
Ontwerp: Suzanne van Ginneken (Speelnatuur)
Periode: maart-juni 2021

Circulair Spelen Award

Dit jaar gaat vakblad Stad+Groen weer voor de derde maal opzoek naar de leukste en mooiste speelplek van Nederland mét circulaire waarden. De inzendingen worden voorgelegd aan een vakjury van zeven kritische kinderen. Want wie weet nu beter waar ze graag mee spelen dan de eindgebruiker? Opgeven voor dit jaar kan nog via willemijn@nwst.nl. Stuur 200 woorden tekst inclusief enkele foto's en hoor de ongezouten mening van onze kindervakjury.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER