Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Biodiverse projectenparade: bloemrijk en insectvriendelijk

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, vrijdag 17 september 2021
218 sec


Ook in deze uitgave van Stad+Groen weer een forse opsomming van de mooiste, bijzonderste groenprojecten van de afgelopen tijd. In lijn met de special dit keer met de focus op biodiversiteit en natuurinclusiviteit. Uw project ook op deze projectenparade? Stuur een mail naar project@nwst.nl en wij zenden u alle informatie.

Foto project: Landschapspark Brandweerkazerne Oeffelt
Foto project: Landschapspark Brandweerkazerne Oeffelt

Bijen- en vlinderbeplanting bij SVF in Cothen

Een braakliggend stuk grond langs het kunstgrasveld van voetbalclub SVF in Cothen is omgetoverd tot een bloemrijke en insectenvriendelijke groenstrook. Vrijwilligers wilden invulling geven aan de kale grond, maar het ontbrak hen aan kennis en financiële middelen. Zodoende werd Dutch Quality Gardens, Mocking Hoveniers gevraagd een steentje bij te dragen. Die stemde in. De gemeente Wijk bij Duurstede droeg financieel bij in de vorm van een subsidie ter bevordering van de lokale biodiversiteit. Dutch Quality Gardens, Mocking Hoveniers zal, in ruil voor een reclamebord op de locatie, het onderhoud één jaar gratis verzorgen.


Het resultaat van de samenwerking is een bloeiende plantstrook waar mensen graag naar komen kijken, trots op zijn en voorzichtig mee omgaan. Kinderen leren er de insecten die erop af komen herkennen. En de bijen en vlinders, die hebben er ruim 250 m² nieuwe leefruimte bijgekregen.


Aanneemsom: € 8.000,-
Loopduur project: 1 week
Opdrachtgever: SVF Cothen, gemeente Wijk bij Duurstede
Contactpersoon: Jan Willem van Rooijen
Aannemer: Dutch Quality Gardens, Mocking Hoveniers
Contactpersoon: Rob Mocking

Bospark Reigersborg vormt groene buffer in Hoogkarspel

In Hoogkarspel, gemeente Drechterland, heeft De Enk Groen & Golf een bospark aangelegd op initiatief van de inwoners en ligt tussen de nieuwbouwwijk Reigersborg Zuid en de provinciale weg N307. Het uitgangspunt voor de aanleg van het park is biodiversiteit. Inwoners van Hoogkarspel gaven te kennen dat zij op die locatie graag een plek wilden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, in een natuurlijke omgeving waar ook ruimte is voor beweging. De gemeente heeft een ontwerpbureau opdracht gegeven om de wensen van de inwoners te vertalen naar een concreet plan.


Het bospark bestaat uit een combinatie van open beplanting, waar de mens ook welkom is, en gesloten beplanting waar op termijn vogels ongestoord kunnen nestelen en broeden. De Enk heeft een grote bomen aangeplant die van nature in deze streek voorkomen, aangevuld met een struweellaag, rijke oevervegetatie, groepen bollenmengsels en kruiden die mogen verwilderen. Ook dit zijn inheemse soorten. Er is voor planten gekozen die bijen, vlinders en vogels aantrekken, van vroeg in het voorjaar tot in het late najaar.

De weides kregen ieder een eigen karakter: één voor spelende kinderen, één voor zoemende insecten en één met allerlei eetbaars voor mens en dier. Zo krijgt alles en iedereen zijn eigen plek in dit gevarieerde bospark.

Aanneemsom: 237.300,-
Loopduur: 1 december 2020 tot 1 mei 2021
Opdrachtgever: Gemeente Drechterland
Contactpersoon: Frans Bleeker
Architect: Martin Verschure
Adviseur/directievoerder: HB advies
Contactpersoon: Frank Miedema
Aannemer: De Enk Groen & Golf
Contactpersoon: Marcel Hellekamp

Landschapspark Brandweerkazerne Oeffelt

Aan de Hapseweg (N264), tegen de kern van Oeffelt, is onlangs een nieuwe brandweerkazerne gerealiseerd om de brandweer in de regio Boxmeer te ondersteunen. Tegelijkertijd met de bouw van de kazerne heeft Engelen Groen Uden voor gemeente Boxmeer een aanliggende landbouwakker omgetoverd tot een schitterend landschapspark. De natuurlijke uitstraling van het park sluit aan op het duurzaam ingerichte gebouw, wat onder andere een daktuin heeft.


In het park staat biodiversiteit centraal, wat versterkt wordt door bijvoorbeeld de aanwezigheid van fruitbomen, bosplantsoenen en diverse bloemrijke- en bijvriendelijke vegetatie. De gebruikte mengsels en soorten gedijen goed op de leemachtige ondergrond. Een duurzaam wandelpad bestaande uit 'Achterhoeks Padvast' doorkruist het park op een glooiende manier. Dat maakt het een ideale plek om doorheen te wandelen en te genieten van de aanwezige flora en fauna.


Opdrachtgever: Gemeente Boxmeer
Contactpersoon: Ruud Custers, info@boxmeer.nl
Aannemer: Engelen Groen Uden bv
Contactpersoon: Kees Hoefman, info@engelengroen.nl

Weijenberg: groene en ecologisch verantwoorde omgeving

Bij woningstichting Vincio Wonen werd de groene omgeving volgens strakke reguliere RAW-bestekken onderhouden. Met de afloop daarvan besloot Vincio het nieuwe RAW-bestek anders aan te vliegen. De terreinen moeten meer ecologisch ingericht worden en de onderhoudskosten moeten omlaag. De aannemer wordt aangemoedigd mee te denken.


'Hoe bereik je een groenere en ecologisch verantwoorde omgeving?' Die vraag stelde de Krinkels zich, de aannemer in kwestie. De groenaannemer startte met het analyseren van het onderhoudsbeleid. De pijlen zijn gericht op een meer ecologische manier van inrichten en onderhouden. Grotendeels komt het erop neer dat door een natuurlijkere manier van onderhoud het bestaande groen meer de kans krijgt om te verwilderen. Met andere woorden; Krinkels laat de natuur haar gang gaan. Sommige delen van de terreinen richtte het bedrijf echt anders in. Zo werden er bloemenmengsels gezaaid, stinzenbollen, vaste planten en mini bosschages gericht op insecten en vlinders geplant en werden er insectenhotels geplaatst.

In overleg met Vincio Wonen is Krinkels op locatie Weijenberg gestart met het omvormen van de terreinen en het onderhoudsbeleid. Dit ziet de groenaannemer als proeflocatie. De komende jaren houden ze de resultaten nauwgezet in de gaten. Na dit jaar breidt Krinkels het systeem uit naar andere locaties, al dan niet aangepast naar aanleiding van de bevindingen.


Loopduur project: 3 jaar met de mogelijkheid tot 2x met 2 jaar te verlengen
Opdrachtgever: Vincio Wonen
Contactpersoon: Jos Lemmens, 045-5223288, info@vinciowonen.nl
Aannemer: Krinkels bv
Contactpersoon: Luud Liedekerken en Theo Roodink, 045-5227181, info.heerlen@krinkels.nl

Groene hagen voor The Wall Shopping Centre Utrecht

Het retail- en leisure-centrum 'The Wall' in$GUtrecht%G wordt sinds kort 'omlijst' door 175 meter groene hagen van Mobilane. Deze 132 één meter hoge Hedera helix 'Woerner'-hagen werden door Van der Veen Tuin en Landschap geplaatst. De hagen dienen als afscheiding voor geparkeerde fietsen en afvang van fijnstof. De zogenaamde 'Kant & Klaar-hagen' zijn volgroeid geleverd en zorgen voor een direct groene uitstraling van de omgeving rondom The Wall.


The Wall ligt tegen Utrechtse wijk Leidsche Rijn, één van de grootste nieuwbouwlocaties van Nederland. Het is een winkel- en beleefcentrum en tegelijkertijd een geluidsmuur voor omwonenden van de A2. Een blikvanger die nieuwsgierig maakt, bezoekers lokt, mensen inspireert en in beweging brengt.

19.000 planten voor 'Zeropark' bij duurzame supermarkt

Bij een nieuwe vestiging van supermarkt Lidl in Almere Oosterwold heeft groenaannemer Verheij Integrale groenzorg 19.000 stuks beplanting aangebracht. Rondom de duurzame supermarkt is het zogenaamde Zeropark aangelegd met daarin volop ruimte voor groen.


Op 7 juli werden de nieuwe supermarkt en het park officieel geopend door leerlingen van basisschool De Verwondering uit Almere, die ook de naam 'Zeropark' bedachten. Het 'park' huist onder meer olifantsgras, een pluktuin, vijvers, insectenhotels en een educatieve route.

De supermarkt is voor groot deel van hout. Voor de aankleding zijn gerecyclede en her te gebruiken materialen gebruikt. Zonnepanelen zorgen voor de stroom, warmtepompen zorgen voor verwarming en verkoeling. Ook de bevoorrading, riolering en koeling worden volgens Verheij energiezuinig opgelost.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER