Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vierwielaangedreven AS 1040 Yak: indrukwekkende zitmaaier voor hoog gras

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, vrijdag 17 december 2021
235 sec


Gemakkelijk maaien langs obstakels

In 2018 bracht AS Motor na vele jaren ontwikkeling een totaal nieuw concept op de markt: een vierwielaangedreven zitmaaier met een geïntegreerde klepelmaaier. Werkend in hoog gras maakt deze zitmaaier indruk op professionals vanwege zijn maaisnelheid en uniform maaibeeld.

De zeer laag gestelde AS 1040 Yak
De zeer laag gestelde AS 1040 Yak

Als je de AS 1040 Yak 4WD nauwkeurig bekijkt, zie je een machine waarbij het 100 cm brede klepeldek asymmetrisch tussen voor- en achterwielen is opgesteld. Dit maakt het makkelijker om rondom obstakels en bomen te werken. Hij is door veren ondersteund en er is keuze uit zeven maaihoogtes. Het zwaar uitgevoerde klepeldek is zwevend gemonteerd. Dat betekent dat het zich automatisch aanpast aan oneffenheden in het terrein. Ondanks zijn gewicht is het dankzij die steunveren gemakkelijk om een andere hoogte in te stellen. De machine kent een permanente vierwielsturing met een inschakelbaar differentieel op de achteras, die je met de voet inschakelt. Dit systeem verhindert het doorslippen van de wielen op moeilijk terrein. De lagedrukbanden zijn standaard gevuld met antilekkagevloeistof (AS-Motor Flat-Stop).

Het zwevend gemonteerde middenklepeldek past zich aan oneffenheden in het terrein aan.
Het zwevend gemonteerde middenklepeldek past zich aan oneffenheden in het terrein aan.

Robuust en sterk

Bij deze Yak is aandacht besteed aan de professional die ermee moet werken. De kuipzetel met een hoge rugsteun is voorzien van het nieuwste afveringssysteem. De bedieningselementen zijn overzichtelijk en goed bereikbaar aangebracht. Zo zit de rijhendel met cruisecontrol rechts van de zitting. De lage achterzijde geeft de chauffeur een goed zicht naar achteren; vóór zien we een extra voetbescherming die veilig rijden bevordert. Uiteraard is de machine voorzien van alle wettelijke vereisten op het gebied van veiligheid. In het oog vallen de schermen aan de zijkant, waardoor werken op steile hellingen veiliger wordt.


'De schermen aan de zijkant maken werken op steile hellingen veiliger'

De machine oogt robuust en sterk. Een stabiel buizenframe geeft de gebruiker een veilig en optimaal gebruikscomfort. De hydraulische aandrijving van wielen en klepelrotor zorgt dankzij een geavanceerd koelingssysteem met cycloonfilter voor een lange levensduur. Aan machines die - bijna - voortdurend op hellingen werken, worden namelijk andere eisen gesteld dan aan die voor vlak terrein. Wat onderhoud betreft, vormen de aandrijfriemen een belangrijk punt. Dat geldt ook voor de Y-klepels, 56 in totaal.

Een kijkje onder het klepelmaaidek
Een kijkje onder het klepelmaaidek

Hellingenspecialist

Importeur Emiel Grave zegt over de machine: 'Het is een echte hellingenspecialist. Dankzij een laag zwaartepunt is deze vernieuwende zitmaaier perfect inzetbaar op hellingen. Daartoe is de motor, in combinatie met de opstelling van de slijtvaste klepelbak, zo diep mogelijk geplaatst. Dankzij een laag zwaartepunt geeft dit een enorme stabiliteit op hellingen. Ook de uitgebalanceerde gewichtsverdeling levert daaraan een bijdrage. Ongeveer 45 procent van het gewicht rust op de vooras.'


Overzichtelijk en goed bereikbare bedieningsconsole
Overzichtelijk en goed bereikbare bedieningsconsole

Werken met de Yak

Aannemingsbedrijf Netjes Kampen heeft als thuisbasis Kampen. De onderneming voert in de wijde regio al ruim 40 jaar groen-, grond- en waterwerken uit. Netjes Kampen heeft onder meer zeven maaiboten van verschillende grootte om waterbodems te maaien. Sinds 2017 is het bedrijf in bezit van drie Sherpa's van AS Motor. In 2019 werden er twee Yaks van het type AS 1040 YAK 4WD aangeschaft bij Wim van Breda. 'Gemiddeld zijn de Yaks jaarlijks zo'n 500 à 600 uur in bedrijf', vertelt Jan Netjes. Deze Kampenaar is algemeen directeur van de onderneming. 'Medewerkers nemen het liefst de Yak, omdat hij tegen een stootje kan. De robuustheid maakt hem tevens pittig zwaar. Op vochtige bodems, zoals in natuurgebied de Weerribben, heb je echt veel bredere banden nodig om insporen te voorkomen.'


'Wij zetten de Yaks vooral in om spoorbermen te maaien'

Netjes: 'Wij zetten de Yaks vooral in om spoorbermen te maaien voor Prorail. Dit gebeurt zelfs in een "treintje", dus in combinatie met aangebouwde klepelmaaiers en/of klepelmaaiers aan een giek, in de bredere spoorbermen of op rangeerterreinen. Op smalle spoorbermen kun je met de Yak uitstekend uit de voeten; je komt ermee in alle hoeken en gaten. Daarnaast maai je met dit materieel ook flinke oppervlakken per dag.'

Volgens een gebruiker maakt de robuustheid de machine tevens pittig zwaar.
Volgens een gebruiker maakt de robuustheid de machine tevens pittig zwaar.

Ruige omgeving

In spoorbermen komt Netjes Kampen nogal eens vreemde objecten tegen: 'De Yak is ongeschikt om ermee op stenen te klepelen. Een achterlaten stukje rail in het gras zorgt voor veel schade aan de machine', glimlacht Netjes. 'Maar we hebben ook weleens frontaal een stalen deksel in de klepelunit gekregen, met slechts geringe schade. In een spoorberm heb je eerder schade dan op een natuurterrein, ook aan andere voertuigen. Zo'n onderdek maakt het lastig om ter plekke defecte klepels te vervangen of een stuk draad uit de rotor te verwijderen. Maar als er een tractor met giek bij is, lossen we dat ook wel weer op.' Netjes zegt spontaan dat de machine 'doet wat hij moet doen'.


Dankzij de links iets uitstekende klepelbak kun je makkelijk langs obstakels maaien

Netjes roemt de machine vanwege de prestaties bij het maaien van hellingen, zoals bij de Hanzelijn, die langs het bedrijfsgebouw van de onderneming loopt. Dankzij de links iets uitstekende klepelbak kun je met het onderdek van deze zitmaaier gemakkelijk langs obstakels maaien. Netjes: 'Dat heeft overigens ook een nadeel. Met de rechterwielen rijd je het gewas plat, waardoor het zich minder goed laat klepelen. Aangezien maaien langs het spoor soms nachtwerk is, hebben we verlichting aangebracht op onze Yaks, en een trekoog aan de machine zou ook handig zijn. Door de robuustheid is dit de ideale machine in de ruige omgeving waarin wij werken. Als de motor het te zwaar voor zijn kiezen krijgt door een obstakel dat de klepelrotor blokkeert, slipt hij op de V-snaren; dan gaat het niet ten koste van de hele machine.'

Het pedaal waarmee de noodstop wordt geactiveerd
Het pedaal waarmee de noodstop wordt geactiveerd

Grave Ground Solutions

Het Duitse AS Motor is gespecialiseerd in machines die geschikt zijn voor ruw terrein en om te mulchen, hoog gras te verwerken en schuinten te maaien. Emiel Grave is met zijn bedrijf Grave Ground Solutions zelfstandig fabrieksagent van AS Motor. Grave verdiende zijn sporen onder meer bij Stierman de Leeuw en het Belgische Rajo, maar zorgt nu samen met een dealernetwerk van ruim 40 bedrijven voor de distributie van de 'AS'-maaiers in Nederland en Vlaanderen. Grave weet uit zijn hoofd te vertellen dat De Jong Groenbeheer in Werkendam met de AS 1040 Yak 4 WD werkt. 'Net als de vierwielaangedreven Sherpa AS 940, een cirkelmaaier, is deze zitmaaier het paradepaardje dat de fabriek aflevert aan de professionele markt in Nederland. Er is naast Duitsland geen enkel Europees land waar zoveel belangstelling is voor 1040 YAK 4WD uitgevoerd als zitmaaier. Ze gaan naar de professionele groenonderhouders, gemeentes en naar de beheerders van staatbossen. Het zijn machines waarmee je het als bestuurder langer mee volhoudt om mee te werken en een grote dagproductie te maken.' De gegevens van de machines die we in dit artikel noemen, staan in onderstaand overzicht.

AS 940 Sherpa 4WD RC, cirkelmaaier AS 1040 YAK 4WD, klepelmaaier
Motor: 27 pk B&S 2 Cilinder 4-takt 23 pk Vanguard V-Twin 3864
Snelheid: maximaal 6,7 km/uur 6,8 km/uur
Werkbreedte: 90 cm 100 cm
Afmetingen: 191 x 106 x 156 cm 199 x 122 x 159 cm
Maaihoogte: 80-135 mm, in vijf stappen 30-110 mm, in vijf stappen
Remote control: ja nee
Differentiaalgrendel: ja ja
Brandstoftank: 15 liter Aspen 15 liter Aspen
Max. hellingshoek: 33 graden 35 graden
Capaciteit theoretisch: 5.500 m2/uur 6.800 m2/uur
Draaicirkel: ca. 70 cm ca. 70 cm
Gewicht: 325 kg 335 kg
Accessoires: aanhanger, aanhangerinrichting, sneeuwruimschild, hellingmeter, stuurwielknop, mulchkit (geldt voor beide)

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m donderdag 29 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER