Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

4wd-zithellingmaaier van Orec weet zelfs raad met takkenbossen in ruw terrein!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, dinsdag 28 december 2021
225 sec


Japans en Italiaans maaivernuft

Heb je behoefte aan een zitmaaier die zich gedraagt als een buggy in de duinen? Kijk dan eens naar deze professionele zithellingmaaier van Orec. Deze vierwielaangedreven machine heeft een zeer laag zwaartepunt. Hij wordt uit Japan geïmporteerd door Lozeman.

De Orec Rabbit, type RM982F
De Orec Rabbit, type RM982F

De Orec Rabbit type RM982F, zoals die op deze pagina getoond wordt, is een vierwielaangedreven machine met een zeer laag zwaartepunt. Dat maakt het gemakkelijk om te werken op plekken waar je met aanbouwwerktuigen en met een walk-behind-ruwterreinmaaier niet uit de voeten kunt. Sterker nog: een presentatievideo van deze Orec laat zien hoe deze cirkelmaaier met één spindel en twee scharnierend gemonteerde messen een takkenbos fijnslaat. Die takkenbos hebben de makers van de video (>>>>link naar video https://www.youtube.com/watch?v=AvqhTMfHJ68) er speciaal voor de gelegenheid neergelegd.

De Orec slaat met één spindel en twee messen een takkenbos fijn

De machine is dus laaggesteld, waarbij de bodemvrijheid zo laag is dat je al gauw bang bent dat hij met de onderkant van het chassis vast komt te zitten. Toch zijn die zorgen onterecht, want in dezelfde video is te zien dat de chauffeur het differentieelsper op de vierwielaangedreven machine inschakelt. Dit trekt de machine snel uit de kuil die één van de banden met tractorprofiel uitgegraven heeft in de grond. Overigens kent deze machine ook een tweewielaangedreven versie, eveneens met differentieelsper.

Beschrijving

Deze professionele zitmaaier met 4wd-transmissie kun je inzetten op de meest uitdagende terreinen. Direct achter de verschuifbare zitting van de bestuurdersstoel treffen we een 23 pk Briggs & Stratton Vanguard-motor aan. Het is een V-Twin-kopklepmotor, met cilinders die met het Dura-Bore-systeem in het motorblok zijn geperst. De fabrikant merkt dit aan als zeer duurzaam. Om de machine te laten ademen, is een industrieel luchtfilter gemonteerd van geplooid papier. De benzinetank heeft een volume van 12 liter. Dankzij de Magnetron-elektronische ontsteking komen startproblemen nauwelijks voor. Verder beschikt de machine over een Oil Gard-systeem. Bij een te laag olieniveau schakelt dit de B&S-motor uit om de kans op motorschade door onvoldoende smering te verminderen.


Maaidek

De Orec Rabbit RM982F 4wd-zitmaaier heeft een zwevend maaidek, dat 98 cm breed is. Deze constructie zorgt ervoor dat de twee messen aan die éne spindel de bodemcontouren goed volgen. De maaihoogte is traploos instelbaar van 50-110 mm; een gasveer ondersteunt hierbij de hoogtebediening. Wat het bedieningsplatform voor de chauffeur betreft: dit kent geen obstakels. De bestuurder kan kiezen uit één van de drie standen van het stuur, zodat bestuurders met elk postuur een comfortabele werkplek hebben. De hydrostatische aandrijving wordt zowel met de hand als met de voet bediend. De rijsnelheid kun je traploos regelen, zowel voor- als achteruit. De Orec Rabbit RM982F is wendbaar en ondervindt geen noemenswaardige hinder van obstakels. De in Japan ontworpen en geproduceerde machine beschikt over banden met een tractorprofiel. Ze geven de machine veel grip op de bodem. Daardoor leent die zich er ook voor om ermee te werken onder minder gunstige weersomstandigheden of bij een slechte bodemgesteldheid.


Hellingen tot 20 graden

Bob Heezen van de afdeling verkoop buitendienst bij Lozeman Import zegt over de machine die dit bedrijf importeert en levert: 'Hij is ontworpen als ruwterrein-zitmaaier en geschikt voor maaien op hellingen tot circa 20 graden. Uiteraard levert de Orec Rabbit ook prima werk op meer traditionele grasvelden. Onze service-ervaringen met de Japanse producent zijn goed. De Premium-service die geboden wordt, omvat onder meer de levering van een compleet gemonteerde machine. Voor aflevering wordt de machine inclusief motor geïnspecteerd conform de door de producent vastgestelde kwaliteitseisen. Dat inspectierapport is aanwezig bij de afgeleverde maaier. Alle bedieningselementen en werkingsmechanismen op de machine worden dus getest, zodat de machine in perfecte staat verkeert. Ook vindt voor aflevering fijnafstelling van de motor plaats, zodat deze op alle prestatieniveaus optimaal draait.


Modelnummer ORM982F

Lozeman Import importeert het merk Orec sinds 1986 en verkoopt de machines uitsluitend via dealers. Heezen: 'De zitmaaiers van Orec die we leveren, hebben een reputatie opgebouwd als robuuste en zeer sterke producten. Ter bescherming heeft de machine beugels rondom en een stevige voorbumper, bestaand uit een buizenframe. De Japanse onderneming is specialist in het construeren en ontwerpen van producten voor gebruik op moeilijk terrein. De Orec Rabbit Mower heeft een versterkt buizenchassis, dat een hoge duurzaamheid en soliditeit garandeert. De vetnippels op de machine zijn eenvoudig bereikbaar, waardoor je de machine gemakkelijk in optimale conditie kunt houden.'


'Orec heeft een geraffineerde balans gemaakt'

Heezen vervolgt: 'Het lage eigen gewicht, de grote spoorbreedte, de tractorwielen, vierwielaandrijving en het differentieel dragen allemaal bij aan het veilig werken op steil terrein, zoals dijken en hellingen. Wat vermogen betreft, raad ik de lezers aan niet alleen te kijken naar het aantal kW's dat de motor levert. Orec heeft een geraffineerde balans gemaakt tussen het vermogen van de motor, de versnellingen van de transmissie naar de wielen en de messenspindel en de goede gewichtsverdeling van de hele machine. Juist dat maakt de producten van Orec sterker in het gebruik en de bedrijfskosten lager.'

De motor moet geschikt zijn om zeer schuin te maaien.
De motor moet geschikt zijn om zeer schuin te maaien.

Steilere hellingen

Met de Orec Rabbit RM982F kun je met een gerust hart op hellingen tot 20 graden maaien. Ook nog steilere hellingen zou de machine aankunnen, maar de gemonteerde B&S-motor is hier niet specifiek op afgestemd. Voor de berijder zou zoiets niet erg comfortabel zijn wanneer die dat langdurig moet doen. Wie hiervoor een oplossing zoekt via Lozeman Tuinmachines, kan zijn oog laten vallen op de Barbieri X-Flail. Ook voor dit merk is Lozeman importeur voor Nederland en België. Heezen: 'De machine wordt geproduceerd in Italië. Het is een radiografisch bestuurde klepelmaaier, met een werkbreedte van 80 cm. Hij staat op rupsbanden en kan hellingen aan tot 45 graden. En net als de andere machine maakt hij korte metten met hoge gewassen. Ook hier is te zien dat opslag van boompjes geen enkel probleem oplevert voor deze machine. https://www.facebook.com/watch/?v=726510041253603


De Italiaanse Barbieri X-Flail, eveneens geïmporteerd door Lozeman Import
De Italiaanse Barbieri X-Flail, eveneens geïmporteerd door Lozeman Import
Links: https://www.youtube.com/watch?v=AvqhTMfHJ68
https://www.facebook.com/watch/?v=726510041253603


Specificaties Orec RM982F:

- 23 pk (17,2 kW) B&S Vanguard-motor
- Inhoud brandstoftank: 12 l
- Maaibreedte 97,5 cm
- Vierwieldrive (automatisch inschakelbaar)
- Gelast stalen maaidek
- Maaihoogte: 50-120 mm
- Maaihoogte centraal verstelbaar
- Aandrijving via hydrostaat, snelheid variabel tussen 0-10 km/u (achteruit 0-8 km/u)
- Differentieel met blokkering
- Ledverlichting
- Tractorprofielwielen achter 17 x 8.00-8
- Tractorprofielwielen voor 4.00 x 7
- Stuur in 4 standen verstelbaar
- Gewicht: 350 kg
- Afmetingen (l x b x h): 201 x 104,5 x 105,5 cm
- Optioneel leverbaar: rolbeugel

Drie eigen dealerbedrijven

Lozeman Import verkoopt en importeert al meer dan 65 jaar een ruim aanbod aan tuin- en parkmachines in Nederland, België en Duitsland. Lozeman Import heeft drie eigen dealerbedrijven: Lozeman Tuinmachines in Elst (Gelderland), Lottum (Limburg) en Smilde (Drenthe), met showroom, werkplaats en onderdelenmagazijn. Bij Lozeman werken vakmensen met jarenlange ervaring, die graag met hun klanten meedenken. Het assortiment bestaat uit machines van hoge kwaliteit van de beste merken. Dagelijks werken vele hoveniers, groenbeheerders, recreatiebedrijven, kwekerijen en andere groenliefhebbers met de machines van Lozeman.

Het ruime aanbod aan tuin- en parkmachines van Lozeman Import
Het ruime aanbod aan tuin- en parkmachines van Lozeman Import
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER