Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Meer ruimte, meer kracht: de nieuwe elektrische Leffert FM-100 4x4

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, donderdag 15 juli 2021
164 sec


Elektrische krachtpatser biedt ruimte aan zes zitplaatsen

Niet eerder zagen we een vierwielaangedreven elektrisch voertuig voorbijkomen waarin optioneel ruimte is voor zes personen en waaraan ook nog een aanhanger van 1.000 kg kan hangen. Bij de recente introductie van de Leffert FM-100 4x4 stonden we dan ook even met onze ogen te knipperen. Dit nieuwste werkpaard van Frisian Motors is ontworpen als personen- en materiaalwagen voor ruigere terreinen. Perfect voor groenonderhoud in kleine groepen.


De eerste exemplaren van de FM-100 waren al uitgeleverd vóór de officiële introductie. Boels Verhuur en Stichting Natuurmonumenten behoorden tot de vroege klanten. Tijdens de Formule 1 in september dit jaar zullen ze worden ingezet voor materiaal- en personenvervoer. Ook op festivals en events zullen ze opduiken als materiaalwagen bij de opbouw en voor personentransport. Net als de andere Lefferts van Frisian Motors onderscheidt deze verlengde versie zich door de kracht van de motoren en de stevige chassisophanging, waardoor hij per definitie ideaal is voor het ruigere werk. In bosachtige omgevingen, op het strand, op golfbanen, in heuvelachtige gebieden en op andere niet-geasfalteerde locaties zullen we de stoere, schone en stille FM 100 4x4 van Frisian Motors de komende jaren steeds vaker tegengekomen.

Technische specificaties
Vermogen: 15/32 kW bij 72 V
Laadvermogen totaal: 340 kg
Gewicht accu's: ± 300 kg
Gewicht totaal voertuig: 880 kg (inclusief accu's)
Voertuig afmetingen (l x b x h): 3760 x 1430 x 1780 mm
Wielbasis afmeting: 2720 mm
Draaicirkel: 4,6 m
Bereik: circa 60-80 km (afhankelijk van rijomstandigheden)
Snelheid: 45 km/uur
Max. hellingshoek: 25% vanuit stilstand


Speciaalbouw

Het Friese assemblagebedrijf Frisian Motors excelleert in speciaalbouw. Geheel naar wens van de klant worden de elektrische wagens geassembleerd voor speciale doeleinden. Voor De Heer land en water BV is het chassis van de FM-50 verlengd, zodat er een extra lange laadbak op kan. Ook werd op maat een raamwerk ontwikkeld waaraan werktuigen gekoppeld kunnen worden, zodat de wagen als werktuigdrager inzetbaar is. Een FM-50 is omgebouwd tot ambulance voor grote festivals. Deze zal als mobiele EHBO-post ingezet worden op plaatsen waar geen ambulance kan komen.


Leffert geassembleerd als acculader

De elektrische wagens van Frisian Motors worden in sommige gevallen ook gebruikt als acculader. Speciaal voor het groenonderhoud is een omvormer in een Leffert ingebouwd, waardoor de overcapaciteit van de accu's gebruikt kan worden om de accu's van het gereedschap op te laden. Zo kan er de hele dag doorgewerkt worden zonder tussentijds de accu te hoeven opladen. Met deze optie kan ook de nieuwe FM-100 4x4 uitgerust worden.


'De elektrische wagens van Frisian Motors worden ook gebruikt als acculader'

Accu

Standaard is de FM-100 4x4 uitgerust met een onderhoudsvrije cyclische AGM-loodaccu. De AGM-accu die voor cyclisch gebruik wordt toegepast, is speciaal ontworpen voor elektrische voertuigen. De stekker van de externe acculader kunt u simpelweg in het stopcontact steken, want de FM-100 4x4 maakt gebruik van de nieuwste wisselstroomtechniek (AC). Het accupakket laadt zich op binnen acht uur. Naast deze AGM-accu biedt Frisian Motors ook de mogelijkheid om lithiumaccu's te plaatsen. Deze gaan drie keer zo lang mee als loodaccu's en het gewicht is 200 kg lager. Een ander voordeel is dat je een lithiumaccu tussendoor kunt opladen zonder dat het ten koste gaat van de levensduur. Het lithiumaccusysteem is een modulair systeem; de gebruiker kan zijn eigen gewenste actieradius samenstellen tot wel 150 km per lading. In het verleden was de meerprijs voor deze accu in vergelijking met de huidige loodaccu aan de hoge kant in vergelijking met de aanschafprijs van de machine. Tegenwoordig is het gebruik van lithium uiteindelijk goedkoper dan lood, beter vanuit milieuperspectief gezien en door de langere levensduur ook duurzamer.



Prestaties en service

Standaard wordt de FM-100 4x4 geleverd met een wegtoelating, dus je kunt er de grote weg mee op. Met één accupakket is het bereik 60 km en de maximale snelheid bedraagt 45 km/h. De FM-100 wordt optioneel geleverd met dezelfde accessoires als de andere Lefferts van Frisian Motors. In de meeste gevallen is het mogelijk het voertuig aan te passen aan de wensen en behoeftes van de klant! Daarvoor is een uitgebreide lijst van accessoires op de website te vinden. Bij aankoop krijgt de klant een gratis nulbeurt, die bij 400-500 km wordt uitgevoerd. Daarna moet de Leffert na elke 3000 km of jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen, die wordt uitgevoerd door Frisian Motors of een bevoegde dealer. Er zit een standaardgarantie van twaalf maanden op het voertuig.


Nu ook huren

Het kan zijn dat u tijdelijk een elektrische wagen nodig hebt, bijvoorbeeld voor een groenproject met een tijdelijk contract. In dat geval is het handig te weten dat Frisian Motors onder de vlag van dochteronderneming Rentric de mogelijkheid biedt om Lefferts te huren. Via de website van Rentric kunt u de FM-100 4x4 en andere elektrische transporters en werkvoertuigen online boeken.


Standaard specificaties

  • Diepcyclische onderhoudsvrije accu's
  • Vier zitplaatse (uit te breiden naar 6)
  • Rondom halogeenverlichting + led-dagrijverlichting
  • Polycarbonaat kunststof voorruit en dak
  • Schakelen tussen 4wd en 2wd
  • Veiligheidsgordels
  • Spiegels binnen en buiten
  • Zitbankje voor en achter
  • Vier schijfremmen
  • 12V-accessoiresaansluiting
  • Geen BPM, wegenbelasting en bijtelling
  • Te berijden met rijbewijs B of tractorrijbewijs

  • Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

    REACTIES
    Mr. Gerhard Schönauer
    Wednesday 20 April 2022
    Dear all,
    I'm interested in the Leffert FM 100. Do you have another one available and if so, how much would it cost?
    Thanks a lot.
    Gerhard schönauer

    download artikel

    Tip de redactie

    Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
    AGENDA
    Foire de Libramont
    zondag 28 juli 2024
    t/m woensdag 31 juli 2024
    PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
    woensdag 21 augustus 2024
    t/m donderdag 22 augustus 2024
    Groentechniek Holland 2024
    woensdag 11 september 2024
    t/m zaterdag 14 september 2024
    Future Green City 2024 in Utrecht
    maandag 23 september 2024
    t/m donderdag 26 september 2024
    Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
    woensdag 25 september 2024
    t/m donderdag 26 september 2024

    ONDERDELEN
    Archief
    Dossiers
    GIP
    OVER ONS
    Over ons
    Duurzaamheid & NWST
    Contact
    Het team
    ADVERTEREN EN ABONNEREN
    Fysiek abonnement
    Digitaal abonnement
    Abonneren nieuwsbrief
    Adverteren
    Verschijningsdata
    MEER
    Redactionele spelregels
    Algemene voorwaarden
    Disclaimer
    Privacy
    Cookies
    ONDERDELEN
    OVER ONS
    ADVERTEREN EN ABONNEREN
    MEER