Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Zaaien in het najaar is 'het nieuwe normaal'

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Job Steunenberg, maandag 27 september 2021
86 sec


In de praktijk zien we dat het zaaien van meerjarige mengsels de laatste jaren steeds vaker in het najaar plaatsvindt. De afgelopen drie jaar was er in het voorjaar sprake van droogte en hoge temperaturen. Het verschuiven van het zaaimoment naar het najaar is dan ook een logisch gevolg.


In de huidige klimaatomstandigheden kan zaaien langer doorgaan in het najaar dan in het verleden. Hierbij is het wel belangrijk dat té laat zaaien niet wordt aangeraden. Klavers, bijvoorbeeld, zijn gevoelig voor nachtvorst als ze niet ver genoeg zijn ontwikkeld. Uitwinteren ligt dan op de loer.

Drie redenen voor najaarszaai

Er zijn drie belangrijke redenen waarom het voordelig is om meerjarige mengsels juist in het najaar te zaaien.


1. Goede bodemtemperatuur en afnemende onkruiddruk

De laatste jaren zijn de omstandigheden in het voorjaar steeds minder gunstig om te zaaien vanwege droogte en hoge temperaturen. In het najaar worden de omstandigheden juist beter. Na de zomer is de bodem op temperatuur en de onkruiddruk is in het najaar ook minder hoog dan in het voorjaar. Wanneer je in het najaar zaait, komt de grond in de winter tot rust en kiemen eenjarige onkruiden, zoals melde, perzikkruid en hanenpoot, in het voorjaar veel minder.



2. Betere kiemomstandigheden door dauw en regen

Doordat de bodemtemperatuur in de herfst hoger is en er genoeg vocht aanwezig is door dauw en regen, zijn de kiemomstandigheden voor meerjarige veldbloemenmengsels in het najaar ideaal. Tip: zorg voor een goed zaaibed; bij een goede bodemvoorbereiding is de slagingskans hoger.


Machinaal zaaien met een pneumaat geeft een goed resultaat. De luchtondersteuning zorgt voor een goede menging en een goede verdeling van de kleinere en grotere zaden. Let wel op de zaaidiepte; oppervlakkig zaaien is noodzakelijk.

3. Sommige soorten hebben meer tijd nodig voordat de kiemrust doorbreekt

In meerjarige mengsels zitten soorten die ook wel koudekiemers genoemd worden. Dat betekent dat ze een koude periode nodig hebben om goed te kunnen kiemen. Deze koude periode kan per soort variëren. Bij najaarszaai komt de bloei van meerjarige mengsels in het voorjaar eerder op gang dan wanneer je pas in maart/april zaait. Té laat in het najaar zaaien wordt niet aangeraden; met name klavers zijn gevoelig voor nachtvorst. Van eind augustus tot eind oktober is de ideale periode voor het zaaien van meerjarige bloemenmengsels.



Bestellen op limagrainshop.nl

Speciaal voor de zakelijke markt biedt Advanta zijn veldbloemenmengsels nu ook online aan. Ga naar limagrainshop.nl/b2b om het hele assortiment te bekijken. Bestellen? Maak dan een account aan om de prijzen exclusief btw te zien en meteen te bestellen. Goed om te weten: betalen kan ook via Afterpay.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER