Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Floriade wil 12,3 miljoen extra budget

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 14 juni 2021
109 sec


Een opmerkelijk persbericht van de gemeente Almere. Een persbericht dat overstroomt van frustratie over de zoveelste miljoenenoverschrijding van het floriadebudget. De Floriade vraagt om een extra € 12,3 miljoen van de gemeente.

Jan Hoek,  Wethouder Almere  (Monavid Fotografie)
Jan Hoek, Wethouder Almere (Monavid Fotografie)

Dit bedrag zou volgens de Floriade BV nodig voor de tijdelijke inrichting van de Floriade Expo 2022. De aanvraag is naar voren gekomen na een uitgebreide analyse van de hele business case door de Floriade en gemeente Almere. Wethouder Hoek: 'Dit is een forse rekening die wij kort voor de opening van het evenement voor onze kiezen krijgen. Dat is zuur, en niet hoe het zou moeten gaan. De begroting hebben wij nu minutieus doorgelopen en dat is goed. Zo'n verrassing willen we natuurlijk niet nog een keer, al ben je daar natuurlijk nooit helemaal zeker van.'

Wethouder Hoek: 'Dit is zuur, en niet hoe het zou moeten gaan'

15 miljoen

Eind maart 2021 schatte de organisatie in € 15 miljoen extra nodig te hebben voor de tijdelijke inrichting van het terrein. Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten voor een congresruimte, horecagebouwen, toilet- en entreegebouwen en bouwmanangement in aanloop naar de expo. De afgelopen maanden heeft de Floriade BV, ondersteund door externe expertise en een financieel team vanuit de gemeente, de hele begroting doorgelopen. Er is gezocht naar antwoorden op vragen als: welke zaken zijn absoluut noodzakelijk voor de tijdelijke inrichting en het organiseren van een internationaal evenement van deze omvang, Zitten er dubbelingen in op andere posten binnen de begroting, maar ook: zitten er nog onzekerheden in?

Op basis van dit uitzoekwerk concludeert de Floriade BV € 8,6 miljoen extra nodig te hebben voor de tijdelijke inrichting en € 3,7 miljoen euro extra voor zaken voor andere onderdelen waaronder beheer en onderhoud van het groen, en veiligheid.

In de genoemde € 3,7 miljoen euro zit ook een extra investering van 0,8 miljoen in het totale cultuurprogramma op de Floriade Expo. In samenwerking met name Almeerse en Flevolandse partijen en het programmateam Almere Centrum, is de afgelopen periode gewerkt aan zeven programmaonderdelen, waaronder een openingsshow, verschillende voorstellingen en concerten en een kunstwerk dat na de expo een plek in de stad zal krijgen. Het college vindt het belangrijk dat op de Floriade Expo een expo- en Almere-waardig cultuurprogramma wordt neergezet. Het bestaande basisprogramma geeft hier onvoldoende invulling aan.

Het college stelt de gemeenteraad voor het gevraagde budget van € 12,3 miljoen euro beschikbaar te stellen. Daarvan komt € 0,9 miljoen ten laste van de saldireserve uit de risicoreservering van het project, en € 11,4 miljoen ten laste van het begrotingsresultaat van 2021 van de gemeente.


Het college stelt voor het gevraagde budget van € 12,3 miljoen euro beschikbaar te stellen

Twee miljoen bezoekers

Het college en de Floriade BV menen dat dit nodig is om een succesvolle Floriade Expo 2022 met twee miljoen bezoekers te kunnen organiseren en de gewenste ontwikkelingen in de stad en regio verder te kunnen stimuleren. De wereldtuinbouwtentoonstelling levert daarnaast belangrijke maatschappelijke en economische effecten op voor Almere. De Expo genereert inkomsten voor Almeerse ondernemers, is een vliegwiel voor het toekomstige Almeerse museum voor moderne kunst, biedt kansen voor Almeerders met een afstand tot de arbeidsmarkt, is het vertrekpunt om vanuit onderwijs samen met startende ondernemers de Flevolandse voedselketen te innoveren, bevordert de verduurzaming van Almere en regio en versterkt de circulaire economie in onze stad.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER