Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Inpakken en wegwezen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 11 november 2021
115 sec


Amsterdamse duizendknoophaard bestrijden met onkruiddoek

Aan de Amstelveenseweg in Amsterdam is een grote haard van Japanse duizendknoop aanwezig. De haard bevindt zich aan het water op een talud én deels onder een gebouw. De gemeente heeft besloten de exoot aan te pakken door hem in te pakken. De uitvoering ligt in handen van de specialisten van King Rootbarrier en Dolmans Landscaping Group.

Sean Helmus (King Rootbarrier) onder het gebouw waar ook de duizendknoop wordt ingepakt.
Sean Helmus (King Rootbarrier) onder het gebouw waar ook de duizendknoop wordt ingepakt.

Hierbij wordt niet gebruikgemaakt van gewoon onkruiddoek, maar van Dupont Plantex Platinium-onkruiddoek. Vakblad Stad+Groen is ter plekke aanwezig wanneer het doek wordt geïnstalleerd door King Rootbarrier. Dit bedrijf heeft al jarenlange ervaring met de verkoop van het doek en kan sinds dit jaar ook zorgen voor de aanleg met het Rootbarrier Serviceteam. Hiermee wil het bedrijf een compleet pakket aanbieden aan Japanse duizendknoop bestrijding. Het doek is water- en luchtdoorlatend, waardoor er geen erosie kan optreden en de omgeving volledig opnieuw kan worden ingericht.


Eigen team

We ontmoeten Sean Helmus van het bedrijf op locatie. Het voorwerk is inmiddels verricht; de haard is één week geleden gemaaid door aannemer Dolmans Landscaping. Op diverse plekken steekt het plantje alweer flink uit de grond. Voor King Rootbarrier is het de eerste keer dat deze omstandigheden in een project samenkomen: de combinatie van water, talud en een aangrenzend pand.
Vandaag wordt gebruikgemaakt van de nieuwe 'naaimethode': de Broof-Tech stitch techniek. Hierbij worden de delen van het onkruiddoek aan elkaar genaaid met foam ertussen. Zo is er gegarandeerd geen enkele opening tussen de doekdelen, dus maken zelfs de sterke duizendknoopwortels geen schijn van kans. Verder nieuw, vandaag, is het gebruik van geoptimaliseerde tweecomponentenlijm. Deze lijm heeft een lagere viscositeit en hardt sneller uit. Hiermee wordt vandaag het onkruiddoek tegen het aangrenzende gebouw aangebracht.


De delen onkruiddoek worden aan elkaar genaaid met foam ertussen, om de duizendknoopwortels geen kans te geven

Zandzakjes

Het Dupont Plantex Platinium-onkruiddoek wordt tot in het water gelegd en daar vastgelegd met zandzakjes. Helmus: 'Het is hier een lastige situatie: er zijn veel hoekjes, bomen bij de waterkant en schuine randen. Het doek zal tot 1 meter diepte gaan. Helmus: 'Het is een fabeltje dat duizendkoop altijd zo diep wortelt. Wij hebben het in de praktijk eigenlijk nog nooit meegemaakt. Het grondwaterniveau in Nederland laat dat ook niet toe.' Na het aanbrengen van het onkruiddoek zal er 20 à 30 centimeter schone grond worden aangebracht, die wordt ingezaaid met een kruidenmengsel door Dolmans Landscaping.


Met een speciale naaitechniek heeft de duizendknoop geen kans meer.
LEES OOK

Floratron

King Rootbarrier ontwikkelt door. Zo werd begin dit jaar de Floratron gelanceerd. Met dit apparaat wordt de exoot aangepakt door middel van microgolven. 'Deze gaan ontkieming van de plant tegen door het vocht in de wortels te verhitten en daarmee uit te drogen', aldus Helmus. Een voordeel van het gebruik van microgolven is dat er heel doelgericht mee gewerkt kan worden. Op kritische moeilijk bereikbare locaties. Daardoor blijft de schade aan de omgeving beperkt en is er minder energie nodig.

Ter voorbereiding op dit proces worden eerst de stengels van de invasieve exoot tot het maaiveld afgesneden en afgevoerd. De Floratron wordt vervolgens boven de afgesneden plant geplaatst en, afhankelijk van de grondsoort, temperatuur en vochtigheid, ingesteld op circa twee minuten. Deze korte verhitting deactiveert de ontkieming van de plant. De resultaten van de eerste testlocaties zijn één jaar oud, maar veelbelovend, aldus King Rootbarrier. Deze locaties worden maandelijks gemonitord; de geteste haarden laten zien dat de plant (deels) wegblijft. Of deze effectiviteit van maximaal één jaar ook in de praktijk gehaald wordt, hangt volgens het bedrijf af van de zorgvuldigheid waarmee een haard wordt behandeld.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Tinka Chabot
Thursday 11 November 2021
Begrijp ik nu goed dat boven het doek, wat wel water en zuurstof doorlaat, een bloemenmengsel wordt ingezaaid? Hoe lang blijft dat doek zitten? Onder het doek wordt de grond zo hard als beton, omdat het bodemleven geen organische stof meer krijgt. Daardoor worden de holtes kleiner, waardoor de wateropname door de bodem ook kleiner wordt. Is daar allemaal over nagedacht? En als duizendknoop door asfalt kan, kan het vast ook door dit doek. Nu ook maar hopen dat er geen maairesten van de duizendknoop in het water zijn beland, want daar houdt ie van en dat is ook een manier om zich te verspreiden.
Sean Helmus
Monday 15 November 2021
Hallo Tinka, aangezien het doek waterdoorlatend is wordt er ook weleens gekozen om een grasveld aan te leggen etc. Afhankelijk van wat men wil zijn er diverse mogelijkheden. Bomen zijn wel lastig is onze ervaring, mits er allerlei omstandigheden worden gecreeerd zijn ook daar wel wat mogelijkheden voor. Inmiddels verkopen we dit doek ongeveer 5 jaar. Dat plus onze eigen testvlaktes weten we steeds meer over de lange termijn effecten. Jouw aanname over dat de grond zo hard als beton wordt herkennen wij niet. Dit gebeurd wel bij gesloten depot's zoals in de agrarische sector wordt toegepast. Dit is een heel ander concept. Hierdoor kun je ons doek heel lang laten liggen, mocht je het doek wel willen weghalen na verloop van tijd is de bodem net zo vruchtbaar en kun je die gewoon weer gebruiken. Dus ja hier is uitvoerig over nagedacht in de ontwikkelfase met Dupont. Daarom geven we ook 35 jaar productgarantie. Het doek is niet de uitdaging, die is wel bestand tegen Duizendknoop. De uitdaging zijn de naden, alleen een overlap is natuurlijk niet voldoende, om die reden investeren we veel tijd in ons Serviceteam en inmiddels hebben we ook dat helemaal onder de knie. Daarom zijn we ook zo trots op dit doek, JDK groeit wel door asfalt maar niet door Platinium! Maairesten zijn wel een grote uitdaging, daarom is het zaak om samen met de hovenier of aannemer een goed plan te maken alvorens je aan de slag gaat. Wij adviseren onze klanten om alleen met ervaren partijen in zee te gaan. Het is naar mijn optiek in ieders belang om een zo succesvol mogelijk project te hebben. Kies dus voor een partij met passie voor het vak.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER