Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

EPR-beheer: het succes van de modulaire aanpak

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ton Stokwielder, Storix, donderdag 23 september 2021
89 sec


Met inzet van verschillende onderdelen binnen de aanpak van de EPR-regulatiemethode behaalt Storix steeds meer resultaat. Het draait om het op ecologische en duurzame wijze onder controle krijgen van de overlast van de eikenprocessierups .


Storix maakt de integrale beheerplannen voor diverse grote gemeenten in verschillende provincies, met de grootste vertegenwoordiging in Noord-Brabant en Zuid-Holland. Drie van de vijf grootste steden in Noord-Brabant zijn inmiddels een samenwerking aangegaan met Storix. Dat geldt ook voor Rotterdam. Deze steden willen zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van biocide. Dat is uiteindelijk ook de wens van de provincie. In Den Bosch wordt zelfs helemaal niet gespoten. De stad is een voorbeeld voor velen.

De verschillende onderdelen van de modulaire aanpak op een rij:

Inzet van de vlinderfilterkast
Monitoring van de ontwikkeling van de natuurlijke vijanden
Aanpak van de biotoop van natuurlijke vijanden
Verhoging biodiversiteit
Gezonde groeiplaats van de eik
Facilitering in groei en ontwikkeling door middel van het geven van cursussen aan betrokken partijen
Uitleg en presentatie voor diverse belangenverenigingen

Sterk gereduceerde kosten

Een ander voorbeeld is het golfpark De Loonsche Duynen in Kaatsheuvel. Hier werkt Storix al 25 jaar aan het beheer van de overlast van EPR. Met de regulatiemethode is de overlast op duurzame wijze tot 'nul' gereduceerd, zonder het beestje in zijn geheel te verbannen van de baan.


Niet alleen de overlast, maar ook de beheerskosten kunnen met de methode voor opdrachtgevers sterk gereduceerd worden. Een verlaging van het budget met 70 procent is geen uitzondering gebleken. En dat terwijl het arsenaal aan mogelijkheden binnen de modulaire aanpak nog niet eens volledig benut is.

Sluipvliegen en sluipwespen in diverse soorten afkomstig uit EPR-nesten gefotografeerd tijdens onderzoek naar nectarinname
Sluipvliegen en sluipwespen in diverse soorten afkomstig uit EPR-nesten gefotografeerd tijdens onderzoek naar nectarinname

Natuurlijke vijanden

De monitoring van de ontwikkelingen van de natuurlijke vijanden is binnen de methode zeer belangrijk. Zo zorgt Storix ervoor dat de methode een 'eco-stimulator' blijft. Een teveel aan parasieten zou kunnen leiden tot de ontwrichting van het ecosysteem. Dat voorkomt Storix door nauwlettende monitoring. Per weggehangen vlinderfilterkast monitort Storix één nest.


Een aantal monitoringskastjes in een afdeling van het monitoringsstation
Een aantal monitoringskastjes in een afdeling van het monitoringsstation
De werking van de vlinderfilterkast met monitoring zal uiteindelijk gepaard moeten gaan met de aanpak van de biotoop en de verhoging van de biodiversiteit. Differentiëren in het moment van maaien, van zowel berm als talud en oever van sloot en vaart bijvoorbeeld, speelt hierin een belangrijke rol.

Storix houdt zich naast het doorontwikkelen van de methode ook bezig met het onderzoeken van de aantrekkingskracht van bloemen. Inmiddels zijn er op diverse momenten in het jaar bloemen van 72 soorten bomen, heesters en kruiden getest. Wat blijkt? De planten met een extreem grote aantrekkingskracht op de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups vallen binnen het 'boom eigen-ecosysteem' van de eik. Toeval?

De hele modulaire aanpak van Storix is erop gericht dat de eikenprocessierups niet wordt uitgeroeid, maar zijn plaats in een evenwichtig ecosysteem behoudt. Uiteraard zónder de overlast!

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER