Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vaste planten of bomen en heesters? Gebruik ze allemaal!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Michelle de Roo, ontwerper Griffioen Wassenaar, maandag 28 juni 2021
209 sec


GreentoColour: goed te combineren met bomen en heesters

Kies je voor vaste planten of voor bomen en solitairheesters? Dat is een keuze die helemaal niet gemaakt hoeft te worden, vinden ze bij vasteplantenkweker Griffioen Wassenaar in Boskoop/Wassenaar, de concepteigenaar van GreentoColour. Liever niet, zelfs. De combinatie zorgt namelijk jaarrond voor een spectaculair effect. Daarbij is de positieve invloed op de functionele biodiversiteit groot. Aan een succesvolle toepassing met een lange levensduur zitten wel enkele voorwaarden. Michelle de Roo, ontwerper bij Griffioen, licht ze toe.


Biodiversiteit

Door vaste planten met heesters of bomen te combineren, creëer je meerdere vegetatielagen. Dit is essentieel om aan een brede biodiversiteit te werken. Niet alleen boven, maar ook onder de grond en direct op het bodemoppervlak is deze combinatie waardevol.


Door vaste planten met heesters of bomen te combineren, creëer je meerdere vegetatielagen

Griffioen gebruikt bloeitabellen van zowel vaste planten als houtige gewassen. Door in de beplanting opvolgende bloeitijden te plannen, wordt een constante pollen- en nectarproductie bereikt. De toegepaste vaste planten bloeien volop van mei tot en met november, met slechts een paar soorten die eerder beginnen (vaak in halfschaduwsituaties). De geselecteerde bomen en heesters helpen vooral in maart en april aan het verlengen van de bloeiperiode. Hierdoor versterken de twee beplantingslagen elkaar nog meer. Nuttige insecten en vogels profiteren hiervan, dus de hele voedselketen.

Winterbeeld en bladverwijdering

Hoewel de vaste plant zich 's winters terugtrekt onder de grond, kenmerkt een GreentoColour-beplanting zich door een aantrekkelijk winterbeeld. Dit wordt gerealiseerd door soorten toe te passen waarvan het afgestorven loof dankzij mooie vormen een mooie uitstraling heeft. Daarnaast worden (half)wintergroene gewassen gebruikt die voor kleur zorgen. Gecombineerd met stam- en takkenstructuren van bomen en heesters wordt het beeld nog levendiger.


Verhakselen van bladeren voorkomt verschraling van de grond en verbetert de bodemstructuur

Een bijkomend voordeel is dat het gevallen blad van de houtige gewassen tussen de vaste planten kan blijven liggen. Dit scheelt in opruimkosten, is een extra winterbescherming en is goed voor de biodiversiteit. In maart wordt het gevallen blad fijngehakseld door de mulchmachine bij de reguliere maaibeurt van de vaste planten, zodat het als voeding terugkomt in de bodem. Dit voorkomt verschraling van de grond en verbetert de bodemstructuur en dus het bodemleven.

Gedurende een korte periode na het maaien is de vasteplantenaanplant het minst aantrekkelijk. Zeker in deze periode zorgen bomen en heesters, maar ook bollen voor een goede aanvulling. Er worden overigens alleen heel vroeg of laat bloeiende bollen gebruikt, zodat ze geen problemen opleveren bij het maaien van de vaste planten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.


Bestaande beplanting

Als vaste planten onder bestaande heesters of bomen worden toegepast, is er één essentiële voorwaarde: de bovenste 30 centimeter van de bodem mag niet doorworteld zijn door de bomen of heesters. Een belangrijk onderdeel van het GreentoColour-concept is bodemverbetering. Hierbij wordt de bovenste grondlaag verrijkt met een speciaal substraat, waardoor snelle dichtgroei gerealiseerd wordt. Bij het verrijken van de bodem mogen de boomwortels niet te veel beschadigd worden.


Kleinere oppervlakken met wortels, bijvoorbeeld in de zone dicht rondom de voet, vormen geen probleem. Hiervoor heeft Griffioen goede ervaringen met groeikrachtige kruipers die zich sterk horizontaal verspreiden en waarvan minder planten per vierkante meter geplant hoeven te worden. Deze staan dus ook verder van de stam.

Andere factoren werken niet beperkend. Het ontwerp en de assortimentskeuze worden aangepast aan de hoeveelheid schaduw en vocht onder de bestaande beplanting. Dit is één van de redenen waarom iedere GreentoColour-aanplant een uniek eigen ontwerp krijgt, gebaseerd op de altijd unieke omgevingsvariabelen en projectwensen, maar ook op de ervaringen die zijn opgedaan bij de duizenden al gerealiseerde projecten.

Nieuwe beplanting

Griffioen Wassenaar levert als concepteigenaar van GreentoColour alleen vaste planten. Gezien de marktvraag plannen de ontwerpers echter steeds vaker ook meerstammige bomen, parkbomen en solitairheesters in. Voor de realisatie hiervan zijn geen extra leveranciers nodig, want Griffioen werkt al met een lokaal partnernetwerk voor de realisatie en het onderhoud van de beplanting. Deze hoveniers zijn opgeleid om met het GreentoColour-concept te werken, maar ze zijn ook thuis in de inkoop, de levering, de aanplant en het onderhoud van bomen en heesters. Zij hebben ruime ervaring met de aanplant van beide beplantingslagen. Een voordeel ten opzichte van vaste planten in een bestaande beplanting is dat met dit nieuwe gecombineerde ontwerp ook voor de houtige gewassen geldt dat het juiste gewas op de juiste plaats kan worden geplaatst.


Essentieel voor een geslaagde combinatie: assortimentskeuze, bodemvoorbereiding en onderhoudsplan

Onderhoud

Vaste planten in het openbaar groen worden medio maart gemaaid. Hierbij wordt het oude loof van het vorige groeiseizoen verhakseld tot een mulchlaag. De mulchmachine die hiervoor wordt gebruikt, laat zich goed om bomen en heesters heen sturen, mits die niet te laag of breed uitgroeiend zijn. Daarbij zitten in het snoeiseizoen van heesters en bomen de vaste planten veilig onder de grond. Hierdoor raakt de onderste beplantingslaag niet beschadigd wanneer onderhoudswerk plaatsvindt aan de houtige gewassen. Te veel aandrukken en inklinken van de bodem moet hierbij vermeden worden.


Watergift

Wellicht het belangrijkste aandachtspunt bij het combineren van vaste planten en houtige gewassen is het mogelijke verschil in vochtbehoefte. Het GreentoColour-substraat houdt veel vocht vast. Verder worden er grote planten aangeplant. Door niet regelmatig water te geven, wordt de aanplant 'getraind' om een grote wortelstructuur aan te maken. Dit sluit goed aan op de vochtbehoefte van de meeste jong aangeplante heesters en bomen. Indien gietranden worden toegepast, kunnen direct hierbuiten kruipende planten worden geplant. Deze verhullen de rand en bedekken de vrijgekomen cirkel nadat de rand verwijderd is. Onder bestaande beplanting wordt de selectie van vaste planten afgestemd op de waterbehoefte in de omgevingssituatie.


Conclusie

De combinatie van vaste planten en houtige gewassen zorgt dankzij de verlenging van de bloeitijd en de afwisselende vegetatie voor een mooie visuele uitstraling, met een grote bijdrage aan de biodiversiteit. De belangrijkste voorwaarden voor een geslaagde combinatie met een lange levensduur zijn een goed ontwerp met de juiste assortimentskeuze, bodemvoorbereiding, aanplant met planten van een zware kwaliteit en een goed, consequent uitgevoerd onderhoudsplan.


Michelle de Roo is ontwerper bij Griffioen Wassenaar. Samen met collega Frank Groeneweg is De Roo verantwoordelijk voor meer dan vijfduizend ontwerpen van GreentoColour-beplantingen. De meeste ontwerpen bevatten alleen vaste planten. Met regelmaat worden ontwerpen gemaakt onder bestaande beplanting, vaak oudere bomen. Tegenwoordig ontwerpt het duo steeds vaker projecten waarbij nieuw aan te planten solitairheesters, parkbomen of meerstammigen ingepland worden: 'Bomen en heesters ankeren de bloemenzee in de groenstructuur.'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER