Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Fantastische en reusachtige maai-zuigcombinatie

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 22 november 2021
103 sec


De Jan Veenhuis JVK 19000 heeft enorme afmetingen. De bakinhoud is circa 30 m3; dat betekent méér opraap- en minder lostijd bij een opdracht. Het volle vermogen van de aftakas van de JCB-tractor drijft de ventilator aan de voorkant van de kipwagen rechtstreeks aan. Bij een halfvolle bak moet de chauffeur de bak voor drie vierde kippen, om het bermmaaisel naar de achterzijde te laten schuiven. De kipwagen met pendeltandem beschikt over gedwongen wielbesturing en een hydraulische beweegbare achterbumper. Samen met tractor en aanspanning voldoet hij aan alle wet- en regelgeving op het gebied van verkeer en vervoer, de EU-weghomologatie.


De wegsnelheid van de JCB Fasttrack 4190 is begrensd op 50 km/u. De machinist kan de stabilisatie voor en achter in een handomdraai vastzetten. Dit vergroot de stabiliteit tijdens het maaiwerk met de circa 8 ton zware vierwiel-aangedreven tractor. Het comfort is enorm groot, ook als het gaat om het geluidsniveau in de cabine. De ventilator is namelijk zo ver mogelijk verwijderd van de chauffeur. Deze heeft dankzij zijn hoge zit een zeer goed zicht op het maaiwerk, ongehinderd door de giek waaraan de klepelbak bevestigd is. Verder wordt de chauffeur ondersteund door een aantal camera's, zodat hij de wendbare, ruim 17 meter lange combinatie veilig langs de wegen kan sturen.

De giek van de Herder Grenadier MBKA 240 LSHX is driedelig. De cilinders zorgen software-gestuurd voor een geheel automatische zwevende bediening. Daardoor is de druk van het werktuig op de bodem in elke stand van de giek even groot. Elektronische waterpassen op de giekdelen spelen hierbij een belangrijke een rol. De uitslag van de maaiarm is maximaal 4 meter, zowel naar links als naar rechts. De hydrauliekkast is voor op de tractor gemonteerd. Bij de voorziening van hydrauliekolie is gekozen voor een open systeem. De tankinhoud hiervan is 140 liter. De olietemperatuur blijft tijdens werkzaamheden opmerkelijk laag. Vorming van condenswater in de tank is onmogelijk gemaakt.

De bijbehorende 180 cm brede klepelbak heeft als noviteit dat de chauffeur de plaat aan de voorzijde hydraulisch open kan zetten. Daardoor is het gemakkelijker om een hoog gewas als riet te verwerken. Aan de achterzijde zitten twee vijzels. Deze hebben een binnenwaarts gerichte spoed en transporteren het bermmaaisel naar de centrale afzuigmond. Eén druk op de knop volstaat om kortstondig van draairichting te veranderen, mochten de vijzels vastlopen op bijvoorbeeld een dikke tak. De klepelbak is schommelend opgehangen, zodat er op elk talud goed contact is met de bodem. Daarbij is deze klepelbak in drie dimensies beweegbaar.

Aannemingsbedrijf Florijn uit Woudenberg werd recentelijk de trotse bezitter van deze fantastische en reusachtige maai-zuigcombinatie. Aanwijzingen van de vaste chauffeur werden verwerkt in de versie zoals die uiteindelijk werd opgeleverd. Florijn voert dit soort werkzaamheden uit met nog vier andere tractoren met een maaiarm. Florijn BV werd in 1988 opgericht door Wim Florijn. Tegenwoordig is het een modern bedrijf met een modern machinepark, bestaande uit meerdere ondernemingen. Deze richten zich vooral op groenonderhoud, aanleg en onderhoud van rioolsystemen en bestratingen, aanleg en onderhoud van civieltechnische werken, rioolreiniging, grondverzet, bosbouw en machineverhuur. Het bedrijf is ISO-9001-, VCA**- en Groenkeur-gecertificeerd.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER