Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

CO₂ kan de boom in!

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Josien Durieux-Hissink, Bomenwacht Nederland, maandag 21 juni 2021
96 sec


Optimaliseer de meerwaarde van bomen

Bomen zijn méér dan groene aankleding. Traditioneel beheer stelt veiligheid en beheerbaarheid voorop. Boomtechnisch adviesbureau Bomenwacht Nederland ziet met genoegen hoe de belangstelling voor andere functies van bomen wortel schiet in de wereld van het stedelijk boombeheer.


Bomen worden groene longen en levende airco's genoemd. Ze zetten het schadelijke broeikasgas koolstofdioxide (CO₂) om in zuurstof, temperen met hun schaduw en verdamping de temperatuur en verbeteren daarmee het stadsklimaat op hete dagen. Een boomrijke omgeving verhoogt de waterbergingscapaciteit, wat belangrijk is in tijden van hevige regenval. Naast deze regulerende ecosysteemdiensten zijn bomen ook op een andere manier goed voor mens en dier. Ze dragen bij aan de mentale en fysieke gezondheid en verhogen de biodiversiteit. Bomen werken in economische zin zelfs door in hogere huizenprijzen en een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven. Kortom, bomen zouden op ieders agenda moeten staan! Maar hoe optimaliseer je de meerwaarde?

Van kwantiteit naar kwaliteit

Hoeveel kilo CO₂ het bladerdak jaarlijks vastlegt en hoeveel ton ervan ligt opgeslagen in de stam, hangt onder meer af van de grootte van de boom, de stamdiameter en het kroonvolume. Deze baten zijn voor elke boomsoort verschillend en worden ook beïnvloed door de conditie en leeftijd van de boom. Als stelregel geldt: een grote en gezonde boom levert de meeste ecosysteemdiensten. Toch werken veel gemeenten met een boomnorm waarbij een aantal bomen wordt nagestreefd, bijvoorbeeld 0,8 boom per huishouden. Feitelijk zegt het aantal niets over de uiteindelijke boomgrootte en dus ook niet over de meerwaarde hiervan, al is het wel een getal waarmee het beleid getoetst kan worden.


Een langere omlooptijd maakt het bomenbestand duurzamer en het beheer goedkoper


Groeiplaatsverbetering als basis voor kwaliteit en duurzaamheid

Een toenemend aantal gemeenten durft de focus op het aantal bomen steeds verder los te laten en met bijvoorbeeld groeiplaatsverbetering in te zetten op kwaliteit. De gemeente Woerden is daar een voorbeeld van. Bomenwacht Nederland werkt met twee aannemers, die in de gemeente rooi- en plantwerkzaamheden uitvoeren, aan het vervangen en aanplanten van bomen onder de naam Operatie Treemark. Treemark richt zich op het aanplanten en vervangen van bomen in 'de hoofdstad van het Groene Hart'. Het uitgangspunt in Woerden is dat nieuwe bomen een optimale groeiplaats krijgen en meer CO


Meer met minder

Minder bomen betekent niet minder ecosysteemdiensten. Door per locatie te kiezen voor een boomsoort die daar goed past en de groeiplaats optimaal in te richten, zorg je dat die boom de meeste ecosysteemdiensten levert. Bij nieuwbouw of herinrichting kunnen bomen in het stedenbouwkundige concept een belangrijkere rol spelen dan slechts als decorstuk. Hoe eerder een architect met de boombeheerder overlegt wat mogelijk is, én noodzakelijk voor kwalitatief goede bomen, hoe beter. Zo leveren bomen niet alleen maximale opbrengsten en minimale beheerproblemen, maar dragen ze bij aan de geest van de plek.


Bomenwacht Nederland voorziet in hoogwaardig onderzoek, advies en antwoord op vragen over bomen, bomenbeheer, bomenbeleid en ruimtelijke projecten met bomen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER